Σχετικά με πρόσφυγες

 

ΣΥΡΙΑ: 442 δις δολάρια το ύψος των καταστροφών μετά από 8 χρόνια πολέμου.

Σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία και του Κέντρου Συριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου St Andrews (Σκωτία), η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 2011-2019 και αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος του όγδοου έτους πολέμου στη Συρία οι οικονομικές απώλειες είχαν ξεπεράσει τα 442 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στον τεράστιο και σοκαριστικό αυτό αριθμό θα πρέπει να προσθέσουμε τα βάσανα ενός πληθυσμού που περιλαμβάνει 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και 6,4 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμένους ανθρώπους · 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας · 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν ακόμα ανάγκη μια κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η μελέτη, με τίτλο « Συρία σε πόλεμο: οκτώ χρόνια μετά», δείχνει ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018.

Σε ό, τι αφορά το εμπόριο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι συριακές εξαγωγές κατέρρευσαν, από 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 0,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, λόγω διαταραχής της παραγωγής και των εμπορικών δικτύων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται η ζημιά στις υποδομές, οι μονομερείς περιοριστικές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η διαφυγή φυσικού, χρηματοπιστωτικού και ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάρρευση του εμπορίου και της οικονομία της Συρίας.

Ωστόσο, οι εισαγωγές δεν μειώθηκαν, αυξάνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα με συνέπεια την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της συριακής λίρας.

Στη χώρα που τυραννιέται από τον πόλεμο, οι μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, ειδικά εν μέσω της νέας πανδημίας COVID-19, έκαναν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη σε έναν πληθυσμό που ήδη αντιμετώπιζε τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου, που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, βοήθεια, εξοπλισμό και στα καθημερινά απαραίτητα είναι σχεδόν μηδενική. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν πώς τα εμπάργκο δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σκοτώνουν τους πολίτες.

 

 https://www.inspired-by-syria.com/syria-at-war-8-years-on

https://www.facebook.com/1occhisulmondo

 

Κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα

 

Γεώργιος Βήχας

Προσπάθησα να παρακολουθήσω το « διεπιστημονικό συνέδριο» που έγινε στην Αθήνα για να έχω προσωπική άποψη.

Κατ´ αρχάς δεν ήταν επιστημονικό συνέδριο, προσωπικές  απόψεις εκφράστηκαν από αυτούς που μίλησαν, χωρίς να αναφέρουν καμία επιστημονική μελέτη.

Κάποιες από αυτές τις προσωπικές απόψεις θεωρώ πως είναι πολύ επικίνδυνες να λέγονται σε δημόσιο λόγο, όταν στερούνται επιστημονικής βάσης και όταν λέγονται από γιατρούς, όπως η άποψη του Ιταλού γιατρού πως οι μάσκες προκαλούν καρκίνο.

Αυτή τη περίοδο καθήκον των γιατρών είναι να ενημερώνουν τον κόσμο με λόγο ψύχραιμο και με λόγο που πηγάζει από την επιστημονική εμπειρία και γνώση.

Καθήκον των υγειονομικών είναι να προβάλλουν στον δημόσιο λόγο τους τις ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας, και να πιέζουν για την ενίσχυση του προς όφελος της υγείας των ασθενών. Και αυτό το καθήκον είναι ακόμη πιο επιτακτικό σε μια περίοδο πανδημίας.

Υπάρχουν κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα:

- ο sars cov 2 είναι ένας καινούργιο ιός που τώρα τον μαθαίνουμε

- δεν είναι ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος, επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού

- δεν υπάρχει προς το παρόν φάρμακο ή εμβόλιο

- αυτά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε είναι το τρίπτυχο, αποστάσεις, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μάσκα.

- πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση. ΜΕΘ και πρωτοβάθμια περίθαλψη κυρίως.

Πιστεύω πως είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου και όλοι μας πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Το κράτος να ενισχύσει το ΕΣΥ, οι επιστήμονες να υπηρετούν με τον δημόσιο λόγο τους την δημόσια υγεία και μόνο αυτή και οι πολίτες να τηρούν το τρίπτυχο της πρόληψης που είπαμε.

Όχι στον πανικό, όχι στον υποκινούμενο από οπουδήποτε φόβο, όχι στον ανεύθυνο και επικίνδυνο δημόσιο λόγο.

Ναι στην πρόληψη, ναι στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, ναι στην ανάδειξη των ανεπαρκειών του ΕΣΥ, ναι στην προάσπιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων, ένα από τα οποία, το πιο σημαντικό, είναι αυτό της Υγείας!

Εάν έχει κάποια σημασία να πω πως εργάζομαι τους τελευταίους πέντε μήνες σε Κέντρο Υγείας αναφοράς για COVID 19

*Όταν τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόμασταν για τους ανασφάλιστους ασθενείς και για το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο καταγγελτικός μας λόγος συνοδευόταν πάντα από αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Ποτέ δεν ήταν στείρος και ανεύθυνος. Αυτό το καταθέτω έτσι ως μια προσωπική εμπειρία αγώνα για ένα από τα βασικότερα ατομικά δικαιώματα.

[---->]