Αύγουστος είναι

Αύγουστος είναι το τραγούδι του Νικόλα
και κάποια νύχτα στη ζωή που τα'χεις όλα
μια αγκαλιά και φορητό ραδιοφωνάκι
να παίζει Μάλαμα, Περίδη και Λιδάκη

Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα
αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα
του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία
να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία...

Αύγουστος είναι ο ρεμβασμός του Σκιαθίτη
κι οι αναμνήσεις απ' το φως του Πανορμίτη
φλόγα κεριού σε ταπεινό προσκυνητάρι
με το σπαθί του Αρχαγγέλου στο θηκάρι.

Αύγουστος είναι και το δεύτερο φεγγάρι
προτού προλάβει ο Σεπτέμβρης να το πάρει
πέντε-έξι στίχοι που αγαπάς και τους θυμάσαι
είσαι κι εσύ που ξαγρυπνάς κι όταν κοιμάσαι

Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα
αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα
του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία
να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία
  
Παντελής Θαλασσινός-Ηλίας Κατσούλης

Euro-Maidan,συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών



Euro-Maidan, scontri e resa dei conti a Kiev
 
Μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στην πλατεία σύμβολο διαμαρτυρίας που μετονομάστηκε από τους διαδηλωτές σε "Euro-Maidan," σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας, βόμβα εξερράγη, τραυματίζοντας δύο περαστικούς.

Πρόκειται για τη τελική πράξη μια ιστορίας που φαίνεται να εξελίσσεται σε πραγματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της σύνθετης γεωγραφίας των εθνικιστικών ομάδων της δεξιάς και της άκρα δεξιάς, στο εσωτερικό του αντι-ρωσικού και φιλοδυτικού στρατοπέδου που το Φεβρουάριο ανέτρεψε με τη βία τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την κυβέρνηση του που εσφαλμένα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "φιλορωσική".
 
Χθες στην πλατεία όταν στην πλατεία έκαναν την εμφάνιση τους μερικοί τροχονόμοι και υπάλληλοι του δήμου της πόλης, με τη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και στρατιώτες, ζητώντας από τους καταληψίες να απομακρύνουν τις σκηνές και τα οδοφράγματα και να αφήσουν ελεύθερο το χώρο που ήταν κατειλημμένος εδώ και εννέα μήνες, οι ακτιβιστές των διάφορων ομάδων  επί το πλείστον ακροδεξιών ανταπάντησαν καίγοντας λάστιχα, ρίχνοντας πέτρες και προσπαθώντας να αποκρούσουν τα ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και ρόπαλα.
 
Αυτή τη φορά ο εχθρός δεν ήταν οι μισητοί "φιλορώσοι", αλλά αρχές εκλεγμένες ή διορισμένες από τους ηγέτες του πραξικοπήματος τους τελευταίους μήνες.
Ήταν μια μάχη που ορισμένα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "αδελφοκτόνο", καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ που στάλθηκαν για να διώξουν από το χώρο τα απομεινάρια του Euro-Maidan αποτελούνται από εθελοντές των ταγμάτων Κίεβο- 1και Κίεβο-2, πρώην μέλη των ομάδων περιφρούρησης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τη στιγμή της αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, που τώρα έχουν απορροφηθεί  από τις δυνάμεις ασφαλείας.
 
Στις συγκρούσεις συμμετείχαν και ορισμένοι εργαζόμενοι και πυροσβέστες οι οποίοι είχαν σταλεί από τον Δήμο για να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν σηκώσει οι διαδηλωτές το περασμένο φθινόπωρο και που ποτέ δεν απομακρύνθηκαν παρά τις επίμονες εκκλήσεις της κεντρικής κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει ανοίξει ακόμη μια ποινική υπόθεση εναντίον αξιωματικών της πόλης του Κιέβου κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να διαλύσει τα οδοφράγματα και αφαιρέστε την κατοχή ενός μέρους από το Δημαρχείο και άλλα δημόσια κτίρια.Ετσι ο δήμαρχος Vitali Klitschko, ο ηγέτης της πρόσφατης αντικυβερνητικής εξέγερσης και αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος Udar, έκανε το μεγάλο βήμα και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βία. Ετσι, οι εθελοντές των παραστρατιωτικών ομάδων υπό τις διαταγές του δημάρχου συγκρούστηκαν με μερικές εκατοντάδες αμετανόητων που ανήκουν σε ομάδες ακροδεξιών όπως η Samooborona (αυτοάμυνα), Pravi Sektor (Δεξιός Τομέας) και οι Κοζάκοι.
 
