Σαμπάνιες! Ηρθεν η ανάπτυξη



Η εικονική πραγματικότητα του ΑΕΠ δν διακόπτει το «καψόνι» της τρόικας.

Η κυβέρνηση ισοσκελίζει το ισοζύγιο «μέσα καταστολή-έξω εθελοδουλία»


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Η στιγμή που περίμενε εναγωνίως η κυβέρνηση ήρθε χθες,Παρασκευή.Οχι,δεν αποδείχθηκε ότι ο νεκρός της Αμφίπολης ήταν ο Αλέξανδρος και το DNA του είναι συγγενικό με του Σαμαρά. Απλώς,ήρθε η πολυπόθητη ανάπτυξη.Και μαζί της επανήλθαν τα διαβόητα greek statistics, αναβαπτισμένα μέσα από τους μαθηματικούς γρίφους των eurostatistics.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ελληνική οικονομία,για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια,εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους θετική μεταβολή του ΑΕΠ,ο,4% σε ετήσια βάση, 1,7% σε τριμηνιαία, συνοδεύεται από μια υποσημείωση: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή για πρώτη φορά από αυτό το τρίμηνο εφάρμοσε τον Κανονισμό 549/2013,που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο και αναθεωρεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών.Το πώς και το γιατί αυτής της αναθεώρησης είναι άλλη ιστορία.Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΛΣΤΑΤ τον εφάρμοσε τώρα.Προφανώς για να δοθεί στονΣαμαρά η ευκαιρία να εκφωνήσει τον αναμενόμενο πανηγυρικό..

Μαγική εικόνα
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μαγική εικόνα,αφού η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί προς τα πάνω-το σύνολο των στοιχείων από το 1995 μέχρι σήμερα! Στους δείκτες όγκου του ΑΕΠ από τη σκοπιά της παραγωγής,της δαπάνης και της κατανάλωσης προστίθενται ή αφαιρούνται πολλά στοιχεία,όπως οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, η έρευνα και ανάπτυξη, οι λεγόμενες «θεσμικές μονάδες»(σ.σ. υπολογίστε, για παράδειγμα, το προϊόν που παράγει η «θεσμική μονάδα» τρόικα!),αλλά και τα «Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά» (τα φιλόπτωχα ταμεία της ενορίας;). Το αποτέλεσμα αυτής της μαθηματικής διόρθωσης είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ όλη την περίοδο από το 1995 μέχρι το 2008 εμφανίζεται μεγαλύτερη και η μείωσή του από εκεί και μετά, κατά την εξαετία της ύφεσης,μικρότερη.Thats all.

Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτή η μαθηματική διόρθωση αναφέρουμε το έτος με ρεκόρ ανάπτυξης,το 2006: σε ετήσια βάση,το ΑΕΠ αυξανόταν τότε κατά περίπου 6% με το παλαιό σύστημα υπολογισμού.Με το νέο σύστημα εκτινάσσεται στο 9%.Προφανώς η Ελλάδα συναγωνιζόταν την Κίνα σε αναπτυξιακό…πρωταθλητισμό και δεν το ξέραμε.

Η αξιολόγηση αυτής της διόρθωσης,που φαίνεται ότι διευκόλυνε τη Γερμανία (+0,12%) και τη Γαλλία (+0,3%) να αποφύγουν την καταγραφή ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2014,είναι θέμα των ειδικών.Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση επένδυσε πολλά στο να εμφανιστεί θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ ,για να σταθεί τόσο έναντι της κοινής γνώμης όσο και έναντι των δανειστών.Παρ’ότι αυτή η μεταβολή δεν έχει το παραμικρό αντίκρισμα σε οποιαδήποτε πτυχή της πραγματικής οικονομίας.Η αύξηση του ΑΕΠ είναι, πράγματι,σαν την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης.

Η συνέχεια στην εφημερίδα δρόμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αυτούς που βλέπεις





Τραγούδι:  Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Αυτούς που βλέπεις πάλι θα τους ξαναΐδείς
θα τους γνωρίσεις πάλι
άλλον θα λένε Κωνσταντή κι άλλον Μιχάλη

Αυτούς που βλέπεις πάλι θα τους ξαναΐδείς
θα τους γνωρίσεις πάλι
σ’ αυτόν τον κόσμο θα γυρνούν
με περηφάνια πιο μεγάλη

Αυτούς που βλέπεις πάλι θα τους ξαναΐδείς
θα τους μισήσεις πάλι
έναν μονάχα δε θα βρεις
τον πιο μικρό, τον πιο πικρό, τον πιο αγαπημένο
τον μοναχό, τον δυνατό και τον αντρειωμένο

Αυτόν δε θα τον ξανεΐδείς να τονε βασανίσεις
και τη μεγάλη του καρδιά να τηνε σκίσεις
αυτόν δε θα τον ξαναβρείς τι τον φυλάνε τ’ άστρα
τι τον φυλάει ο ήλιος του, τονε φυλάει το φεγγάρι

Αυτόν που `χει τη χάρη τον πιο μικρό
τον πιο πικρό και τον αγαπημένο
αυτόν μονάχα εγώ, μονάχα εγώ, εγώ προσμένω