Συρία : Η Τουρκία καθυστερεί την απελευθέρωση της Ιντλίμπ


Στη συνάντηση κορυφής των Προέδρων Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, η Τουρκία παρουσίασε ένα σχέδιο (πιθανότατα υπό την υποκίνηση των Η.Π.Α.) για την Ιντλίμπ

   Το σχέδιο περιλαμβάνει:


  •  παράταση της εκεχειρίας αποκλιμάκωσης   

  •  την διάλυση  12 ένοπλων ομάδων μεταξύ των οποίων της Hayat Tahrir al Sham.

  •   η Τουρκία θα εκπαιδεύσει μια νέα δύναμη ανταρτών για τον έλεγχο της Ιντλίμπ υπό τουρκική διοίκηση

  • οι ομάδες που θα αντισταθούν θα αντιμετωπιστούν ως τρομοκρατικές


        ...

Η Ρωσία και το Ιράν απέρριψαν το σχέδιο. Η Ιντλίμπ ελέγχεται από την Hayat Tahrir al Sham (HTS) η οποίοα διεθνώς θεωρείται  τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η Τουρκία είχε πάνω από ένα χρόνο να λύσει το πρόβλημα της HTS στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας αποκλιμάκωσης αλλά  απέτυχε.

Η HTS,  οι ξένοι τζιχαντιστές, και  «μετριοπαθείς» ισλαμιστές που συνδέονται με την Τουρκία απαγορεύουν  στους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή και τρομοκρατούν τον πληθυσμό:

    Καθώς πλησιάζει μια πιθανή αναμέτρηση, οι αντάρτες συλλαμβάνουν και βασανίζουν ανθρώπους με την κατηγορία ότι έχουν αποδεχτεί την ήττα, και σπέρνουν το φόβο στον ντόπιο πληθυσμό    ...

Ομάδες Παρατηρητών και κάτοικοι ρίχνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην HTS, γνωστή στο παρελθόν ως Jabhat al-Nusra, αλλά λένε ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες έχουν συλλάβει και αυτές δεκάδες πολίτες.

    ...

Ομάδες ανταρτών έχουν ξεκινήσει ένα κύμα συλλήψεών πολιτών , με την κατηγορία ότι διατηρούν μυστικές επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ. Πολλοί έχουν οδηγηθεί σε μυστικές φυλακές και βασανίζονται, όπως υποστηρίζουν ομάδες που τεκμηριώνουν τις συλλήψεις.

    ...

    «Αν και αυτός είναι ο λόγος των συλλήψεων, το πρόβλημα είναι ότι αυτό χρησιμοποιείται ως δικαιολογία  από την al-Nusra για να συλλαμβάνει όσους επικρίνουν τη συμπεριφορά της ή για να συλλαμβάνει τους αντιπάλους της», δήλωσε ο Fadel Abdul Ghany, διευθυντής της Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τεχεράνης θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις της Συρίας και της Ρωσίας για την απελευθέρωση της Ιντλίμπ. Τα στρατεύματα έχουν πιάσει θέσεις, οι επιθέσεις από αέρος και το πυροβολικο για να «διαμορφωθεί» το πεδίο της μάχης είναι σε εξέλιξη.

Αλλά ο Ερντογάν γύρισε και πάλι την πλάτη στους συνεργάτες του και επιστρέφει στο φλερτ με τις Η.Π.Α. Σε άρθρο του στην Wall Street Journal ζήτησε βοήθεια από τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ:

Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους καθώς ετοιμάζεται η επίθεση στην Ιντλίμπ. Οι συνέπειες της αδράνειας τους θα είναι τεράστιες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον συριακό λαό στο έλεος του Μπασάρ Ασάντ.

...

Για τις ΗΠΑ, οι οποίες επικεντρώνουν την προσοχή τους στις επιθέσεις με χημικά, έχει ζωτική σημασία  να σταματήσουν την αυθαίρετη ιεράρχηση των μέσων θανάτου. Τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους θανάτους από τα χημικά. Αλλά την υποχρέωση να σταματήσει η επερχόμενη αιματοχυσία δεν την έχει μόνο η Δύση.

...

Εάν η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των Η.Π.Α., αποτύχει να αναλάβει δράση τώρα, όχι μόνο αθώοι Σύριοι  αλλά και ολόκληρος ο  κόσμος θα αναγκαστεί να πληρώσει το τίμημα. Η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει την αιματοχυσία στη γειτονιά της. Για να εξασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε, ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να βάλει στην άκρη το στενό συμφέρον του και να ρίξει το βάρος σε μια πολιτική λύση.

