Αθήνα: Συγκέντρωση συνταξιούχων σήμερα για τις περικοπές και το «προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο της κυβέρνησης», ώρα 10πμ.


Απόσπασμα από την επιστολή Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους, για το νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις τους· την απέστειλε -όπως είπε κυνικά- για... να μην πάθουν έμφραγμα οι συνταξιούχοι
Παναττική συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα, στις 10 πμ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), οι συνταξιουχικές οργανώσεις, αντιδρώντας στις αιματηρές περικοπές στις συντάξεις τους και στην κίβδηλη επιστολή Κατρούγκαλου, την οποία χαρακτηρίζουν ως «προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο της κυβέρνησης». Για τη συγκέντρωση, καλέσματα έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων η ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑ, η ΠΕΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Συνταξιούχων Μεταφορών. Να σημειωθεί πως συγκεντρώσεις συνταξιούχων θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 82%, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί σε ποσοστά που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 50%. Παρελθόν αποτελούν πλέον τα δώρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στα παραπάνω, προστίθενται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, στα φάρμακα, στις εξετάσεις.
Με την κινητοποίησή τους, οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν στον αποστολέα τους την επαίσχυντη επιστολή που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. «Το γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης στους συνταξιούχους, είναι ένα προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της αντισυνταξιουχικής της πολιτικής», λένε και προσθέτουν: «Οι συνταξιούχοι γνωρίζουμε καλά από πρώτο χέρι το σφαγιασμό που έχουν υποστεί το εισόδημά μας και οι παροχές μας. Γι’ αυτό απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την επιστολή του υπουργού και καταδικάζουμε συνολικά την αντισυνταξιουχική – αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, βγαίνουμε για μια ακόμη φορά στο δρόμο του αγώνα, με αυτό τον τρόπο απαντάμε στους ελιγμούς τους. Δημίους δεν επιλέγουμε»

Ούτε… παιδικό χαρτζιλίκι
Από χθες, με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Νοέμβρη από το ΕΤΕΑ, οι 250.000 συνταξιούχοι, που ήδη υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, ήρθαν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται στο 20%, όμως σε ορισμένα ταμεία και ομάδες συνταξιούχων το «τσεκούρωμα» έφτασε και ξεπέρασε το 50%.

Η αναδρομική παρακράτηση δεν θα ξεπερνά κάθε μήνα το 10% της επικουρικής σύνταξης, κάτι που σημαίνει ότι όσοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις θα έχουν παρακρατήσεις αναδρομικών για περίπου 8 με 10 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη και το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ, ο συνταξιούχος έλαβε μόλις λίγα ευρώ στο λογαριασμό του μέχρι να ολοκληρωθεί η παρακράτηση… Και όταν λέμε για λίγα ευρώ, εννοούμε και ποσά κάτω των 10 ευρώ.

Σχετικές αναρτήσεις: