ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!



Ο γερο – Τσεκούρας,μαυροσκούφης του Αρη, ο γηραιότερος αντάρτης του ΕΛΑΣ, στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας! (φωτο: Σπύρος Μελετζής)



 Σάββατο 27.10 και ώρα 11πμ στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος μας έστειλε και την περίληψη της εισήγησής του (ακολουθεί). Σας περιμένουμε! Χρόνια πολλά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
"28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΤΕ;"

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα, με τη σειρά της μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπήκε όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλού κατήφεια και φόβος συνόδεψαν το άγγελμα του πολέμου. Εδώ, το βλέπουμε στις εικόνες, συνέβη το ασυνήθιστο. Οι φαντάροι, οι επίστρατοι χαμογελούν φεύγοντας για τον πόλεμο.

Το ΟΧΙ στον φασίστα εισβολέα που έκφρασε ο λαός μας δεν ήταν διπλωματική συμβατική υποχρέωση όπως το «Όχι» του προσδεδεμένου στα αγγλικά συμφέροντα δικτάτορα Μεταξά. Ήταν βαθιά απόφαση του λαού μας να σταματήσει τον φασισμό, να πολεμήσει τον Άξονα, να υπερασπίσει την πατρίδα. Το επανέλαβε πολλές φορές το δικό του όχι ο λαός μας, στα βουνά της Αλβανίας, στη μάχη της Κρήτης.

ΟΙ ΝΑΖΙ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΙ ΟΙ ΥΠΟΥΛΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΙ



Έχω αντιπαρατεθεί κάμποσες φορές με εκείνους που -υιοθετώντας τη ναζιστική λογική της "συλλογικής ευθύνης"- ταυτίζουν το σύνολο του γερμανικού λαού εκείνης της εποχής με τους ναζί. Πόσο μάλλον, όταν υποστηρίζουν τη βαθιά ναζιστική-ρατσιστική άποψη ότι οι Γερμανοί, ως έθνος και για λόγους βιολογικούς ή/και πολιτισμικούς, ρέπουν στον ναζισμό και τον ρατσισμό.

Συνάμα, όμως, δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια ύπουλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, τα μνημονιακά, για αποσύνδεση του ναζισμού από τους Γερμανούς:
Οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, οι ναζί έκαναν εγκλήματα. Τσιμουδιά για Γερμανούς και Γερμανία!

Μόνο που η Βέρμαχτ ήταν στρατός γερμανικός. Και οι ναζί εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου. Και οι άνθρωποι που εκτελούνταν από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ, δεν ήξεραν αν οι εκτελεστές ήταν ναζί ή όχι. Γερμανοί ήταν σίγουρα.

Μην το ξευτιλίζουμε και να τη σεβόμαστε την ιστορία! Όχι επειδή και πάλι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μας απειλεί άμεσα, να φτύσουμε την ιστορική αλήθεια για να μη γίνονται συνειρμοί.

Άλλο η αντίκρουση των ναζιστικών θεωριών της συλλογικής ευθύνης και άλλο η άρνηση της ιστορικής αλήθειας. Και η ιστορική αλήθεια είναι ότι οι κατακτητές ήταν Γερμανοί υπό ναζιστικό καθεστώς.

Όπως οι άλλοι ήταν Ιταλοί υπό φασιστικό, οι άλλοι Βούλγαροι, υπό βασιλική δικτατορία. Όπως οι Άγγλοι εγκληματίες του Δεκέμβρη και της Κύπρου ήταν Άγγλοι εγκληματίες, υπό καθεστώς αστικοδημοκρατικό.

Ε! Δεν λέμε "οι αστικοδημοκράτες δολοφόνοι της Καισαριανής και της Κύπρου"!