Την ίδια στιγμή, που ο Ερντογάν πιέζει τις Η.Π.Α. να συμφωνήσουν με τα σχέδιά του στη βορειοδυτική Συρία, την ίδια στιγμή κατηγορεί τη διοίκηση Τραμπ ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες του PKK / YPK στη βορειοανατολική Συρία. Ταυτόχρονα η Τουρκία συνεχίζει να αγοράζει αντιαεροπορικά ρωσικά οπλικά συστήματα  αντί για αμερικανικά.

Για να σταματήσει την επιχείρηση κατά της Ιντλίμπ, ο Ερντογάν εφοδίασε με όπλα τους αντάρτες τους φιλικά προσκείμενους με την Τουρκία:

    Ανώτεροι αξιωματούχοι των ανταρτών ανέφεραν ότι η Τουρκία έστειλε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στους επαναστάτες στην Ιντλίμπ, αφού στη συνάντηση κορυφής με το Ιράν και τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την αποτροπή  της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.

    ...

«Η Τουρκία μας υποσχέθηκε πλήρη στρατιωτική υποστήριξη για μία μακρά και παρατεταμένη μάχη», δήλωσε ανώτερος διοικητής του FSA, γνώστης των συνομιλιών των τελευταίων ημερών με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, ζητώντας να κρατήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως.


Όλες οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Ιντλίμπ και Τουρκίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της HTS η οποία παίρνει μερίδιο από κάθε φορτίο που περνάει τα σύνορα. Η Τουρκία στην πραγματικότητα εξοπλίζει τον οργάνωση που υποτίθεται ότι θέλει να διαλύσει. Η Τουρκία ενίσχυσε και τα δικά της στρατιωτικά παρατηρητήρια (βάσεις)  στην Ιντλίμπ και με τανκς (vid).

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι φοβάται ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία. Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη θέση του:

    Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καίν, δήλωσε ότι η εισροή προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας θα έχει διεθνείς επιπτώσεις.

    ...

«Η Διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει  και αυτή τις ευθύνες της", δήλωσε ο Καλίν μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. «Ένα πρόσθετο κύμα μεταναστών που θα εισέλθει στην Τουρκία σε μια εποχή που φιλοξενούμε εκατομμύρια πρόσφυγες θα προκαλέσει και άλλες επιπλοκές. Το κύμα προσφύγων θα περάσει από εδώ στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες».



Αλλά η ανησυχία για ένα νέο κύμα προσφύγων είναι υπερβολική και μοιάζει με αντιπερισπασμό. Το πραγματικό σχέδιο φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο. Η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει την Ιντλίμπ.

 

Το νέο «σχέδιο»  της Τουρκίας για την Ιντλίμπ που πρότεινε στη Ρωσία και το Ιράν λέγεται  ότι περιλαμβάνει τα εξής σημεία:


  •  Ο  συριακός στρατός θα σταματήσει τις επιθέσεις σε ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία

  •  Ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει σε περιοχές που ελέγχονται από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία

  • Τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα εισέλθουν στην Ιντλίμπ για να διαλύσουν την HTS

  • Η Τουρκία και η Ρωσία θα αστυνομεύσουν τις περιοχές μετά την διάλυση της HTS

  • Η Τουρκία θα φύγει από την περιοχή μόνο όταν διαλυθούν οι κουρδικές YPG, ο σύμμαχος των Αμερικανών στη βορειοανατολική Συρία


Οι YPG στη Συρία, το κομμάτι του PKK στην Τουρκία, είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ και δεν μπορεί να διαλυθεί. Οπότε, οι προτάσεις της Τουρκίας θεωρούνται ανεφάρμοστες.

