Να εξηγήσω λίγο το παράδοξο επιχείρημα του πρωθυπουργού, στην συνέντευξη του ,όπως το κατάλαβα, για τις αναδασωτεέες. Το άρθρο 117 Συντάγματος κανονικά δίνει μεγαλύτερη η αυξημένη προστασία στις αναδασωτέες από τα αρχικά δάση και δασικές εκτάσεις του άρθρου 24 Συντάγματος, που υπό όρους και χάριν του δημοσίου συμφέροντος επιτρέπει παρεμβάσεις στα δάση. Αυτή η αυξημένη προστασία είναι λογική για να μην υπάρχει ισχυρό κίνητρο εμπρησμού από πρόθεση.
Ετσι ,ως την απόφαση του ΣτΕ το 2012 ,με πρόεδρο την κ. Σακελλαροπουλου, στις αναδασωτέες απαγορευόταν όχι μόνο η δόμηση αλλά και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η απόφαση του 2012 θεώρησε ότι ουσιαστικά η προστασία είναι η ίδια πριν και μετά την φωτιά και πάντως ότι μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στις αναδασωτέες.
Στην πραγματικότητα, η λογική λέει ότι όταν οι κάτοικοι αντιδρούν με το δάσος να υπάρχει ακόμη στις ανεμογεννήτριες, ναι μεν είναι νόμιμο να εγκατασταθούν, αλλά αυτό έχει πολιτικό κόστος. Χωρίς να ξέρω ποιος ευθύνεται για τις φωτιές, απλώς διαπιστώνω ότι όταν το δάσος έχει καεί πια, είναι πιο εύκολο οι επιχειρηματίες φίλοι της κυβέρνησης να κάμψουν την αντίσταση των άνεργων κατοίκων και να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες.
Αντίθετα, ο
πρωθυπουργός στην συνέντευξη του είπε το εξής θεότρελο ,αν όχι προβοκατόρικο:
Ότι αν δεν υπήρχε η " σωτηρία" απόφαση του ΣτΕ το 2012, οι ακραίοι οικολόγοι θα έκαιγαν το δάσος για να
μην μπορούν μετά να μπουν ανεμογεννήτριες χάριν της αυξημένης προστασίας των
αναδασωτέων. Βρίσκω ότι αυτό είναι βιασμός της κοινής λογικής. Και συκοφαντία
βέβαια .
Τα ίδια με τον πρωθυπουργό και υπέρ της απόφασης με προεδρία
της κ.Σακελλαροπουλου γράφει, δυστυχώς, σε άρθρο του στην Εφσυν ο δημοσιογράφος
Δημήτρης Ψαρράς. Η συναίνεση υπέρ των ανεμογεννητριών στις αναδασωτέες είναι
πολιτικά ευρύτερη.