Μια αγορά τίτλων ενός τρισεκατομμυρίου θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις στον πληθωρισμό



Στη γερμανική εφημερίδα "FAZ" αναλύευαι το πολυσυζητημένο πρόγραμμα  αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις πηγές της F.A.Z. οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι ασήμαντες, και  θα περιορίζονται μόνο στην πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και την ανάκαμψη των εξαγωγών. Η συζήτηση στη Γερμανία είναι έντονη, και αυτό κάνει πολύ σαφές ότι μια ενιαία νομισματική πολιτική για όλους είναι μια σίγουρη πηγή δυσαρέσκειας...




Jens Weidmann, πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας,της Bundesbank:"Αν η ΕΚΤ αγοράσει κρατικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τότε όλα τα ρίσκα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να τα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια".



Από τον ιταλικό τύπο: ''Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο έμπιστος της υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζουν να σφυροκοπούν σκληρά την ποσοτική χαλάρωση που υποστηρίζει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στην πραγματικότητα,σε αντίθεση με αυτό που θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η προπαγάνδα του Βερολίνου, η Γερμανία ήταν και εξακολουθεί να είναι η χώρα μέλος που παρέκαμπτε και  παρακάμπτει με τη μεγαλύτερη ευκολία τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια για να προωθήσει τα συμφέροντα της.''

 του Philip Plickert
Η ΕΚΤ εξετάζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς τίτλων στην ιστορία της.Δεν είναι σαφές ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από ένα τέτοιο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές της FAZ,οι επιπτώσεις φαίνεται πως θα είναι περιορισμένες.

Η ΕΚΤ προχωρεί σε προσομοιώσεις, σύμφωνα με πηγές της FAZ, για τις πιθανές συνέπειες από το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς τίτλων στην ιστορία της. Η αγορά τίτλων, κυρίως κρατικών ομολόγων, ύψους 1,000 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα όσον αφορά την μαζική χρηματοδότηση και τους πολιτικούς κινδύνους. Οι διάφορες μακροοικονομικές προσομοιώσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, δείχνουν ότι με το πρόγραμμα αγοράς ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από 0,15% έως 0,60%.

Τσουνάμι τροπολογιών στη Βουλή λίγο πριν την ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ

Απλήρωτη εργασία - διαγραφή προστίμων - ανάκληση αναδασώσεων - νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Ορυμαγδός τροπολογιών που κατατίθενται στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζεται με αμείωτη ροή δίνοντας  πλέον ένα έντονο άρωμα εκλογών. Τελευταίο κρούσμα το νομοσχέδιο του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τις «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». Εκεί θα βρει κανείς ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαίρετων, για αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, για ανάκληση αποφάσεων αναδασώσεων, για…απλήρωτη απασχόληση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, για κατάργηση προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και άλλες πολλές για πληθώρα θεμάτων.

Τα αφεντικά των αφεντικών :


Die Welt: Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ
«Η επιλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη»  | REUTERS / Juan Medina

Συνομιλώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πια κοντά στην εξουσία και η ιστορική αυτή εξέλιξη απαιτεί ψυχραιμία και καθαρότητα σκέψης. Είναι άχαρο να πρέπει να γράψει κανείς για τα θέματα αυτά βάζοντας και τον εαυτό του μέσα. Αλλά ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για τη σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο έντονος και η εκστρατεία κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα.

Μερικά προσωπικά δεδομένα 

Πρώτον, δεν είμαι, ούτε ποτέ υπήρξα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον στέλεχός του.

Δεύτερον, δεν συμμετέχω στην Οικονομική Επιτροπή του, ούτε είχα την παραμικρή ανάμειξη στη διαμόρφωση του προγράμματός του, είτε αυτού ‘της Θεσσαλονίκης’, είτε οποιουδήποτε άλλου.

Τρίτον, δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ή τα άλλα ευφάνταστα που έχουν συχνά αναφερθεί στα ΜΜΕ.

Τέταρτον, ακόμη και στο περίφημο ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργεντινή το Δεκέμβρη του 2012, δεν ήμουν μέλος της αντιπροσωπείας του. Βρέθηκα στο Μπουένος Άιρες μετά από προσωπική πρόσκληση των διοργανωτών της επίσκεψης, δηλαδή ουσιαστικά της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Είναι όμως αλήθεια ότι έχω πυκνές επαφές με τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για τις προοπτικές του. Υπάρχει αναμφίβολα μια θερμή σχέση συμπαράταξης, αμοιβαίας στήριξης και κοινού στόχου. Όπως είναι αλήθεια ότι συνομιλώ συστηματικά με ηγετικά στελέχη του κόμματος για θέματα οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής. Είναι, τέλος, αλήθεια ότι έχω επανειλημμένως συνομιλήσει και με τον Αλέξη Τσίπρα για τα ίδια θέματα. Για τους λόγους αυτούς υποθέτω ότι μου ζητήθηκε να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014, αν και τελικά δεν έγινε αποδεκτή η υποψηφιότητά μου από αυτούς που κατάρτισαν τα ψηφοδέλτια.

Η σχέση αυτή φαντάζει – και είναι – αντιφατική. Οι αντιφάσεις της όμως έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με εμένα, όπως αμέσως θα δείξω.

Τρεις πιθανές λύσεις για την κρίση της Ευρωζώνης

Όταν ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης το 2010 έγινε φανερό ότι υπήρχαν τρεις πιθανές λύσεις.

Η πρώτη – και πιθανότερη – ήταν η επιβολή άγριας λιτότητας, με παράλληλη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα παρόμοια. Τα κυρίαρχα στρώματα εξουσίας στην Ευρώπη την επέλεξαν χωρίς δισταγμό και η τρόικα την επέβαλε στις χώρες της περιφέρειας προκαλώντας κοινωνική καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα σταθεροποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σήμερα διαγράφεται ο κίνδυνος να επιβληθεί και σε χώρες του κέντρου.