Επιπλέον, η Τουρκία ετοιμάζει «νομική» αξίωση για την Ιντλίμπ. Χρησιμοποιεί τους «δικούς» της στην Ιντλίμπ για να διεκδικήσει την «οθωμανική» κυριότητα στις περιοχές που ελέγχουν ώστε να εγκαταστήσει εκεί τις δικές της κρατικές δομές:

Πηγές επιβεβαίωσαν στο Συριακό Παρατηρητήριο ότι υπάρχουν 15 χωριά στον νοτιοανατολικό τομέα της επαρχίας Idlib, στην περιοχή μεταξύ του Maarrat Al-Nu'man και της περιοχής Sinjar, συμπεριλαμβανομένων των Al-Sayyadi, Barsah, Khyara, Seraa και Saree, τα οποία στο παρελθόν ήταν ιδιοκτησία των Τούρκων, από την εποχή της οθωμανικής παρουσίας στην περιοχή και ότι αυτό ώθησε τους Τούρκους, σύμφωνα με τις πηγές, να παρέμβουν και να φέρουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και μεγάλο εξοπλισμό και οχήματα πέρα από την ενίσχυση των στρατιωτικών τους θέσεων σε Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι.

    ...

  Από την Τουρκία εξαρτάται να αποδείξει ότι είναι δικές της αυτές οι περιοχές, ότι έχει τίτλους και την ιδιοκτησία αυτών των χωριών και για να στηρίζει  την αυτή την αξίωση η Τουρκία σκόπιμα δημιούργησε 3 στρατιωτικά παρατηρητήρια (βάσεις)  ανατολικά του διεθνούς αυτοκινητοδρόμου που διέρχεται από την επαρχία Ιντλίμπ  και προσπαθεί να αποδείξει την κυριότητά της και σε άλλες περιοχές όπως η Jarabulus, και η Manbij και περιοχές όπου είχαν ταφεί οθωμανοί διοικητές

    ...

    Η Τουρκία θα εργαστεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις του καθεστώτος να  επιτεθούν στη δυτική ύπαιθρο της Ιντλίμπ

Οι ισχυρισμοί της περί ιδιοκτησίας είναι, βέβαια, αστείοι. Οθωμανική αυτοκρατορία έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού  και η επαρχία αναγνωρίζεται διεθνώς ως επαρχία της Συρίας.

Η Ρωσία δείχνει διατεθειμένη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Τουρκία:

«Αυτό που λέμε είναι  ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ θα πρέπει να διευθετηθεί κατά προτίμηση με ειρηνικό τρόπο. Είναι δυνατόν να απέχουμε από την άσκηση στρατιωτικής βίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Alexander Lavrentiev, απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία, μετά από συνομιλίες στη Γενεύη με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Staffan de Mistura.



«Η επαρχία Ιντλίμπ είναι ... ένα είδος ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. είναι ευθύνη τους να διαχωρίσουν τη μέτριοπαθή αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές, από την Jabhat al-Nusra και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε.

Η Συρία και το Ιράν θα δυσαρεστηθούν πολύ με αυτήν την καθυστέρηση, αλλά χρειάζονται την υποστήριξη της Ρωσίας για να προχωρήσουν.

Η Ρωσία προβλέπει ότι η Δύση, με τη βοήθεια της Τουρκίας, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση της Ιντλίμπ από τη Συρία για να επιτεθεί στη συριακή κυβέρνηση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να προειδοποιεί για μία ακόμα ψευδή επίθεση με χημικά που θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για την επίθεση των δυτικών ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας γι αυτό και τις τελευταίες 48 ώρες, όλες οι επιθέσεις της Συρίας και της Ρωσίας στους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ έχουν σταματήσει.:

Μια ακόμα επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία θα βοηθούσε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τραμπ, να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας, και κυρίως στις επερχόμενες εκλογές για το Κογκρέσο. Σε δύο εβδομάδες, ο Τραμπ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να προπαγανδίσει την επίθεση στην Ιντλίμπ . Είναι πιθανό η Ρωσία να σταματήσει μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

Για τη Ρωσία, η κατάσταση αυτή είναι δύσκολη. Ο Ερντογάν ίσως πιεστεί να υποχωρήσει. Ωστόσο, η Ρωσία θέλει και να αποτρέψει την επιστροφή της Τουρκίας στην αγκαλιά των ΗΠΑ. Η τυπική ρωσική αντίδραση σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι να παίξει με το χρόνο και να ελπίζει ότι θα συμβεί  κάτι  που θα βοηθήσει να αλλάξει η κατάσταση. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συμβείι νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σήμερα το πρωί ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκιά της. Πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 3%. Δύο ώρες μετά την έκκληση του Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% και η Λίρα συνήλθε. Αυτό με την πάροδο του χρόνου θα μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά η οικονομία της Τουρκίας θα μείνει στάσιμη.