Εκεί που φτύνει, γλείφει

 


ΤΩΡΑ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Εκεί που φτύνει, γλείφει: ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι εργάζεται ωστε να ανακληθεί η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι η διοίκησή του αξιολογεί πολύ σοβαρά τη δυνατότητα ανάκλησης του μέτρου απαγόρευσηςι της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε αυτό το μέτρο στην τιμή της βενζίνης.

«Εξετάζω τι μπορεί να γίνει ώστε να αγοράσω το πετρέλαιο, αλλά σε χαμηλή τιμή», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι Ρώσοι έχουν τεράστια ανάγκη να το πουλήσουν και θα το πουλήσουν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή της αγοράς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνη της αγοράς προκειμένου να μειώσει την τιμή της βενζίνης η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτοξευθεί στην τιμή ρεκόρ των 4,5 δολαρίων ανά γαλόνι.

Στις 8 Μαρτίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, ορισμένων πετρελαϊκών προϊόντων, υγροποιημένου φυσικού αέριου και άνθρακα από τη Ρωσία ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ιδέα της ακύρωσης της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται περίεργη και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Δευτέρα, υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και  ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων. Το εμπάργκο δεν αφορά την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες μπορεί να προμηθεύονται μόνο αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba. Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε έξι μήνες για το πετρέλαιο και σε οκτώ μήνες για πετρελαϊκά προϊόντα δυληστηρίου.

Δεν είναι περίεργο όμως αφού οι ΗΠΑ πήραν ό,τι ήθελαν, δηλαδή στέρησαν από την ευρωπαϊκή οικονομία ένα σημαντικό προμηθευτή και βάζοντάς την Ε.Ε. σε σοβαρή κρίση κρίση. Εξάλλου, όλη η ουκρανική κρίση σχεδιάστηκε ακριβώς με αυτό το στόχο, να πληγεί πρώτα και κύρια η ρωσική οικονομία και κατά δεύτερον, η ευρωπαϊκή, καθιστώντας την ακόμα πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, εάν η ανάκληση της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσει ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο αν όχι οι πετρελαϊκές και σε περιορισμένο βαθμό οι τελικοί καταναλωτές? Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο παραπλάνησης των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου που βλέπουν το Δημοκρατικό Κόμμα σε μεγάλη πτώση.

[----->]