ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΣΗ ΑΛΛΑ 72

 Η Τουρκία φυλάκισε το εκδοθέν από τη Σουηδία μέλος του PKK

Το θεωρούμενο ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία συνέλαβε μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις 3 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την έκδοσή του από τη Σουηδία.

Ο Μαχμούτ Τατ συνελήφθη λίγο μετά την άφιξή του και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο σημείωσε ότι ο Τατ είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση για τη σχέση του με το PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τατ κατέφυγε στη Σουηδία το 2015, αλλά η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε. Μετά τη σύλληψή του, ο ύποπτος μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στο Mölndal και επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τις δύο χώρες που περιλαμβάνει μια σειρά αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων που συνδέονται με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες όπως το PKK και το YPG. Τα τουρκικά αιτήματα αποτελούν προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα τη θέση της όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι σουηδικές αρχές παρείχαν εγγυήσεις για την έκδοση 73 μελών του PKK που ζουν σήμερα στη χώρα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μέλη της ομάδας διαμένουν και στη Φινλανδία.




[----->]