Καλώς τα παιδιά.

Κουκουλοφόροι Επιχειρηματικού Κόσμου (δημιουργικά ασαφείς)


[...] 
Πρόκειται για ανεξέλεγκτους τεχνοκράτες, που δρουν όμως άκρως πολιτικά, ως επόπτες των υπουργών και των εκλεγμένων κυβερνητικών στελεχών. 

Πολλοί από αυτούς είναι διαπλεκόμενοι με εγχώρια συμφέροντα, ενώ αποδείχθηκε ότι είχαν τις χειρότερες ιδέες τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας – θυμίζω μόνο την επιμονή τους στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο. 
 Αυτοί οι τύποι ασκούν πολιτική και συμπεριφέρονται ως δερβέναγες
 Το εάν είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που θα επιβλέπουν πλέον, μικρή σημασία έχει ως προς αυτό το θέμα. 
 Η παρουσία τους και μόνο είναι προσβλητική για κάθε κυρίαρχο κράτος.  
Και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν τα μύρια όσα προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση. 
Είναι στην πραγματικότητα η τρόικα, με άλλο περίβλημα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε την Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση και απέκλεισε την χώρα μας από τις εκθέσεις του προγράμματος Annual Growth Survey (AGS), βάσει των οποίων προσαρμόζονται οι πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ίδια η επιτροπή.

 Ο λόγος που έχει γίνει αυτό (όπως αναφέρει εδώ) είναι γιατί «Η έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί πιο μετά, και αφού έχουν συμπεριληφθεί τα συμπεράσματα από τις επαφές μετά τις δηλώσεις του Eurogroup στις 20 & 24/02/2015«, όπως αναφέρει η παραπάνω σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Το πρόγραμμα όμως αυτό, ανάμεσα σε άλλα, έχει να κάνει και με την καταπολέμηση της φτώχειας (συμπεριλαμβάνει και την παιδική φτώχεια).  Τα συμπεράσματα αυτών των εκθέσεων βοηθάνε ώστε να παρακολουθούν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη αλλά και η ίδια η Ε.Ε, αλλά και φυσικά να τροποποιούν αυτές τις πολιτικές όπου κρίνουν ότι πρέπει να γίνει.  Περισσότερες πληροφορίες 
εδώ http://www.eurochild.org/news/news-details/article/european-semester-commission-publishes-country-reports/ και εδώ http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4511_en.htm

Γίνεται φανερό λοιπόν το μέγεθος της ανάλγητης απόφασης να αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα αυτό, την ίδια στιγμή που η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Γιατί κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμωρούν την χώρα μας ενώ το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα φτάσει η απαραίτητη βοήθεια στα τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού που έχουν πληγεί τόσο βάναυσα από τα 5 χρόνια λιτότητας;

Θυμίζουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.  Θα κοιτάξει επιτέλους να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ή θα βοηθάει μόνο τις τράπεζες; Το πρόβλημα πλέον αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με »τα συμπεράσματα από τις επαφές».

Έτσι εννοούν την Αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. οι εταίροι μας;

* Ευχαριστούμε την κα. Μαίρη Θεοδωροπούλου και την οργάνωση Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ που μας ενημέρωσαν για αυτή την απίστευτη απόφαση.

ΕΝΦΙΑ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει...

Μέσα στις επόμενες ώρες (ή ημέρες) αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον μήνα Φεβρουάριο. Κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα προκύψει ότι τα έσοδα κινούνται «εντός στόχου» για τον δεύτερο μήνα του χρόνου.
Περίπου 4,2 δισ. ευρώ περιμέναμε να συλλέξουμε, με μικρή απόκλιση της τάξεως του 2% εκτιμάται ότι έκλεισε ο μήνας.

Προς το τέλος Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία, θα φανεί κάτι ακόμη... απροσδόκητο: ο στόχος για την άντληση εσόδων περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ έχει επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Έτσι, αν πιεστούν και οι υπόλοιποι να πληρώσουν, μπορεί να υπάρξει και... υπέρβαση του στόχου.

Καλά τα νέα για το υπουργείο Οικονομικών. Και ταυτόχρονα κακά. Διότι, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θεωρείται πλέον απολύτως βέβαιο ότι η προεκλογικώς εκφρασμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από τους δανειστές.

