Δάσος Σκουριών: τα ΜΑΤ προστατεύουν την παράνομη ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (βίντεο)





Bίντεο από τη χθεσινή (8 Μαΐου) “συνάντηση” των κατοίκων με τα ΜΑΤ πάνω στο βουνό. Τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τον κεντρικό δασικό δρόμο του Κακάβου, ώστε από πίσω η εταιρεία να συνεχίσει ανενόχλητη το ξερρίζωμα-παράχωμα των αιωνόβιων δέντρων του ρέματος του Καρατζά. Οι ΜΑΤατζήδες πετάνε πέτρες και σημαδεύουν με τον εκτοξευτήρα των δακρυγόνων τους πολίτες που βρίσκονται σε απόσταση 30 μέτρων, χωρίς να ρίχνουν. Ακούγονται καθαρά οι προκλήσεις προς τους κατοίκους “Αδερφέ, εμείς σας αγαπάμε. Θα παίρνουμε χρυσό Ιερισσού, για να σας ενισχύσουμε!” και άλλα, πολύ χειρότερα, που δυστυχώς δεν έπιασε η κάμερα.  Οι ασφαλίτες κινηματογραφούν.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο δασικός δρόμος είναι παγιδευμένος με όρθια σίδερα που έχουν τοποθετηθεί εκεί για να καταστρέψουν όποιο αυτοκίνητο τολμήσει να περάσει… στα πλαίσια της “τήρησης της τάξης” βεβαίως. Σε λίγο θα έχουμε και νάρκες. Στην πλαγιά επάνω από τον παγιδευμένο δρόμο βρέθηκαν υπολείμματα φωτιάς, από τους νυχτερινούς μπάτσους-τσιλιαδόρους.

Οι αρχικές δυο διμοιρίες ΜΑΤ ενισχύθηκαν στη συνέχεια και από άλλες που ήρθαν από άλλο δρόμο και επιτέθηκαν από δυο πλευρές στους κατοίκους, οι οποίοι διασκορπίστηκαν μέσα στο δάσος. Φαίνεται ότι η αστυνομία είχε εντολή να κάνει προσαγωγές, διότι έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο του Πολυγύρου τοποθετήθηκαν τα γνωστά κάγκελα που τοποθετούνται κάθε φορά που αναμένεται η άφιξη των “τρομοκρατών-κατοίκων”… Μάλιστα η γνωστή “πηγή” της εταιρείας, οι “Πωλητές Αριστοτέλη”, τις ανήγγειλε κιόλας! “Έξι συνολικά προσαγωγές” ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι έγιναν, αλλά ήταν απλώς ευσεβείς πόθοι…

Τελικά ποιος είναι “νόμιμος” και ποιος είναι “παράνομος” στον Καρατζά; Σύμφωνα με το νόμο, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική έκταση η εταιρεία οφείλει να έχει εφοδιαστεί με την ειδική έγκριση επέμβασης του Ν.998/79 και να έχει και εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη του άρθρου 4 του Κ.Μ.Λ.Ε. για το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε Τεχνική Μελέτη για το φράγμα αποβλήτων του Καρατζά υπάρχει, ούτε ειδική έγκριση επέμβασης στο δάσος. Επίσης δεν υπάρχει η παρακαμπτήρια οδός που θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί πριν την έναρξη της υλοτόμησης και πριν τη διακοπή της συνέχειας του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου, “για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών” – αυτή που σήμερα “εξασφαλίζεται” με σίδερα-παγίδες.

Αυτό που υπάρχει είναι ένα “Πρωτόκολλο Εγκατάσταστασης Υλοτόμου” που εκδόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Και βέβαια το ξερρίζωμα-παράχωμα δεν είναι “υλοτομία”… Ο Δασάρχης γνωρίζει ότι είναι υπόλογος για αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή του ρέματος του Καρατζά και ότι εναντίον του θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει ο νόμος. Γι’αυτό και έχει εξαφανιστεί εδώ και δυο εβδομάδες, ενώ είχε δεσμευτεί να ελέγξει τη νομιμότητα των ενεργειών της εταιρείας και να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους. Ξαναδείτε το ανήσυχο ύφος του στο βίντεο της 23ης Απριλίου:









Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βάιο Χονδρό, λάβαμε νέα υπόσχεση ότι σύντομα θα διαλευκανθεί το ζήτημα. Από υποσχέσεις έχουμε μπουχτίσει, αλλά στο μεταξύ η καταστροφική δράση της εταιρείας συνεχίζεται, με την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας.
Απαντάμε με ένα σύνθημα:
Ρουφιάνοι κάθε μέρα μανούρα θα σας κάνω
και πάλι θα με βρίσκετε στον Κάκαβο επάνω.