Isis, ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος

  

Καθώς το μακελειό στη Γάζα συνεχιζόταν χάρη στην αμερικανική βοήθεια, δύο σημαντικά γεγονότα απείλησαν να διευρύνουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: η τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν, στο Κέρμαν, σε μια εκδήλωση μνήμης για τον στρατηγό Κασσέμ Σολειμάνι, η οποία κόστισε 103 ζωές, και η δολοφονία, στη Βηρυτό, του Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερου τη τάξει στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

 

 

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς αλ-Αρούρι

 

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο. Αρθρο του al Jazeera εξηγεί γιατί το Ισραήλ χτύπησε τον αλ-Αρούρι και γιατί τώρα. Πρώτον, επειδή ήταν ένας ηγέτης με μεγάλη ευφυΐα και διεθνείς επαφές και είναι δύσκολο να αντικατασταθεί- δεύτερον, επειδή είχε "στενή και συχνή φυσική επαφή με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τους πολλούς ιρανικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους που ήταν παρόντες στη Βηρυτό", δηλαδή για να δυσκολέψει την ιρανική υποστήριξη προς τη Χεζμπολάχ.

 

 

Τέλος, επειδή ο Νετανιάχου ήλπιζε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα του πολέμου, επειδή φοβάται ότι, όταν αυτός τελειώσει, θα πρέπει να λογοδοτήσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη για πολλά πράγματα.

 

Σε αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να προσθέσουμε μερικούς ακόμη. Διότι το Ισραήλ χρειάζεται κάθε μέρα μια επιτυχία για να τροφοδοτεί την προπαγάνδα του και να εμποδίζει την εγχώρια κοινή γνώμη να αμφισβητήσει την έλλειψη αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εκστρατείας. Πράγματι, παρά τις πολλές στρατιωτικές απώλειες (175 επισήμως, αλλά είναι περισσότερες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες), "μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου, η Χαμάς συνεχίζει να ελέγχει τη Γάζα", όπως σημειώνει ο Γιόσι Βέρτερ σε άρθρο του στη Haaretz στις 5 Ιανουαρίου. Χρειαζόταν, λοιπόν, ένα τρόπαιο και ένα κεφάλι να πέσει.

 

Αλλά η δολοφονία έγινε κυρίως για να διακοπούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία. Όπως και έγινε: Μετά τη δολοφονία η Χαμάς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Για να διαρκέσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Νετανιάχου, πρέπει να διακοπούν όλες οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Όσον αφορά τη διεύρυνση της σύγκρουσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η δολοφονία έγινε λίγες ώρες πριν από την ομιλία (η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες) του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Νασράλα. Λίγες ώρες για να σκεφτεί κανείς που θα μπορούσε να κάνει λάθος: θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί από την ομιλία, ένα σημάδι αδυναμίας που το Ισραήλ θα το διατυμπάνιζε ως περαιτέρω νίκη- ή θα μπορούσε να είχε ανοίξει το νέο μέτωπο, προσφέροντας στον Νετανιάχου τον πολυπόθητο πόλεμο στον Λίβανο.

 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην L'Orient le Jour, την εφημερίδα του Λιβάνου με δυτικό προσανατολισμό, της ομιλίας του Νασράλα προηγήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο: "Πριν από δέκα χρόνια ο Σαγιέντ έλεγε ότι αν το Ισραήλ χτυπούσε τη Βηρυτό, θα χτυπούσε το Τελ Αβίβ, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα του πολέμου. Δεν νομίζω ότι η απάντηση θα είναι άμεση. Θα ήταν σαν να πέφταμε στην παγίδα του Ισραήλ". Και έτσι έγινε. Ο Νασράλα είπε πολλά, αλλά ο πόλεμος αποφεύχθηκε.

 

 

Η τρομοκρατική ενέργεια στο Κέρμαν

 

Οι βόμβες που εξερράγησαν στο Κέρμαν θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν την Τεχεράνη σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση. Αντίποινα που θα άνοιγαν το κουτί της Πανδώρας.

 

Για μια ημέρα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να βρουν κάποιον άλλο να κατηγορήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Ισραήλ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια ξεκάθαρα τρομοκρατική ενέργεια. Και έτσι έκαναν τους πάντες να νιώσουν άβολα: Κούρδους, εθνικιστές, μειονότητες κάθε είδους- και φυσικά το Isis...

 

Σε αυτή την αγωνιώδη αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου, απέφυγαν να καταγράψουν τους υπόπτους που θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί αυτοδικαίως, έχοντας ήδη οργανώσει παρόμοιες επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος, τους Μοτζαχεντίν του ιρανικού λαού, πιο γνωστούς ως Μεκ. Το θέμα είναι ότι, αν και οι τρομοκρατικές τους δραστηριότητες είναι γνωστές, έχουν άριστες σχέσεις τόσο με τους Αμερικανούς πολιτικούς όσο και με το Ισραήλ. Αλλά έτσι, δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η σύνδεση Τελ Αβίβ - Ουάσιγκτον - Τρομοκρατίας.

 

Οπότε έμενε το Isis, αν και, όπως σημείωσε η Dagospia, πάντα αναλάμβανε αμέσως την ευθύνη των επιθέσεων του. Εξάλλου, η υπόθεση ότι πρόκειται για το Isis, πριν καν αυτό αναλάβει την ευθύνη, είχε να κάνει με τον αγώνα του στρατηγού Σουλεϊμανί κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

 

Αλλά ακόμη και αυτή η λεπτομέρεια, η τόσο ενοχλητική για τη δυτική προπαγάνδα (επειδή οι ΗΠΑ ήταν αυτές που σκότωσαν τον άνθρωπο που εξολόθρευσε την τρομοκρατία), τα μέσα ενημέρωσης αποφύγαν  να το αναφέρουν.

 

Πέρα από αυτό, ο ισχυρισμός ήρθε πολύ αργά για να έχει κάποιο ίχνος αξιοπιστίας και, επιπλέον, οι δυνάμεις του Isis έχουν πλέον "υποβαθμιστεί", όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι την ημέρα πριν από την επίθεση (με ατυχή συγχρονισμό, ο καημένος).

 

Θα πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η επιχείρηση στο Κέρμαν ήταν κάτι παραπάνω από εξεζητημένη, αφού το Ιράν βρίσκεται σε προ-πολεμικό καθεστώς, άρα ελέγχεται πλήρως από την Ασφάλεια (πριν από λίγες ημέρες, απαγχονίστηκαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνταν για σχέσεις με τη Μοσάντ).

 

Το Isis έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν λόγω της αποτελεσματικότητας των αντεπιθέσεων των Φρουρών της Επανάστασης, των άσπονδων εχθρών της οργάνωσης και είναι πράγματι δύσκολο για αυτήν να πραγματοποιήσει μια τόσο εξελιγμένη επιχείρηση τώρα που η άμυνά της χώρας είναι στο μέγιστο βαθμό επαγρύπνησης.

 

Παρ' όλα αυτά, όμως, ίσως η υπογραφή Isis στην τρομοκρατική ενέργεια να κάνει καλό σε όλους: η Τεχεράνη αποφεύγει να απαντήσει με ηχηρό τρόπο (θα το κάνει με άλλο τρόπο) και να πυροδοτήσει έτσι την ανεπιθύμητη σύγκρουση.

 

Και αποφεύγει μια επίθεση στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, που δυστυχώς είναι πάντα πιθανή (ειδικά στις ΗΠΑ), να ταυτιστεί αμέσως ως απάντηση της Τεχεράνης, με επακόλουθο τον πόλεμο. Και πιθανότατα αυτό ακριβώς το δεύτερο σενάριο ήταν ο σκοπός της επίθεσης.

 

Όπως φαίνεται από όσα γράψαμε, ο πόλεμος στη Γάζα και οι αλληλένδετες εντάσεις από τον Λίβανο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα προσφέρουν ποικίλες και εξεζητημένες ευκαιρίες σε όσους θέλουν να διευρύνουν το μέτωπο. Γι' αυτό είναι επείγον να σταματήσει τώρα το μακελειό στη Γάζα.

 

Αλλά για να γίνει αυτό, δεν μπορεί κανείς να περιμένει να σταματήσει τον πόλεμο το Ισραήλ. Διότι αυτό παίζει το παιχνίδι μόνο όσων θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος. "Η λύση θα πρέπει να επιβληθεί από έξω", όπως δήλωσε ο Josep Borrell. Αν και άχρηστος, όπως όλη η αδύναμη ευρωπαϊκή νομενκλατούρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ξέρει ωστόσο τι λέει, αφού πέρασε μέρος της νιότης του σε ισραηλινό κιμπούτς.

 [---->]



 

 

 

 

 

 

Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ" ΑΠΕΛΑΣΗ

 

https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-la.../45289_52186/

Την ονομάζουν εθελοντική μετανάστευση, αλλά δεν πρόκειται παρά για την ολική και οριστική εξάλειψη των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε τελικά την τελική του λύση στο "πρόβλημα": εθνοκάθαρση με μεταφορά των κατοίκων σε άλλα κράτη. Σε αντίθεση όμως με τους Ναζί, οι Ισραηλινοί υπουργοί χρησιμοποιούν εξυπνότερους όρους, όπως "επανεγκατάσταση", "απορρόφηση" και "σωστή λύση". Όταν και ο τελευταίος "εθελοντής μετανάστης" εγκαταλείψει τον θύλακα, κανένας εναπομείνας Παλαιστίνιος δεν θα θεωρείται αθώος, πολίτης, άνθρωπος. Το δόγμα Dahiya  θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους. Ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Η μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες - π.χ. Αίγυπτο - για την οικοδόμηση νέων αποικιών στον θύλακα, ήταν ήδη μια επιλογή που εξετάζεται από τους υπουργούς και τις μυστικές υπηρεσίες από τον Οκτώβριο. Τώρα έχει γίνει βασική επίσημη πολιτική της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρουν οι Times of Israel , επικαλούμενοι υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του κόμματός του (του Λικούντ), ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη διευκόλυνση της εθελοντικής μετανάστευσης των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες.

"Το πρόβλημά μας είναι να βρούμε χώρες πρόθυμες να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό".

Αυτά δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απαντώντας στον βουλευτή Danny Danon, τον ίδιο που τον περασμένο Νοέμβριο, σε κύριο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journalhttps , καλούσε όλες τις χώρες να "σχεδιάσουν την μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας και να δεχθούν έναν περιορισμένο αριθμό οικογενειών από τη Γάζα που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακομίσουν".

Μια χώρα φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ με τις υπόλοιπες βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις "απορρόφησης". 'Το Κονγκό είναι πρόθυμο να δεχτεί μετανάστες και είμαστε σε συνομιλίες με άλλες', δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ανώτερη πηγή του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Η "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ" ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Η μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα υποστηρίζεται σθεναρά από τον υπουργό Πληροφοριών του Ισραήλ, Γκίλα Γκαμλιάν, ο οποίος καλεί όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί για να την υποστηρίξει.

"Το πρόβλημα της Γάζας δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την ανθρωπιστική μετανάστευση, γιατί είναι η μόνη λύση που γνωρίζω", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Zman Israel, το οποίο επικαλούνται οι Times of Israel.

Χρησιμοποιεί το επίθετο "ανθρωπιστική", διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκένωση από τη Γάζα θα απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους από την "τυραννία της Χαμάς" και θα τους δώσει την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Αυτό ανέλυσε την Τρίτη στην Κνεσέτ , το ισραηλινό κοινοβούλιο, κατά την παρουσίαση του "σχεδίου" που προβλέπει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία μιας δεξαμενής χωρών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες με αντάλλαγμα ένα πακέτο βοήθειας.

"Είναι το καλύτερο και το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μαχών", λέει.

Μετά τον πόλεμο, προβλέπει, δεν θα έχουν μείνει και πολλά στη Γάζα. Κάθε θεσμός ικανός να διαχειριστεί τον θύλακα και να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση θα καταστραφεί, το 60% της γεωργικής γης θα μετατραπεί σε νεκρή ζώνη, δεν θα υπάρχει εργασία και οι κάτοικοι θα περιοριστούν σε μικρές ζώνες απομονωμένες μεταξύ τους.

Εξ ου και η "εθελοντικότητα" της μετανάστευσης: η μετατροπή της Γάζας σε ένα Άουσβιτς πτωμάτων και ερειπίων θα δώσει στους Παλαιστίνιους το κίνητρο να φύγουν. Προς το παρόν, το Ισραήλ τους σφάζει για να τους απαλλάξει από τη Χαμάς, άρα για το καλό τους, σύμφωνα με τον υπουργό.

'Με την κατάλληλη διπλωματική και επικοινωνιακή δουλειά, το διεθνές σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό'. Είναι σίγουρο.


ΓΑΖΑ,Ο ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ( Lebensraum ) ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Για τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, ο πόλεμος είναι "μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην ενθάρρυνση της μετανάστευσης των κατοίκων της Γάζας". Μπροστά σε δημοσιογράφους και μέλη του κόμματός του Otzma Yehudit, χαρακτηρίζει  την πολιτική της μετεγκατάστασης  "μια σωστή, δίκαιη, ηθική και ανθρώπινη λύση".

Στις επικρίσεις των ΗΠΑ, απάντησε με ανάρτησή του στο Χ  :

"Δεν είμαστε άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία, θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το κράτος του Ισραήλ: η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους κατοίκους του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια και θα προστατεύσει τους στρατιώτες του IDF".  

Το Ισραήλ όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θα πρέπει να την ξανακατοικήσει. Τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο άλλος ακροδεξιός υπουργός, ο Μπελαζέλ Σμότριτς. Μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματός του τη Δευτέρα, ο Σμότριτς δήλωσε ότι η "σωστή λύση" στη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι να "ενθαρρυνθεί η εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας σε χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες".  Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τον μόνιμο έλεγχο της περιοχής με πολιτικές επανεγκατάστασης.

Ο βετεράνος αραβοϊσραηλινός βουλευτής Ahmad Tibi συνέκρινε τα σχέδια των Smotrich και Ben Gvir για τη Γάζα με τις εκκλήσεις των Ναζί για  ζωτικό χώρο ("Lebensraum").

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman, ο σημερινός ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yisrael Beytenu, θεωρεί ότι ο ζωτικός χώρος του Ισραήλ δεν πρέπει να περιορίζεται στη Γάζα, αλλά να επεκτείνεται προς τα βόρεια.

"Τα πάντα μεταξύ του ποταμού  Λιτάνι στο νότιο Λίβανο και του Ισραήλ θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο των IDF", δήλωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times of Israel.Και πρότεινε ο ισραηλινός στρατός να δημιουργήσει μια στρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο και να σπρώξει τη Χεζμπολά βόρεια μέχρι "η Βηρυτός να αποκτήσει μια κυβέρνηση που να μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της".

Τα σχέδια αυτά, τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν περιθωριακό όραμα των πιο οπισθοδρομικών εθνικιστικών ομάδων, έχουν γίνει πλέον ηγεμονικά και υποστηρίζονται από τις περισσότερες ισραηλινές πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και από τους "κεντρώους".


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΚΟΥΝΤ

Την Τρίτη ο Danon παρουσίασε το σχέδιο πέντε φάσεων για την εκκένωση της Γάζας σε διάσκεψη στην Κνεσέτ:

-αποστρατεία,

-δημιουργία μιας νεκρής ζώνης ασφαλείας,

-ισραηλινή παρουσία στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου,

-εθελοντική μετανάστευση

-εξάλειψη της τρομοκρατίας

Από την ίδια τη διατύπωση του σχεδίου συνάγεται ότι για τους Παλαιστίνιους που θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τη γη τους θα υιοθετηθεί το "τεκμήριο της τρομοκρατίας". Αυτοί θα θεωρούνται μέλη ή συνεργοί της Χαμάς και επομένως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι, σύμφωνα με το δόγμα Dahiya.

 "Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και δύναμη και να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε ξεκινήσει", είπε, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μια "χειρουργική λύση".

Ο Danon είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της εθνοκάθαρσης της Γάζας, που βαφτίστηκε με την πιο φιλική έκφραση "εθελοντική μετανάστευση". Μαζί με έναν άλλο συνάδελφό του στην Κνεσέτ, τον Ben Barak , υποστήριξε αυτή τη "λύση" στη Wall Street Journal τον Νοέμβριο, προφανώς για το καλό των Παλαιστινίων:

"Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν κάνουν τίποτα απτό για να βοηθήσουν τους κατοίκους της Γάζας. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να διερευνήσει πιθανές λύσεις για να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν εμπλακεί στην κρίση [...] Ολες οι χώρες θα πρέπει να προσφέρουν καταφύγιο στους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να μετεγκατασταθούν".

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Αλλά η πατρότητα της "ορθής λύσης" για τη Γάζα δεν ανήκει στον Danon και στον Barak. Στα τέλη Οκτωβρίου, και πάλι οι Times of Israel, αποκάλυπταν  την ύπαρξη ενός εγγράφου γενικού σχεδιασμού ( concept paper ) του Υπουργείου Πληροφοριών που πρότεινε τη μετεγκατάσταση 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας σε μια πόλη με σκηνές στην έρημο Σινά της Αιγύπτου.  Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα, ο Ισραηλινός διπλωμάτης Danny Ayalon δήλωσε στο AlJazeera  ότι υπάρχει "άπειρος χώρος" για τους πολίτες της Γάζας στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά. Το Ισραήλ θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταφορά τους δημιουργώντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για ασφαλή διέλευση.

Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός στρατός εξέταζε από την αρχή την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Κάιρο διέταξε αμέσως το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα. Η βίαιη μεταφορά αμάχων από τη γη τους μπορεί να ερμηνευθεί ως απέλαση κατά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αν χάσει τον προσωρινό της χαρακτήρα και γίνει μόνιμη. Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ . Αλλά οι υπουργοί και οι διπλωμάτες της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ποτέ ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τους θεσμούς του διεθνούς δικαίου και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πολιτική, νομική ή στρατιωτική δύναμη που να μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ να υλοποιήσει την τελική του λύση για τη Γάζα.