«Λαιμητόμος» το μνημόνιο για την παιδεία

  ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΤΗΣ

 Περισσότερα από ένα στα επτά δημοτικά σχολεία και γυμνάσια έκλεισαν την εξαετία της ύφεσης, περίπου το 36% των καθηγητών γυμνασίου απομακρύνθηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ αν πάμε λίγο πιο πάνω, στα ΤΕΙ, βλέπουμε ότι το διδακτικά προσωπικό μειώθηκε κατά 50%!

Στην Ελλάδα των μνημονίων και του ακραίου νεοφιλελεύθερου ‘’εκσυγχρονισμού’’, στη χώρα όπου όλα πωλούνται αφού πρώτα οι εκποιητές του δημόσιου πλούτου κάνουν τα πάντα για να εξευτελίσουν την τιμή τους, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Παιδεία, ή μάλλον κυρίως η Παιδεία.

Άλλωστε, ο Αντ. Σαμαράς προωθεί, λέει, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να είναι ένας από τους πιο βασικούς νεωτερισμούς που σκοπεύει να εισάγει.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις χρονοσειρές που διαθέτει η ΕΛΣΤΑΤ για τα προηγούμενα χρόνια, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με έτος εκκίνησης το 2008/2009.
Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα στοιχεία φθάνουν μέχρι και το σχολικό έτους 2013/2014, ενώ για την τριτοβάθμια σταματούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
Σε ότι αφορά τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τα διαθέσιμα στοιχεία επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά που αναφέρονται στις εκπαιδευτικές μονάδες και στους διδάσκοντες, καθώς και την αναλογία μαθητών- διδασκόντων. Ιδού, λοιπόν, τα ευρήματα.

Ν. Μανιός: «Αυτοί που κυβερνούν σήμερα είναι παιδιά της χούντας του ΄67»

Ο Νίκος Μανιός, φοιτητής Ιατρικής τότε, ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, φυλακισμένος, εξορισμένος, συντονιστής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μιλάει στο ΚΟΚΚΙΝΟ με αφορμή την επέτειο των 41 χρόνων από το Πολυτεχνείο, για το χτες και το σήμερα ενός αγώνα που συνεχίζεται.

Coca cola απεργία