Για να καταλάβουμε τώρα, αν η μάχη του Κιέβου θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις ήδη παραπαίουσες σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων της άκρας δεξιάς, πλαισιωμένοι από τη λεγόμενη "Εθνοφρουρά" που επιχειρούν στα ανατολικά της χώρας, στο πλάι του τακτικού στρατού για την καταστολή του εκεί πληθυσμού που έχει εξεγερθεί ενάντια στο πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.
 1maidan2

 maidan
  An Orthodox priest throws a tyre as Maidan self-defence activists clash with fighters of Kiev-1 volunteer battalion on Independence Square in Kiev on August 7, 2014.(AFP Photo / Sergei Supinsky )

 AFP Photo / Sergei Supinsky


[--->]

Δεν είναι είδηση για τα Ελληνικά ΜΜΕ η μεγάλη καταστροφή από μεταλλείο χαλκού-χρυσού στον Καναδά…

polley-sludge

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη 6 Αυγούστου η Περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στη περιοχή που επλήγη από την καταστροφική κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού-χρυσού Mount Polley.
Η διάρρηξη του φράγματος τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Αυγούστου απελευθέρωσε 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής.  Σε ισχύ παραμένει η απόλυτη απαγόρευση χρήσης νερου από τις λίμνες και τα ποτάμια. Η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της ρύπανσης, όχι μόνο στην υγεία του (λιγοστού) πληθυσμού αλλά και στα υδατικά οικοσυστήματα της περιοχής που είναι σημαντικοί τόποι αναπαραγωγής του σολωμού. To Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε εντολή προς την εταιρεία να αποκαταστήσει τη ρύπανση. Διαδοχικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι η επικινδυνότητα του φράγματος κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στην εταιρεία, στην οποία είχε γίνει σειρά συστάσεων από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανικής Κολομβίας.

Και οι «μετασεισμοί» από το ατύχημα συνεχίζονται, ενώ πολλοί προειδοποιούν ότι θα είναι πλήγμα για το σύνολο της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αξίζει να παρακολουθήσετε το hashtag #MountPolley στο Twitter όπου χιλιάδες άνθρωποι γράφουν εξοργισμένοι με αυτό που συνέβη στη χώρα που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο περηφανεύεται για τη μεταλλευτική της βιομηχανία. Αμέτρητα άρθρα σε ιστοχώρους και εφημερίδες που ζητούν «να πέσουν κεφάλια» αυτών που ευθύνονται. Άλλα άρθρα διερωτώνται αν η εταιρεία Imperial Metals έχει τα χρήματα να αποκαταστήσει τη ζημία ή αν το πανάκριβο μάρμαρο θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι φορολοογύμενοι πολίτες. Ομοβροντία πυρών από το σύνολο του τύπου δέχεται η περιφερειακή κυβέρνηση για την ανεπάρκεια των κρατικών ελέγχων στο μεταλλείο και την αδυναμία της να επιβάλει στην εταιρεία να συμμορφωθεί. Επαναλαμβάνουμε ότι μιλάμε για τον Καναδά, όχι για την Ελλάδα!

Στον Καναδά, πέντε ολόκληρες μέρες μετά τη διάρρηξη του φράγματος, το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης της χώρας να φιλοξενούν καθημερινά εκτενή σχετικά ρεπορτάζ. Μεγάλη έκταση έχει πάρει το θέμα και σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας έντονη ανησυχία ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν ή που προγραμματίζουν να έχουν τέτοιου είδους μεταλλεία, όπως οι Η.Π.Α. Μια αναζήτηση με τον όρο «Mount Polley» στο Google News δίνει 30.800 αποτελέσματα!

Και στην Ελλάδα, από όσο είδαμε, δεν έχει γράψει κανείς μία γραμμή… Κανείς, πέρα από τα ιστολόγια που αναπαρήγαγαν το δικό μας άρθρο: Περιβαλλοντικός εφιάλτης στον Καναδά από διαρροή αποβλήτων μεταλλείου παρόμοιου με τις Σκουριές. Το θέμα δεν πέρασε απλά «στα ψιλά», πέρασε στην απόλυτη ανυπαρξία. Κανένα από τα  Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν μετέφρασε έστω δυο γραμμές κάποιου από  τα σχετικά άρθρα του πρακτορείου Reuters. Δεν τα είδαν; Βρήκαν ασήμαντο ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που οι Καναδικές ειδησεογραφικές σελίδες λένε ότι είναι «ένα από τα χειρότερα στον κόσμο»; Θεώρησαν ότι δεν μας αφορά το θέμα γιατί δεν έχει σχέση με τίποτα που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; H  φράση «μεταλλείο χαλκού-χρυσού» δεν χτύπησε κάποιο καμπανάκι; Ή μήπως χτύπησε;