Οποιοδήποτε αφορολόγητο και αν υιοθετηθεί, το βέβαιο είναι ότι ένας φόρος τύπου ΦΜΑΠ δεν μπορεί να αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το βασικό χαρακτηριστικό της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα – συνολικής αξίας περίπου 680 δισ. ευρώ – είναι ότι είναι κατακερματισμένη. Αν εξαιρέσεις από τον φόρο περιουσίες μέχρι και 200.000 ευρώ, τα έσοδα θα πρέπει να συλλεχθούν τελικώς από λιγότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες, όταν ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα έξι εκατομμύρια.

Με το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ, προκύπτει δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Με την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση, αλλά και το ότι από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση κουβαλάει μια υστέρηση 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για τη λήψη ενός μέτρου που μπορεί να κοστίσει τόσα πολλά.

Η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει αναγκαστικά μετά το τέλος Μαρτίου (μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα τα έντυπα Ε9), καθώς το Brussels Group θα ζητήσει να πληροφορηθεί πότε και αν θα βεβαιωθεί ο φόρος ακινήτων. Έτσι, μέσα στον Απρίλιο, θα γνωρίζουμε οριστικά αν θα υπάρξουν αλλαγές και σε ποιο βάθος θα κινηθούν. 

[--->]

14 Αεροδρόμια «και μη παρέκει»!

 
Του ΑΡΤΕΜΗ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΥ*
Οι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν 14 ελληνικά αεροδρόμια. «Βάζουν μπούτι» το Eurogroup και εκβιάζουν την Ελλάδα να τα «ιδιωτικοποιήσει». Μαϊμού ιδιωτικοποίηση. Για καραμπινάτη κρατικοποίηση πρόκειται! Δηλαδή για υφαρπαγή τους από το γερμανικό κράτος το οποίο ελέγχει την Fraport.

Η κοινοπραξία Fraport- Slentel που πλειοδότησε με 1,4 δισ. ευρώ απειλεί και βιάζεται για την «ολοκλήρωση της συμφωνίας με την (απελθούσα) ελληνική κυβέρνηση, με σαφές χρονοδιάγραμμα».

Η (...επελθούσα) κυβέρνηση δείχνει να αντιστέκεται. Έχει κάθε δικαίωμα και πάσα υποχρέωση να το κάνει. Και πολλές δυνατότητες. Για τον πρόσθετο λόγο πως ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί «καίγονται» να δουν τους Γερμανούς να παίρνουν τα «κλειδιά» της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερους λόγους – ακόμη και καθαρά τεχνοκρατικούς – να «κόψει τον βήχα» των Γερμανών:

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Από αυτήν προσδοκά. Όμως ήδη υπάρχουν θύλακες πλήρως αφελληνισμένοι οικονομικώς. Δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα οικονομικό αποτέλεσμα στη χώρα.


Το πολυσυζητημένο All Inclusive αποκόπτει τον τουρίστα από το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην αφήνει ούτε ευρώ. Καταναλώνει τα εισαγόμενα τρόφιμα που θα έτρωγε και στο Ρότερνταμ π.χ. και από την Ελλάδα καταναλώνει μόνον ήλιο. Δωρεάν.

Ο «εσταβλισμένος τουρισμός» (κατά την προσφυή έκφραση τουριστικού παράγοντα) σημαίνει μηδενισμό της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στο δικό μας τουριστικό προϊόν.

Σε αυτό προσθέστε τις – φοροκλεπτικές ενδοομιλικές συναλλαγές και την απασχόληση «μαθητευόμενων» από Πολωνία, Βαλτικές με ασήμαντη επίδραση στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τώρα, παραχωρώντας τα κλειδιά της από αέρος εισόδου θα δημιουργηθεί εντός της χώρας ένας αδιατάρακτος τουριστικός δίαυλος, «μη ελληνικός», με την οικονομική έννοια: Ξένη αεροπορική εταιρίαξένο αεροδρόμιοAll Inclusive. Μηδέν στο πηλίκον. Ή και χασούρα αν θυμηθούμε την κλοπή του ΦΠΑ από το «Ελ. Βενιζέλος».

Η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτεί δυο, τρείς και χίλιες δεκατρείς φορές πριν αποδεχτεί τον γερμανικό εκβιασμό.

* Πηγή: www.imerodromos.gr