Αποκαλυπτικό non paper του Άδωνη προστατεύει τα κέρδη των πολυεθνικών



Θα μπορούσε ποτέ ένας υπουργός Υγείας να υπερασπίζεται τα κέρδη των πολυεθνικών σε βάρος της δημόσιας υγείας; Και όμως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει μετατραπεί στον καλύτερο dealer των συμφερό­ντων των ξένων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου. Αυτήν την ιδιότητα φαίνεται να αποδίδει ο ίδιος στον εαυτό του, αφού με ενημερωτικό κείμενο του παραδέχεται πως, αν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία του, οι πολυεθνικές θα έχαναν 2 δισ. δολάρια. Μεταφράζοντας λοιπόν τη διπλή άρνηση στο κείμενο του, προκύπτει ότι με την τροπολογία του οι πολυεθνικές κερδίζουν 2 δισ. δολάρια.

Του Βαγγέλη Τριάντη


Τo Hot Doc φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα αποκαλυ­πτικό non paper που στάλθηκε από το email του υπουργείου Υγείας, το οποίο όχι μόνο είναι κομ­μένο και ραμμένο στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, αλλά δείχνει και την αγωνία του υπουργού Υγείας να μην περάσει από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.


Το non paper φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις Νέου Νομοσχεδίου Για Φάρμακα» και ως αποστολέας εμφανίζεται το email pressdpt@yyka.gov.gr. Πρόκειται για το email του Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, από το οποίο απο­στέλλονται Δελτία Τύπου σχετικά με το υπουργείο στους διαπιστευμένους συντάκτες που ασχολούνται με θέματα υγείας. 
Την ύπαρξη του ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, ο βουλευτής και κοινο­βουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Το κείμενο περιέχει δέκα προτάσεις και σημεία που αφορούν τις νέες ρυθμί­σεις για τα φάρμακα. 

Εάν τις διαβάσει κανείς προσεκτικά, θα νομίζει ότι πρό­κειται για κείμενο το οποίο γράφτηκε σε κάποιο υπερπολυτελές γραφείο πολυε­θνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην αγορά του φαρμάκου και θέλει να εισβάλλει στην Ελλάδα. 
Στο κείμενο δια­κρίνει κανείς το άγχος του υπουργείου Υγείας, ώστε να μην περάσει από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρό­ταση της έκανε λόγο για οριζόντιες μειώσεις τιμών. Κάτι τέτοιο όμως, σύμ­φωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν έπρεπε με τίποτα να συμβεί, διότι θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν οι πολυε­θνικές εταιρίες του φαρμάκου απώλειες εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ.