Διαφωτισταί

 

Οι ίδιοι άνθρωποι που κινητοποιούνται με πάθος - κι εγώ μαζί τους, θα πρόσθετα, και το έχω  άπειρες φορές κάνει- για τον νεολαίο που κακοποιήθηκε στη διαδήλωση από τα ΜΑΤ η στην πλατεία της Νέας Σμύρνης  ,για τον εργαζόμενο που απολύθηκε, για αυτόν που οι τράπεζες του παίρνουν το σπίτι, για την γυναίκα που υπέστη κακομεταχείριση ,για τον Ρομά που δολοφονήθηκε, και που  δηλώνουν ότι είναι με τον ριζοσπαστικότερο και αριστερότερο  των Διαφωτισμών, θεωρούν   σε μεγάλο μέρος τους ,παραδόξως, ότι είναι ομοίως διαφωτιστικό  και ορθολογικό να πεθάνει από ασιτία ο μεσήλικας και ο ηλικιωμένος παππούς τους,ο συνταξιούχος των 382 ευρώ του Κατρούγκαλου και του Χατζηδάκη γιατί δεν θέλησε να κάνει το εμβόλιο η μάλλον ,πιο σωστά, μακρά σειρά διαδοχικών εμβολίων,ως τον θάνατο του. Δεν άκουσα να καλούν σε κινητοποιήσεις κατά του φασιστικού μέτρου,να ζητούν από τα εργατικά σωματεία να απεργήσουν,να καλούνε  τις ενώσεις συνταξιούχων στον δρόμο για το τελευταίο αυτό  μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτακη. Μπορει να το είπαν κι εγώ να είμαι κουφός. ..


Εχουν την εντύπωση ότι ο Διαφωτισμός είναι αποκλειστικά  οι μηχανές ντήζελ,η κόκα κόλα η  ατομική βόμβα και το smartphone, το υπερηχητικό αεροπλάνο,το ιντερνετ  η Microsoft ,οι  design βαρύγδουπες  εξυπνάδες του κ.Γεροτζιαφα και η  μεταμοντέρνα σοφία των φαρμακευτικών εταιρειών ,οι απειλές του κ.Βασιλακοπουλου  και οι "αποκαλυπτικές" προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων,η διασπορά ψευδών ειδήσεων 

Θεωρούν ως Διαφωτισμό..... να επιβάλει συμβατικά η pfizer στα κράτη να μην ζητήσουν κανένα λόγο για τυχόν παρενέργειες και τα κράτη να  αποδέχονται  ότι μπορεί να υπάρξουν και δεν τρέχει κάστανο Ξεχνούν τον Βολταίρο,τον Σίλλερ στον Ντον Κάρλος που μιλούσε για την ελευθερία συνείδησης και δράσης,τον Τσέζαρε Μπεκαρία και την αναμόρφωση των ποινών, τον Ιονέσκο και τους Ρινόκερους του, τον Κάφκα που περιέγραφε τους παράλογους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς κατά της ελεύθερης βούλησης, τον Σαρτρ της Ναυτίας και των Λέξεων, τον Καμύ, τον Μπακούνιν, τον Μπλανκί, που αναζητούσε την ελευθερία του ανθρώπου στην δράση αλλά και  στα άστρα, τον Μαρξ που μίλαγε για τους ιδεολόγους  που δικαιολογούν την καταπίεση του σήμερα με την τυραννία του χτες  (κριτική στον νομικό Σαβινύ και την αντιδραστική Ιστορική Σχολή του Δικαίου) και χαιρετίζει τα ατομικά δικαιώματα στο Εβραϊκό ζήτημα ως αναγκαία μεν ανεπαρκή δε, τον Βάλτερ Μπένγιαμιν που οσμίστηκε ότι η τεχνική πρόοδος μπορεί να φέρει και την απόλυτη τυραννία,, τον Ανρί Λεφέβρ, τον Όργουελ, την Ρόζα Λούξεμπουργκ .


Ο Διαφωτισμός δεν είναι το σύστημα σκέψης  και η μηχανή που παράγει εμβόλια και φάρμακα η πάντως όχι κυρίως αυτό. Είναι το σύστημα σκέψης που συνδέει την τεχνική και επιστημονική  πρόοδο με την ελευθερία, ατομική, πολιτική και κοινωνική, που αναζητά όχι μόνο την πιο αποτελεσματική μηχανή αλλά και την ελευθερία του υποκειμένου άνθρωπος απέναντι στην μηχανή.

Αυτή είναι η φωτεινή όψη του Διαφωτισμού, η ορθή και ανθρώπινη.. Ολοι εσείς που διαδηλώσατε  την Άνοιξη για τον Κουφοντίνα, και την ελευθερία του να μην του κάνουν υποχρεωτική σίτιση, πως είναι δυνατόν να είστε αδιάφοροι όταν καταδικάζουν ανθρώπους στην πείνα και τον κοινωνικό θάνατο για ένα αμφίβολο σκεύασμα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τμήμα της σωματικής μας βιοχημείας, ώστε να είμαστε σε αυτήν την ζωή  αποκλειστικοί πελάτες της pfizer και ίσως και στην επόμενη; Πως είναι δυνατόν να συμφωνείτε που στέλνουν συνταξιούχους στην βιολογική και ηθική  εξόντωση; Αυτό δεν είναι Διαφωτισμός αλλά η επιτομή του σκοταδισμού και του προ της Γαλλικής Επανάστασης Παλαιού Καθεστώτος η των νεωτερικών ολοκληρωτισμών . 

Δεν είστε με τον Διαφωτισμό, στην δημοκρατική του τουλάχιστον διάσταση, αλλά με τον κρατικό ολοκληρωτικό σκοταδισμό, με την γραμμή που συνδέει τον Χίτλερ και τον Πινοσέτ με τον Στάλιν, τον Γιεζοφ και τον Πολ Ποτ. Ίσως να αγνοείτε ότι και στον κλασσικό ναζισμό υπήρχε μια " αριστερή" τάση. Ηταν ο Ερνστ Ρεμ,τα Τάγματα Εφόδου,οι αδελφοί  Στράσσερ και μια πρώτη εποχή και ο Γκαίμπελς.Ετσι θέλετε  να μείνετε στην ιστορική μνήμη; Ως η Αριστερά του Ολοκληρωτισμου;  Αυτό είναι ο Διαφωτισμός σας;

ΥΓ Όλοι το Σάββατο στην συγκέντρωση των υγειονομικών κατά των αυταρχικών μέτρων στο Πάρκο Ελευθερίας δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής στις 16.30.

Εκεί θα είμαστε και όσοι/όσες  ιδρύσαμε την Κίνηση για την Ελευθερία για να συνδιαμαρτυρηθούμε ως ενεργοί πολίτες κατά των μέτρων αυτών, που παίρνουν πλέον σαρωτική αντιδημοκρατική μορφή.

[---->]

---------------Δημήτρης Μπελαντής ---

Το 100ευρο είναι μια ήπια ρύθμιση

 

Διαβάζοντας τις νέες δηλώσεις του κ. Γεροτζιάφα σήμερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διαπιστώνω ότι η κριτική του στο μέτρο  δεν γίνεται από την σκοπιά της απανθρωπιάς η της υπερβολής αλλά από το ότι δεν είναι αποτελεσματικό και δεν καλύπτει την επιβολή καταναγκασμού στους πάντες, καθώς ο εύπορος ηλικιωμένος θα πληρώσει το κατοστάρι και θα την γλυτώσει.

Προτείνει υποχρεωτικό για τους πάντες έτσι ώστε χωρίς green pass να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις ( !!!!) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην έχεις πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, να μην έχεις φορολογική ενημερότητα κλπ . Κοινώς, να είσαι πολιτικά νεκρός, όπως λέγανε κάποτε.

Χτες είχα διαβάσει  ότι ήταν κατά του 100ευρου τον μήνα και είπα θετικό έστω κι έτσι.

Πλην αλέκτωρ λαλήσαι για 24 ώρες, κατάλαβα ότι  η κριτική του ήταν  από την άποψη......ότι το 100ευρο είναι μια ήπια ρύθμιση.

[---->]