Είναι ολοφάνερη η σύνδεση της καταστροφής στον Καναδά με την καταστροφική «επένδυση» που ετοιμάζει η Καναδική εταιρεία μαζί με τον εθνικό εργολάβο – καναλάρχη – μεγαλοεκδότη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαία η εκκωφαντική σιωπή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Ξέρουν ότι αυτή είναι μια είδηση που δεν πρέπει να φτάσει στα αυτιά του Ελληνικού κοινού, γιατί θα χαλάσει τη ρόδινη εικόνα που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ELDORADO GOLD. Θα καταστρέψει το παραμύθι της «ανάπτυξης», με τους δήθεν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που δήθεν θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από την εξαιρετική Καναδική εταιρεία ενώ οι κρατικές υπηρεσίες με άγρυπνο μάτι θα ελέγχουν… Και μετά ξυπνήσαμε, όπως ξυπνήσαν και οι Καναδοί. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, που δεν «βλέπουν» τις παρανομίες της εταιρείας όταν τις βάζεις μπροστά στα μάτια τους, θα καταφέρουν εκεί που απέτυχαν οι αντίστοιχες Καναδικές υπηρεσίες;

Είναι γνωστό το αυτό το παραμύθι και πριν από εμάς το άκουσαν και οι Καναδοί.  Η καταστροφή είναι κάτι μακρινό και αόριστο, κάτι «που δεν μπορεί να συμβεί». Μέχρι που συμβαίνει. Και συμβαίνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια.

Εμείς θα γράψουμε για όλες τις πτυχές αυτού του «ατυχήματος» – που μόνο απρόσμενο δεν ήταν – όπως ακριβώς τις μεταδίδουν τα Καναδικά και διεθνή μέσα. Ζητάμε τη βοήθεια των φίλων ιστολόγων και των μέσων ενημέρωσης που γνωρίζουμε ότι στηρίζουν τον αγώνα για τη σωτηρία της Χαλκιδικής, να βοηθήσουν να αναδειχθεί όσο γίνεται το θέμα.
tailings-pond-breach-20140805



[--->]

Τούνελ της Γάζας και όπλα



Από έναν συνάδελφο, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του πήρα το εξής μήνυμα: "As'ad, ένα άρθρο από το The Daily Caller για τα τούνελ στη Γάζα έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου και διαδίδεται παντού σαν να μην υπάρχει αύριο, μέρος του μπαράζ παραπληροφόρησης, με όλα τα γνωστά στερεότυπα, και τους συνήθεις ισχυρισμούς που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, κ.λπ.Ιδού το link:

Από την άποψη του πώς γεννιούνται τέτοιες ιστορίες, εμπλουτίζονται και εξελίσσονται, το άρθρο αυτό παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι συνοδεύεται από φωτογραφίες που δείχνουν διάφορες αηδίες, που όμως ακόμα και με την πρώτη ματιά,βλέπεις κάτι που δεν κολλάει. Έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρω προηγούμενες πηγές και λεζάντες, και βέβαια τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που λέει το άρθρο. Στην πραγματικότητα, καμία από τις φωτογραφίες δεν δείχνει αυτά που ισχυρίζονται οι λεζάντες του Daily Caller.

Εικόνα 1, λεζάντα Daily Caller :
"Ηεικόνα δείχνει καθαρά το πλάτος μίας από τις σήραγγες, που φτάνει για να περνούν  τροχοφόρα οχήματα . Η Χαμάς δεν κατασκευάζει ένα υπόγειο σύστημα (μετρό) για τους κατοίκους της Γάζας. Έχτισαν μια κατασκευή για ένα και μόνο σκοπό, σαν βιομηχανία θανάτου. "
 

Εικόνα 1, προηγούμενη λεζάντα, Ha'aretz 14 Ιανουαρίου 2014:
"Ένας εργαζόμενος στη σήραγγα ανεβαίνει σε ένα σχοινί στο εσωτερικό ενός τούνελ που έσκαψαν λαθρέμποροι κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, 8 Οκτ 2013 Φωτογραφία: Reuters"
* * *
Εικόνα 2, λεζάντα Daily Caller:
"Τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών ήταν αποθηκευμένα σε κάθε σήραγγα, που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε μία μέγα-επίθεση ενάντια σε πληθυσμούς αμάχων και υποδομές."
 

