Η καλυμμένη στρατιωτική χρήση της τεχνολογίας 5G



Η τέχνη του πολέμου

του Manlio Dinucci

Στη διάσκεψη κορυφής του Λονδίνου, οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένου του 5G». Γιατί αυτή η τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς είναι τόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ;

Παρόλο που οι προηγμένες τεχνολογίες είχαν ως στόχο τη δημιουργία ολοένα και πιο εξελιγμένων smartphones, η 5G σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βελτιώσει την απόδοσή τους αλλά κυρίως για να συνδέσει ψηφιακά συστήματα που απαιτούνται τεράστια ποσά δεδομένων για να λειτουργήσουν αυτόματα. Οι πιο σημαντικές εφαρμογές 5G θα εφαρμοστούν όχι στον πολιτικό, αλλά στον στρατιωτικό τομέα.

Τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας εξηγεί η έκθεση Αμυντικές Εφαρμογές της Τεχνολογίας Δικτύων 5G (Defense Applications of 5G Network Technology)  , που δημοσίευσε το Επιστημονικό Συμβούλιο Άμυνας (Defense Science Board), η ομοσπονδιακή επιτροπή,επιστημονικός σύμβουλος του αμερικανικού Πεντάγωνου: 
«Η εμπορικά διαθέσιμη ανερχόμενη τεχνολογία 5G είναι μια ευκαιρία για το Υπουργείο Άμυνας να εκμεταλλευτεί τα οφέλη που προσφέρει αυτό το σύστημα στις επιχειρησιακές του ανάγκες με μικρότερο κόστος». Με άλλα λόγια, το εμπορικό δίκτυο 5G, που κατασκευάστηκε από ιδιωτικές εταιρείες, θα χρησιμοποιηθεί από τους στρατιωτικούς των ΗΠΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα χρειαζόταν αν το δίκτυο προοριζόταν μόνο για στρατιωτικούς λόγους. 

Οι στρατιωτικοί ειδήμονες προβλέπουν ότι η τεχνολογία 5G θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στη χρήση υπερηχητικών όπλων: τους εξοπλισμένους και με πυρηνικές κεφαλές πυραύλους, που πετούν με ταχύτητες πάνω από Mach 5 (5 φορές την ταχύτητα του ήχου). Για την τηλεκατεύθυνσή τους σε μεταβλητές τροχιές, αλλάζοντας την πορεία τους σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προκειμένου να ξεφύγουν από τους πυραύλους αναχαίτισης, είναι απαραίτητο να συλλεχθούν, να επεξεργαστούν και να μεταδοθούν τεράστια ποσά δεδομένων με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το ίδιο ισχύει και  κατά την ενεργοποίηση των αμυνών σε περίπτωση επίθεσης με τέτοια τα όπλα. Επειδή δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων, η μόνη υπαρκτή δυνατότητα είναι  τα  αυτόματα συστήματα 5G.

Η νέα τεχνολογία θα παίξει βασικό ρόλο και στον πόλεμο του διαδικτύου (battle network). Η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατομμυρίων συσκευών πομποδεκτών σε μια οριοθετημένη περιοχή θα δώσει τη δυνατότητα σε στρατιωτικές μονάδες και μεμονωμένο στρατιωτικό προσωπικό να μεταδίδουν μεταξύ τους χάρτες, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Το 5G θα είναι τεράστια βοήθεια και για τις μυστικές υπηρεσίες και τις ειδικές δυνάμεις. Θα κάνει τα συστήματα ελέγχου και κατασκοπείας πολύ πιο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα. Θα αυξήσει τις θανατηφόρες συνέπειες των εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και των πολεμικών ρομπότ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να πλήττουν ανθρώπους με βάση συστήματα αναγνώρισης προσώπου και άλλα χαρακτηριστικά. Το δίκτυο 5G, ως πολεμικό όργανο υψηλής τεχνολογίας, θα γίνει αυτόματα στόχος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και πολεμικών δράσεων που διεξάγονται με όπλα νέας γενιάς.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται και στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες. Συνεπώς, η διεθνής αντιπαράθεση για την τεχνολογία 5G δεν γίνεται μόνο για εμπορικούς λόγους. Οι στρατιωτικές επιπτώσεις του 5G αγνοούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου, αφού ακόμη και οι επικριτές αυτής της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιστημόνων, εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στις βλαβερές συνέπειες αυτής της τεχνολογίας  για την υγεία και το περιβάλλον εξαιτίας της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας. 

Η δέσμευση αυτή έχει τεράστια σημασία, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εναντίωση στην τεχνολογία 5G για  στρατιωτικούς λόγους, η οποία χρηματοδοτείται έμμεσα από τους κοινούς χρήστες. Αυτό που θα ευνοήσει πολύ τη διάδοση των smartphones 5G, θα είναι η δυνατότητα της συμμετοχής χρηστών, πληρώνοντας κάποια συνδρομή, σε πολεμικά παιχνίδια με εντυπωσιακό ρεαλισμό σε streaming με παίκτες από όλο τον κόσμο. Ετσι, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν καν, οι παίκτες θα χρηματοδοτούν την προετοιμασία του πολέμου, του πραγματικού.




[----->]