Ας αντισταθούμε. Δικαιοσύνη για τον Nahel!

 

Ποιος είναι ο Florian Menesplier, ο μπάτσος που δολοφόνησε τον νεαρό Nahel Merzouk;

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, ο 17χρονος Nahel δολοφονήθηκε με την πρόφαση ότι "αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη" στη Ναντέρ. Πρόκειται για άλλη μια επίθεση της αστυνομίας εναντίον των νέων που ζουν στα προάστια. Ενώ η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Nahel προσπάθησε να τους εμβολίσει, μάρτυρες και πολυάριθμα βίντεο δείχνουν το αντίθετο.

Το αυτοκίνητο σταμάτησε όταν οι μπάτσοι έκαναν σήμα και οι επιβάτες έκλεισαν τα παράθυρα. Ο Nahel προσπάθησε επίσης να κλείσει το δικό του, αλλά ο πρώτος αστυνομικός κατάφερε να περάσει το χέρι του. Τότε ο Nahel άνοιξε το παράθυρο και ο αστυνομικός τον χτύπησε αρκετές φορές στο κεφάλι με μπουνιές, λέγοντας: "Θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι", ενώ ο συνάδελφός του συνέχισε: "Πυροβόλησέ τον!’’. Σύμφωνα με τους επιβάτες1, ο Nahel άρχισε τότε να χάνει τις αισθήσεις του και άφησε το χειρόφρενο, με το αυτοκίνητο να κινείται στη συνέχεια από μόνο του, με το σχεδόν αναίσθητο πόδι του Nahel να πατάει το γκάζι, και να τρέχει μπροστά σε ευθεία γραμμή. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Nahel πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Οι επιβάτες βγήκαν έξω και ένας από αυτούς δέχτηκε αμέσως επίθεση και ακινητοποιήθηκε βίαια στο έδαφος. Λίγα λεπτά αργότερα, ο οδηγός του ασθενοφόρου, ο οποίος είχε κληθεί και είχε εκφράσει το σοκ και τον αποτροπιασμό του, τέθηκε υπό κράτηση για "απειλές και υποκίνηση μίσους". Το όλο περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από κατοίκους της περιοχής.

 

Τις ώρες που ακολούθησαν, τα συνδικάτα της αστυνομίας και οι συντάκτες έκαναν τη δουλειά τους: ο Nahel ήταν "γνωστός στην αστυνομία", με " μεγάλο ποινικό μητρώο"2. Αυτό θα δικαιολογούσε τη θανάτωσή του επειδή "αρνήθηκε να συμμορφωθεί". Όλα αυτά είναι ψευδή, και οι δικηγόροι της οικογένειας ανακοίνωσαν λίγες ώρες αργότερα ότι ο Nahel δεν είχε ποινικό μητρώο. Όμως, τα ΜΜΕ και οι αντιδραστικοί πολιτικοί είχαν ήδη πιάσει δουλειά για να σπιλώσουν τη μνήμη του Nahel. 

 

Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει την απέραντη οδύνη και οργή των κατοίκων του οικισμού Πικάσο στη Ναντέρ, καθώς και της μητέρας του Ναχέλ, της Μουρία, που μόλις έχασε τον μοναχογιό της.

 

Ο δολοφόνος αστυνομικός είναι ο Florian Menesplier. Πρώην στρατιώτης, μεγάλωσε στο Παρίσι, στη συνέχεια πήγε σχολείο στη Libourne και στο Bordeaux, όπου φοίτησε στο ιδιωτικό καθολικό λύκειο Sainte-Famille Saintonge, πριν καταταγεί στο 35ο Σύνταγμα Πεζικού στο Belfort. Ο Florian Menesplier εγκαταστάθηκε έκτοτε στο Bornel, στην περιοχή Oise. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, μετά τη βίαιη καταστολή των Κίτρινων Γιλέκων στην οποία συμμετείχε, του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο εσωτερικής ασφάλειας για "πράξεις θάρρους και αφοσίωσης" και δύο άλλα παράσημα, με διαταγή του νομάρχη του Παρισιού Didier Lallement. Η καταστολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες τραυματισμούς, 12.000 συλλήψεις και 10.000 άτομα υπό αστυνομική κράτηση, καθιστώντας την πιο βίαιη μαζική καταστολή στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Από το 2017, η γαλλική νομοθεσία είναι μία από τις πιο ευέλικτες στον κόσμο όσον αφορά την έγκριση της χρήσης όπλων από την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να μπορούν να πυροβολούν ακόμη και όταν ένα άτομο που διαφεύγει δεν αποτελεί απειλή. Συγκριτικά, τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μόνο ένας θανατηφόρος πυροβολισμός στη Γερμανία, σε σύγκριση με 16 στη Γαλλία σε μόλις 1,5 χρόνο (με σχεδόν καμία μεταγενέστερη καταδίκη). Οι συνεχείς παρενοχλήσεις που υφίστανται οι άνθρωποι που ζουν σε εργατικές συνοικίες, η μαζική ανεργία και η γιγάντωση της επισφαλούς εργασίας σε συνδυασμό με τον ρατσισμό σημαίνουν ότι τίποτα δεν έχει ηρεμήσει μετά τη μεγάλη εξέγερση του 2005. Ξανά και ξανά, η αστυνομία σκοτώνει. Ο Florian Menesplier σκότωσε. Ας αντισταθούμε. Δικαιοσύνη για τον Nahel!

 

1. Μαρτυρία του "3ου επιβάτη" στο αυτοκίνητο που μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

2. Η Charlotte d'Ornellas στο CNEWS.

Μετάφραση από την ιστοσελίδα La Cause du peuple

[----->]