Πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ

Σύμβολα ελευθερίας ήταν πάντα τα βουνά μας και μετερίζια αγωνιστών. Κανένας κατακτητής δεν κατάφερε να τα αλώσει.

Σήμερα ωστόσο, ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προκαλεί δέος.
Όλες οι βουνοκορφές της χώρας έχουν παραχωρηθεί σε αιολικές εταιρίες και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται παντού: Σε δάση, σε ευαίσθητα οικοσυστήματα βραχονησίδων, σε περιοχές Νatura.

Αγέρωχα βουνά γεμίζουν με χιλιάδες κυβικά τσιμέντο και τόνους χάλυβα. Υπερμεγέθεις δρόμοι διανοίγονται μετατρέποντας τις πλαγιές σε νταμάρια. Μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στο όνομα της "σωτηρίας του περιβάλλοντος".

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σ άκρη, επιτροπές πολιτών, οργανώσεις και κινήματα αγωνίζονται να σώσουν τα βουνά από την επέλαση των αιολικών εταιριών.

Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών είναι μη αναστρέψιμες. Ακόμα και τα πιο «μικρά αιολικά πάρκα» κατακερματίζουν οικοτόπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, καταστρέφουν φυσικά - πολιτιστικά τοπία και τα μετατρέπουν σε "νεκρές" βιομηχανικές ζώνες. Τα αιολικά "πάρκα" εμποδίζουν τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων και παράλληλα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο ρύπανσης καθώς ο μηχανισμός κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί εκατοντάδες λίτρα λιπαντικού. Οι ανεμογεννήτριες έχουν μικρή διάρκεια ζωής και το κόστος ανακύκλωσης τους είναι τεράστιο. Κάποια εξαρτήματά τους αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι άλλοτε περήφανες βουνοκορφές μετατρέπονται σε νεκροταφεία σκουριασμένων ανεμογεννητριών.

Οι ανεμογεννήτριες, εκτός από τον συνηθισμένο θόρυβο, παράγουν και θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων (υποήχους). Οι υπόηχοι διαπερνούν τοίχους και ηχοπετάσματα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων με δυσάρεστες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία όσων υπόκεινται σε αυτούς. Ο θόρυβος και κυρίως οι υπόηχοι, αναγκάζουν ζώα και πουλιά να φύγουν από τους τόπους που φωλιάζουν και έτσι εξαφανίζονται πολλοί σημαντικοί βιότοποι.
Οι υπόηχοι και η υποβάθμιση του τοπίου από τα αιολικά πάρκα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό. Οι ανεμογεννήτριες, που το ύψος τους κυμαίνεται από 80 έως 200 μέτρα, είναι ορατές από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, τα φώτα τους που "αναβοσβήνουν" ασταμάτητα καθιστούν το νυχτερινό τοπίο εφιαλτικό.

Οι αιολικές εγκαταστάσεις πλήττουν κυρίως τον πρωτογενή τομέα (καθώς η χρήση γης αλλάζει από γεωργική-κτηνοτροφική σε βιομηχανική) και συντελούν στην αύξηση της ανεργίας αφού καταργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις ελάχιστες που υποτίθεται ότι δημιουργούν.

Ωστόσο, χιλιάδες στρέμματα δημόσιας και ιδιωτικής γης παραχωρούνται συνεχώς στις εταιρείες ΑΠΕ. Μια τεράστια κομπίνα αρπαγής της γης είναι σε εξέλιξη και ένα μεγαλοφυές σχέδιο καταλήστευσης των πολιτών με την επιβολή ποικιλώνυμων πράσινων φόρων. Η πριμοδότηση, οι επιδοτήσεις και τα χαράτσια που πληρώνουν οι πολίτες υπέρ των ΑΠΕ ακριβαίνουν την τιμή του ρεύματος τόσο περισσότερο όσο περισσότερες ΑΠΕ εγκαθίστανται. Χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας κι εκατομμύρια στην Ευρώπη αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ το λόμπι των ΑΠΕ γίνεται ισχυρότερο και αδιάρρηκτος ο κύκλος της διαπλοκής στην προώθηση της "πράσινης" απάτης.

Τόσα χρόνια, η προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ διακηρύσσει ότι θα σωθεί ο πλανήτης με αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα και θα κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Όμως:

Η ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, πρέπει να υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο σε ισορροπία παραγωγής - ζήτησης, αλλιώς καταρρέουν (black out).

