Η πραγματικότητα της "Ευρώπης"



Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ξαφνικά ότι η «Ευρώπη», δηλαδή η ΕΕ, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο σκληρός πυρήνας των βόρειων χωρών αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση των «9» για κοινή έκδοση ομολόγου που θα χρηματοδοτήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της διαγραφόμενης οικονομικής καταστροφής από τον κορωνοϊό.

Ξέσπασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε για την έλλειψη αλληλεγγύης, εκτοξεύοντας απροσδιόριστες απειλές για το τι θα συμβεί αν σύντομα δεν υπάρξει έμπρακτη αντιστροφή της στάσης της ΕΕ. Ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης, πάντα προσεκτικός και μετρημένος, όπως ταιριάζει σε «καλό μαθητή», δήλωσε ότι η απόφαση στερείται οικονομικής λογικής. Ο κορωνοϊός αντιπροσωπεύει συμμετρικό σοκ για όλους, άρα δεν είναι ευθύνη κανενός συγκεκριμένου κράτους και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως εταίροι.

Την απάντηση έδωσε η κ. Μέρκελ, που έχει πλήρως ανακάμψει ως πραγματικός ηγέτης της ΕΕ. Με τη γνωστή λεπτότητα του γερμανικού πολιτικού κόσμου, δήλωσε στα ΜΜΕ: «Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ευθύνη των χωρών-μελών και δεν μπορεί να μετατεθεί στους θεσμούς της ΕΕ». Πόσο πιο καθαρά να μας το πει; Ο καθένας μόνος του και βασισμένος στο εθνικό του κράτος.

Δύο συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα.

Το πρώτο είναι ότι, από οικονομικής πλευράς, η πρόταση για «κορωνομόλογα» είναι πολύ πίσω από τα πράγματα και ανεπαρκέστατη. Στην ουσία ανοίγει ξανά την παλιά συζήτηση για Ευρωομόλογα με τον μύχιο στόχο να επαναφέρει την ιδέα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι την στήριξε η Γαλλία του Μακρόν.

Μόνο που τώρα δεν έχουμε πια κρίση της Ευρωζώνης, αλλά ολική κατάρρευση της παραγωγής  και της οικονομικής ζωής γενικότερα. Τα περί συμμετρικού και ασύμμετρου σοκ είναι οικονομολογικές αοριστολογίες. Αν πραγματικά οι «9» πιστεύουν ότι έχουμε κατάσταση πολέμου, τότε οφείλουν να δράσουν ως κράτη σε πόλεμο. Υπάρχει πλούσια ιστορική εμπειρία του τι αυτό σημαίνει, για παράδειγμα:


Δραστική και άμεση επέκταση των δημοσίων δαπανών. Όπως ακριβώς θα γινόταν με τις πολεμικές δαπάνες σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, οφείλει να γίνει με τις δαπάνες για το υγειονομικό σύστημα, αλλά και για την στήριξη των ανέργων, των φτωχότερων, των επιχειρήσεων και των κοινωνικών θεσμών.

Άμεση κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος υπό δημόσια διεύθυνση για την χρηματοδότηση των αναγκαίων δημόσιων δαπανών και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Επιλεκτική αναστολή της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και έκδοση ομολόγων στην εγχώρια αγορά ακόμη και με αναγκαστικούς όρους.

 
Είναι αναμφίβολο ότι τέτοιες δράσεις θα διογκώσουν το δημόσιο χρέος. Έτσι όμως συμβαίνει πάντα όταν μια κυβέρνηση παίρνει πολεμικά μέτρα. Η τακτοποίηση του λογαριασμού γίνεται αργότερα. Το σημαντικό τη στιγμή αυτή είναι να περιοριστεί η οικονομική καταστροφή.

Ακριβώς γι’ αυτό και η πρόταση για «κορωνομόλογα» είναι εκτός θέματος. Η κ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ, που δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι πραγματικά αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, στήριξε την πρόταση των «9» θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά. Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παίζει τη στιγμή αυτή τον ρόλο του δημοσιονομικού φορέα. Η δουλειά της είναι να παρέχει ρευστότητα για να μην εκτιναχθούν τα επιτόκια και τα σπρεντ. Όσο για τις χώρες του Νότου, η πρότασή τους είναι αξιολύπητη. Δείχνει την αδυναμία της Ιταλίας και της Ισπανίας να κάνουν αυτό που πρέπει όντας σε κατάσταση πολέμου. Τους το είπε και η κ. Μέρκελ.

Το δίδαγμα είναι σαφές για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σταϊκούρα. Η ελληνική οικονομία είναι η πλέον αδύναμη της Ευρωζώνης. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο, ειδικά στον τουρισμό, που είναι και ο μόνος τομέας με σημαντικό δυναμισμό. Όσα η κυβέρνηση δηλώνει μέχρι τώρα, αναδίδοντας την αφόρητη αυταρέσκεια του «πάμε καλά», είναι για κλάματα. Ας προσέξουν λίγο καλύτερα να καταλάβουν τι έρχεται κι ας πάψουν να παίζουν τον «καλό μαθητή» που θέλει ψηλό βαθμό. Οι ώρες είναι κρίσιμες.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η κρίση έχει επιβεβαιώσει πέραν πάσης αμφιβολίας την επανεμφάνιση του έθνους-κράτους ως κυρίαρχου παράγοντα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο και χρηματιστικοποιημένο καπιταλισμό. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο φυσικά, είναι ακριβώς αυτό που όσοι είχαν μάτια έβλεπαν μετά την κρίση του 2007-9. Ειδικά στην Ευρώπη η τάση φάνηκε πεντακάθαρα με το Μπρέξιτ. Είναι αυτό που απεύχονται – τρέμουν – οι ευρωμανείς πάσης φύσεως, αλλά η πραγματικότητα είναι αναντίρρητη. Τους το είπε και η κ. Μέρκελ.

