Ας κοιτάξουν πρώτα τα χάλια τους

  Η εφημερίδα Le Monde σήμερα (14/11/ ) δημοσιεύει μια μεγάλη λίστα απαντήσεων σε ερωτήματα που συχνά θέτουν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.lemonde.fr/.../pourquoi-pour-qui-nos-reponses...). Ανεξάρτητα από την πληρότητα των απαντήσεων είναι σημαντικό ότι αυτές είναι τεκμηριωμένες και σοβαρές. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το άρθρο (google translate).

Εστιάζω την προσοχή μου στην ερώτηση 17 και την αντίστοιχη απάντηση και συγκρίνω με την κατάσταση στην Ελλάδα

17/ « Pourquoi l’Etat n’utilise-t-il pas les lits des cliniques privées, en situation de tension ? »Explications

Au printemps, les cliniques privées ont effectivement été sous-utilisées,  faute de coordination avec le secteur public hospitalier notamment.  C’est moins le cas à l’automne. A la fin octobre, environ 20 % des  patients Covid-19 avaient été pris en charge en clinique, grâce à une  meilleure coordination entre public et privé.

Enquête : Covid-19 : les cliniques privées à la rescousse des hôpitaux publics

Δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι πλήρως ενταγμένος στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας και στην θεραπεία των ασθενών με COVID19.

Στην Ελλάδα, όπου η περίθαλψη είναι επίσης state of mind  η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων αρίστων κρατά με πολιτική επιλογή τις ιδιωτικές κλινικές έξω από την διαχείριση της επιδημίας. Κρατά έξω τον ιδιωτικό τομέα τόσο στο επίπεδο της νοσηλείας των ασθενών όσο και στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δηλαδή στην Ελλάδα

1. οι ιδιωτικές κλινικές δεν νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19 με συνέπεια οι άρρωστοι να στοιβάζονται στα σακατεμένα δημόσια νοσοκομεία (και τα νοσοκομεία να ψάχνουν σεντόνια!). Αντιθέτως στην Γαλλία (οπου η κυβέρνηση είναι επίσης νεοφιλελεύθερη αλλά το κράτος είναι πραγματικότητα και όχι state of mind) ακόμα και το πρόγραμμα των ιδιωτικών χειρουργείων αλλάζει προκειμένου να νοσηλευτούν οι ασθενείς με COVID-19 (https://ramsaygds.fr/.../ramsay-sante-tous-mobilises...)/

2. οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (δηλαδή να δέχονται ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο) παρόλο που διατίθενται να το κάνουν

3. Οι ιδιώτες γιατροί σε  σημαντικό ποσοστό αρνούνται να επισκεφθούν και να περιθάλψουν στο σπίτι ασθενείς με COVID-19! Για να κάνει ένας άρρωστος μια γενική αίματος ή μια ακτινογραφία πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Γιατί ? Οι άρρωστοι μένουν για μέρες να ψήνονται στον πυρετό στο σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση και όταν τους μεταφέρει το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ή περιμένουν με τις ώρες στα επείγοντα είναι σε δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση.

4. Γίνεται ένα deal μεταξύ κράτους και ιδιωτών γιατρών με υπερβολικές αμοιβές σε σύγκριση με τις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ με προνομιούχες οικονομικές συνθήκες δεν έχουν εκπαιδευτεί ούτε στην διαχείριση των ασθενών με COVID-19, ούτε στην ένταξή τους στα τμήματα που θα τοποθετηθούν (την ώρα της κρίσης), ούτε και κυρίως στον τρόπο προστασίας τους από την λοίμωξη.

Στην ελληνική περίπτωση σήμερα δεν ισχύει η δικαιολογία που είχαμε στην Γαλλία τον Μάρτη (δεν είμασταν οργανωμένοι) γιατί όλα αυτά ήταν γνωστά απ΄τον Μάη και μετά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι υπεύθυνοι επειδή ενώ γνώριζαν από τον Μάιο δεν φρόντισαν να οργανώσουν το ιατρικό δυναμικό της χώρας ώστε ο κόσμος που αρρωσταίνει να μπορέσει να έχει την περίθαλψη που του αξίζει.

Καλά λοιπόν τα όνειρα για το εμβόλιο που θα μας σώσει τον Ιανουάριο αλλά όταν οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι πρόεδροι αλλά και οι γιατροί ατομικά  επικαλούνται την ατομική ευθύνη των πολιτών και κατηγορούν του πολίτες που πήραν μέρος σε μαζικές εκδηλώσεις να αναρωτιούνται πως άσκησαν την ατομική τους ευθύνη θυμούνται πώς την ώρα της κρίσης αρκετοί υπέπεσαν στο "αδίκημα" της non-assistance à personne en danger.

[---->]