Η ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες είναι στοχαστική και μη προβλέψιμη. Τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίζονται από αστάθεια φορτίου και το απρόβλεπτο ρεύμα που παράγουν δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο και στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Τα μόνα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να αντεπεξέλθουν είναι τα εργοστάσια με φυσικό αέριο και τα πυρηνικά.

Το περίφημο καλώδιο που θα μας συνδέσει ενεργειακά με την Ευρώπη, κρύβοντας το πρόβλημα των αιολικών, θα επιτρέψει να εγκατασταθούν ακόμα περισσότερες ανεμογεννήτριες που θα εγχέουν το σχεδόν άχρηστο ρεύμα τους στο "ενεργειακό μείγμα" (από φ. αέριο, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά και στερεά καύσιμα) ανεβάζοντας επιπλέον το κόστος για τον καταναλωτή χωρίς να υποκαθιστούν άλλο καύσιμο. (Σύμφωνα με την Eurostat: "Παρά την σταθερά αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα κατά την τελευταία δεκαετία, ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση").

Σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο τα αιολικά δεν συνέβαλαν στην μείωση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας ούτε συνετέλεσαν στην μείωση του CO2. Ωστόσο, η πράσινη προπαγάνδα, η πιο ακριβή διαφημιστική καμπάνια όλων των εποχών, κατάφερε να πείσει αρκετούς ότι θα σωθεί ο πλανήτης αν "ισοπεδωθούν" βουνά και αφανισθεί η βλάστηση για να γεμίσει η γη φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Η επέλαση των αιολικών είναι μια από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, "επιτυχημένο" αποτέλεσμα της επιδίωξης του κεφαλαίου για μέγιστη κερδοφορία με το μικρότερο κόστος: Να πουλάς πανάκριβα "αέρα κοπανιστό", να επιδοτείσαι γι' αυτό, να σου παραχωρείται γη και ύδωρ και η απάτη σου να θεωρείται "επένδυση εθνικής σημασίας"!

Διαλείπουσα και μη προβλέψιμη η ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες δύσκολα αποθηκεύεται στις σπάνιες στιγμές που πλεονάζει λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό το μειονέκτημα αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν οι εταιρείες με πανάκριβα, επιδοτούμενα, συστήματα "αποθήκευσης", κυρίως αντλησιοταμιευτήρες. Πρόκειται για γιγάντια έργα, ακόμα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας πολλών εκατομμυρίων κυβικών νερού, που θα προέρχεται από γεωτρήσεις (!), προγραμματίζονται στην Κρήτη σε περιοχές όπου υπάρχουν πλούσιοι υπόγειοι υδροφορείς. Παράλληλα, με πρόσχημα την «ορθολογική διαχείριση» των υδάτινων πόρων κατασκευάζονται φράγματα σχεδόν παντού όπου υπάρχουν επιφανειακά νερά, χείμαρροι και πηγές.

Για τις μεγάλες ενεργειακές πολυεθνικές δεν νοείται πλέον ενέργεια χωρίς “αξιοποίηση” από μεριάς τους των υδάτινων πόρων. Το νερό, όπως και η ενέργεια, από δημόσιο κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και μέσο κερδοσκοπίας.

Σήμερα που ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται στους διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα όλων των κινημάτων της χώρας μας και όλου του πλανήτη, παντού όπου οι λαοί παλεύουν για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ 


Αγώνας μέχρι τη νίκη


Καθώς σήμερα το Ισραήλ επιχειρεί να προσαρτήσει παράνομα τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, ας θυμηθούμε τον συνιδρυτή του Black Panther Party, Huey P. Newton, στη φωτογραφία με παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης έξω από ένα ανώνυμο Παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο, το 1980.

Ως επαναστάτες σοσιαλιστές διεθνιστές, οι Μαύροι Πάνθηρες θεωρούσαν  ότι για να τερματίσουν την καταπίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρεπε να αγωνιστούν για τη συντριβή του ιμπεριαλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και η Παλαιστίνη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αυτού του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, καθώς «το Ισραήλ δημιουργήθηκε από τον δυτικό ιμπεριαλισμό και διατηρείται από τις δυτικές δυνάμεις».
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, κιθάρα και υπαίθριες δραστηριότητες

[---->]