Si vis pacem para bellum*

 του Βενιου τα καμωματα...

Ζούμε συνθήκες πρωτόγνωρες. Το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τη χώρα επί δεκαετίες οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση, η οποία επί πέντε χρόνια οξύνεται όλο και περισσότερο. Από 85% τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα έπεσαν σε κάτω από 30%, και τα εφεδρικά συστημικά κόμματα αποδείχνονται φούσκες, το ένα μετά το άλλο. Η νέα κυβέρνηση έρχεται από το πουθενά, με πρόγραμμα το τέλος της λιτότητας, κάτι που τα κόμματα του μνημονιακού μονόδρομου αδυνατούν καν να διανοηθούν.

9η Μάη, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών,Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς,''Η πτώση του Βερολίνου'' (έργο 82)




''Every man should have the right to choose their destiny'', Bob Marley 

  
Μουσική για την ταινία ''Η πτώση του Βερολίνου'' (έργο 82) (1949) 

Με την ταινία Η πτώση του Βερολίνου  του Mikhail Chiaureli (1894-1974)  παραγωγή της  Mosfilm , μια ταινία πολύ χοντροκομμένης προπαγάνδας, η οποία από πολλές πλευρές αποτελεί μια προσβολή και ένα σαφέστατο δείγμα εκφυλισμού της μεγάλης επανάστασης του 1917 , από τα σημαντικότερα έργα καλλιέργειας της προσωπολατρίας  του Ιωσήφ Στάλιν, ολοκληρώνεται η  τριλογία για τις ένδοξες νίκες του Κόκκινου Στρατού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη Νέα φρουρά  και τη Συνάντηση στον Έλβα. Η ταινία αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της αποσταλινοποίησης, ενώ ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Στάλιν δυσκολευόταν να βρει δουλειά.
 Η ζωή του Σοστακόβιτς σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά καιρούς απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος Σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του και παρέλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις και κρατικά βραβεία Για το συγκεκριμένο έργο  ο Σοστακόβιτς  πήρε το βραβείο Στάλιν το 1950 (1η τάξης) κάτι που συνέβαλε πολύ στη σταδιακή αποκατάσταση του ονόματος του μετα τη δυσμένεια που είχε πέσει το 1948.
Ο Σοστακόβιτς,όπως ο ίδιος έλεγε,δεν έτρεφε την παραμικρή εκτίμηση για τον  Mikhail Chiaureli,αναγνώριζε,ωστόσο,ότι η συνεργασία του στην ταινία τον βοήθησε να επιβιώσει.


Η μουσική  της ταινίας:



                                             Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Βαλς Νο 2 :


«Δραματοποίηση» πριν τη… συμφωνία

Η «βήμα- βήμα» προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζεται, ενώ εντείνεται και η προσπάθεια για την κατάλληλη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης» ενόψει μιας επώδυνης (για τα λαϊκά στρώματα) συμφωνίας.
Εξάλλου και από την εμπειρία της προηγούμενης κυβέρνησης, πριν από την υπαναχώρηση είχαμε τη μεγαλύτερη «δραματοποίηση» των εξελίξεων.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και τη σημαντική ακόμη απόσταση που απομένει να καλυφθεί, ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Από τις ίδιες πηγές έγινε γνωστό ότι το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα συνεχίσει τις εργασίες του το Σαββατοκύριακο.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ενισχύεται η απόψη ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει απλώς καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας-δανειστών, όπως άλλωστε δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξει και «ανώδυνη» ανακοίνωση.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω να εκδώσουν μια ανακοίνωση οι υπουργοί, αλλά αν γίνει αυτό, αναμένεται να είναι ανώδυνο, καταγραφή της κατάστασης κ.λ.π», είπε ο αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την Αθήνα, πάντως, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, υπενθυμίζοντας το ζήτημα της ρευστότητας και την σημασία αυτού του σήματος για να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Κατόπιν αυτών, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα της «ρευστότητας» δεν θα λυθεί ούτε τη Δευτέρα 10 Μαϊου, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για νέα ένταση των πιέσεων των δανειστών προς την κυβέρνηση. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιουνγκέρ, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την «πάση θυσία» παραμονή στο ευρώ, η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και αυτό που την απασχολεί είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος για την ευρύτερη αποδοχή τους.
[--->]