Αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου


 του Λεωνίδα Βατικιώτη

Δεν είναι μόνο η Ρωσία που καταστρώνει σχέδια αποδολαριοποίησης. Το ίδιο πράττει και η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου κι εκδίδει πλέον συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (future) στην αγορά των παραγώγων στο εθνικό της νόμισμα. Και η Βενεζουέλα προσπαθεί να ξεφορτωθεί το δολάριο με τη βοήθεια της κυκλοφορίας ενός κρυπτονομίσματος, που όπως όλα τ’ άλλα αντίστοιχα κρυπτονομίσματα πχ bitcoin, στηρίζεται στην θαυμαστή τεχνολογία του blockchain. 

Περιττό να πούμε ότι οι ΗΠΑ με προεδρικό διάταγμα απαγόρευσαν τη χρήση του βενεζολάνικου κρυπτονομίσματος το οποίο στηρίζεται στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας κι ήταν μια προσπάθεια του Καράκας να υπερβεί το αμερικανικό εμπάργκο που έχει προκαλέσει υπερπληθωρισμό κι ελλείψεις σε βασικά είδη. Στην ίδια τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων κατέφυγε και το Ιράν προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου.

 Όλη αυτή η κινητικότητα στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και τις αντίστοιχες αγορές συνιστά τεράστια απειλή για τις ΗΠΑ δεδομένου ότι από αυτό ακριβώς το πεδίο ξεκίνησε η αμερικανική νομισματική κυριαρχία. 

Ενδιαφέρον μάλιστα έχει ότι ρόλο επιταχυντή στα σχέδια απαλλαγής από το δολάριο έπαιξαν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ εναντίον άλλων κρατών. Φαίνεται έτσι ότι η επιθετικότητα στη διεθνή πολιτική και την οικονομία γεννάει τα αντίθετα αποτελέσματα και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της.