Esther Bejarano-Τραγούδια της Αντίστασης





Esther Bejarano (Εσθήρ Μπεχαράνο) -Τραγούδια από την αντίσταση. 

Η Esther Bejarano (γεννήθηκε 15 Δεκέμβρη του 1924 στο Saarlouis ) και μαζί με την Anita Lasker-Wallfisch και την Violette Jacquet είναι από τις τελευταίες επιζούσες της ορχήστρας Κορίτσια του Άουσβιτς .

Το πραγματικό της όνομα, είναι Esther Loewy και είναι κόρη του Πρώτου Ψάλτη μιας εβραϊκής κοινότητας. Ο πατέρας της, την ενθάρρυνε από μικρή να ασχοληθεί με τη μουσική και η Εσθήρ έμαθε πιάνο. Στα 15 της αποχωρίζεται τους γονείς της προκειμένου να μεταναστεύσει  στην Παλαιστίνη αλλά οι Ναζί τη συλλαμβάνουν και τη φυλακίζουν στο στρατόπεδο εργασίας Neuendorf κοντά στο Fürstenwalde / Spree. Μετά από δύο χρόνια σκληρής καταναγκαστικής εργασίας στις 20 του Απρίλη του 1943, μαζί με τους άλλους κρατούμενους του στρατοπέδου εργασίας μεταφέρεται στο Άουσβιτς όπου ήταν αναγκασμένη να κουβαλάει πέτρες μέχρι την ημέρα της συμμετοχή της στην ορχήστρα των Κοριτσιών του Άουσβιτς. Στην ορχήστρα του στρατοπέδου, έπαιζε ακορντεόν. H  ορχήστρα ήταν υποχρεωμένη να παίζει καθημερινά μουσική όταν οι κρατούμενοι κατέβαιναν από τα τρένα που τους μετέφεραν και περνούσαν  την πύλη του στρατοπέδου. Από το Άουσβιτς τα κατάφερε και βγαίνει ζωντανή και από εκεί μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbrück απ’ όπου και απέδρασε κατά την "πορεία θανάτου" το Μάρτιο του 1945 . Μετανάστευσε στην Παλαιστίνη και αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία . Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 , με την κόρη της Edna και τον γιο της
Joram, δημιουργεί το μουσικό συγκρότημα  "Coincidence" . Το ρεπερτόριο τους είναι τραγούδια από το γκέτο και εβραϊκά και αντιφασιστικά τραγούδια. Η Εσθήρ Μπεχαράνο σήμερα ζει στο Αμβούργο. Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Διωχθέντων του ναζιστικού καθεστώτος .
Πριν λίγα χρόνια ,η  Esther Bejarano ηχογράφησε ένα άλμπουμ με αντιφασιστικά τραγούδια με το  χιπ χοπ  συγκρότημα " Microphone Mafia " .

Η ίδια η Εσθήρ λέει :