Εικόνα 2, προηγούμενη λεζάντα, New York Daily News, 20 του Νοέμβρη του 2012
"Μέσα στα τούνελ της ζώνης του λαθρεμπορίου στη Ράφα. Γάζα 2012 "Τα σημαντικά σημεία αυτής της εικόνας είναι ότι, α) εκρηκτικές ύλες δεν αποθηκεύονται σε κάθε τούνελ, β) αυτό είναι το σημείο εισόδου ενός τούνελ λαθρεμπορίου στην Αίγυπτο, και γ) τα κιβώτια αυτά περιέχουν  μαργαρίνη (για κέικ) και βούτυρο αγελαδινό Sabiha. Αυτές είναι τεράστιες ποσότητες συστατικών ζύμης, όχι εκρηκτικά.


Εικόνα 3, λεζάντα Daily Caller:
"Υψηλόβαθμα στελέχοι της Χαμάς δείχνουν τα  τούνελ στις συζύγους τους. Απίστευτο, αλλά αυτή είναι πραγματικά η εικόνα ενός γάμου που γίνεται στον «τόπο του θανάτου». "
 

Εικόνα 3, προηγούμενη λεζάντα, National Geographic Magazine, 27 Μαρτίου, 2013
"Στις 21 Μαρτίου, η Αιγύπτια νύφη Manal Abu Shanar (στην πιο πάνω φωτογραφία) πήρε μια ασυνήθιστη απόφαση αναφορικά με το γάμο της στη Λωρίδα της Γάζας (Χάρτης): να παντρευτεί σε ένα τούνελ των λαθρεμπόρων. Ο Παλαιστίνιος γαμπρός, Emad al-Malalha, δήλωσε στο Reuters ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν δίνουν άδεια στη Shanar να εισέλθει στη Γάζα, που αποτελεί μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, από το σημείο διέλευσης. Ετσι το ζευγάρι εφάρμοσε ένα εφεδρικό σχέδιο, την υπόγεια διαδρομή. Εκατοντάδες σήραγγες, μέχρι μισό μίλι (0,8 χιλιόμετρα) μήκος, περνούν κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας. Οι σήραγγες είναι μέρος ενός τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίου που μπάζει στη περιοχή της Γάζας τρόφιμα, φάρμακα, και υλικά κατασκευής, καθώς και όπλα και ναρκωτικά... "
* * *
Εικόνα 4, λεζάντα Daily Caller:
"Ανδρας της Χαμάς ανεβαίνει τη σκάλα ενός από τα σημαντικότερα τούνελ. Παρατηρείστε την κατασκευαστική εργασία στα πλευρά του τούνελ. "
 

Εικόνα 4, προηγούμενη λεζάντα, Βαλτιμόρη Κυρ 26 Ιουλίου του 2014:
"Ένας Παλαιστίνιος λαθρέμπορος κατεβαίνει ένα τούνελ, που έκλεισε προσωρινά από τις δυνάμεις της Χαμάς, κάτω από τα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 14 Απριλίου, 2010 (REUTERS / Ibraheem Abu Mustafa)"
***
Υποθέτω ότι η τεράστια δυσκολία να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαφορετικά τούνελ για διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς σκοπούς θα έκανε κάποιους να αποδεχτούν απλά τις δραματικές λεζάντες των εικόνων και να προχωρήσουν πιο κάτω. Επίσης, αν κάποιος πιστεύει ότι όλα τα τούνελ είναι της Χαμάς , τότε όλα όσα περνούν μέσα από αυτά-όπως πάνες, ναρκωτικές ουσίες, πίτσες, Smirnoff, όπλα, και  βούτυρο αγελαδινό-είναι μέρος των δραστηριοτήτων της Χαμάς, τότε η Χαμάς έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε ένα συνδικάτο του εγκλήματος. "Γάμος στον τόπο του θανάτου" .Εκρηκτικά αντί για λίπος, ένας άντρας της Χαμάς ανεβαίνει ένα τούνελ, αντί ο λαθρέμπορος κατεβαίνει ένα τούνελ - κλειστό από τη Χαμάς ! σε πράγματα όπως αυτά βασίζονται οι αναγνώστες που τα καταναλώνουν και τα αναπαραγάγουν, αντί να σκέπτονται κριτικά. 

Τρομακτικό σε σημείο που να αποκτά κωμικές διαστάσεις. "

[--->] 


1.- This picture shows clearly the width of one of the tunnels, sufficient for wheeled vehicles to transverse it.  Hamas did not build a “subway” system for Gaza residents.  They built an infrastructure for one purpose, and one only, an industry of death. 


2.-Fantastic quantities of explosives were stored in every tunnel, meant to be used in a mega-attack on civilian communities and infrastructure.

3.-Senior Hamas operatives show off their offensive tunnels to their spouses.  Unbelievably, this is actually a picture of a Marriage taking place in the ‘place of death’.


4.-A Hamas operative climbing upward in a pier of one of the major tunnels.  Notice the work on the sides of the tunnel.