Δεν χρειάζεται να το φιλοσοφήσουμε, ούτε να το αναλύσουμε για να βεβαιωθούμε. Πάρτε την αντίδραση των ΗΠΑ, ή ακόμη και της Βρετανίας, στον κορωνοϊό. Ακόμη και ο απερίγραπτος Τραμπ κατάφερε να περάσει σε χρόνο μηδέν ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2 τρις δολαρίων, δηλαδή 10% του ΑΕΠ, που θα εκτοξεύσει το ήδη θηριώδες δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Ακόμη πιο παρεμβατική είναι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που όχι μόνο δαπανά αφειδώς, αλλά έχει στην ουσία κρατικοποιήσει τους σιδηροδρόμους.

Και η «Ευρώπη»; Στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27» συμφωνήθηκε να ξανασυναντηθούν σε ένα δεκαπενθήμερο για να συζητήσουν προτάσεις του Γιούρογκρουπ για την από κοινού στήριξη των χωρών-μελών … Δηλαδή ένα γελοίο ναυάγιο την πιο κρίσιμη στιγμή. Εννοείται ότι στο ενδιάμεσο τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα και πρώτα-πρώτα η Γερμανία και η Γαλλία.

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η «Ευρώπη». Αλλά ότι κι αν τελικά αποφασιστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κυρίαρχα έθνη-κράτη θα θέσουν τους δικούς τους όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι «καλοί μαθητές» θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος, ακολουθώντας τις επιλογές των κυρίαρχων κρατών.

Για τη χώρα μας έφτασε η ώρα για μονομερή μέτρα στη βάση της εθνικής κυριαρχίας, πολύ πέρα από τα ημίμετρα του κ. Σταϊκούρα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προστατεύουν την κοινωνία έχοντας δημοκρατικό περιεχόμενο και λαϊκή συμμετοχή. Αυτό είναι το πολιτικό ζητούμενο της περιόδου που έρχεται.


Σοσιαλισμός για τις ζημιές καπιταλισμός για τα κέρδη.


Στο πλαίσιο των συζητήσεων περί αντιμετώπισης της κρίσης εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για κάλυψη των επιχειρηματικών χρεών και ζημιών. Στο άρθρο του (Financial Times 25/3) ο Ντράγκι θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει όχι μόνο να καλύψει τα χρέη αλλά και τις όποιες ζημιές των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Προσπερνώντας αυτή την έξαρση κρατισμού του κ. Ντράγκι, θα επισημάνω κατ αρχήν ότι δεν κάνει κάποια αντίστοιχη πρόταση για ιδιωτικά χρέη εν γένει (π.χ. στεγαστικά δάνεια) ή το δημόσιο χρέος. Όμως νομίζω ότι ο υπερβάλλων ζήλος του φανερώνει μια πλευρά της οικονομικής σκέψης που εμφανίζεται σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και αποδεικνύει την αδυναμία των ορθόδοξων οικονομικών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Την περιγράφει καταπληκτικά ο Μάρξ στο απόσπασμα που ακολουθεί:

«Αυτοί που λένε ότι απλά υπάρχει έλλειψη μέσου πληρωμών [δηλαδή δανείων], είτε έχουν στο νου κατόχους αξιόχρεων τίτλων, είτε είναι ανόητοι [όπως ο κ. Ντράγκι] που πιστεύουν ότι είναι καθήκον και διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να μεταμορφώσουν όλους τους χρεοκοπημένους απατεώνες σε αξιόχρεους και αξιοσέβαστους καπιταλιστές μέσω κομματιών χαρτιού. Εκείνοι που λένε ότι απλά υπάρχει έλλειψη κεφαλαίου, είτε απλά λένε «τρίχες», αφού σε τέτοιες περιόδους υπάρχει μια μάζα κεφαλαίου που, λόγω υπερβολικών εισαγωγών ή υπερπαραγωγής, δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί , είτε αναφέρονται σε τέτοιους «ιππότες» της πίστωσης που δεν μπορούν πλέον να αποκτήσουν το κεφάλαιο άλλων ανθρώπων για τις δραστηριότητές τους και απαιτούν η τράπεζα όχι μόνο να πληρώσει για το κεφάλαιο που έχασαν [ο κ. Ντράγκι εδώ πρωτοτυπεί στέλνει το λογαριασμό στο κράτος] αλλά να τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις απάτες τους» [Κεφάλαιο τόμος 3 σελ. 370]
[----->]

Επιτέλους δικαίωση !


Αυτοπροσδιορίστηκε ο λαός

Δικαιώθηκε η Μίρκα η Γκίνοβα

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
[----->]