H Μέρκελ θέλει την αποπομπή Βαρουφάκη

Με επικοινωνιακές αλλά και παρασκηνιακές κινήσεις, με τις οποίες επιχειρεί τη δημιουργία της εντύπωσης πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει την αντιπάθειά της στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κάνοντας έμμεσα και την παραδοχή πως είναι ένας πραγματικός διαπραγματευτής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δώσει εντολή να αποδομηθεί ο Βαρουφάκης.Ο τρόπος βέβαια αυτής της αποδόμησης φτάνει στα όρια της προσπάθειας ανοιχτής παρέμβασης σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως η Ελλάδα. Ίσως επειδή αντίστοιχη τακτική στο παρελθόν που αφορούσε το ανεβοκατέβασμα ελλήνων υπουργών έβρισκε ανταπόκριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η πρώτη προσπάθεια αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη έγινε γνωστή από το ΒΗΜΑ και τον ανταποκριτή στη Γερμανία Νίκο Χειλά, ο οποίος σε ρεπορτάζ του σημείωσε πως ο εκπρόσωπος των σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαικά θέματα, Γιόαχιμ Πος, φωτογράφισε ως ακατάλληλο τον Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματούχο "δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup".

Αυτή όμως η εκτίμηση είναι η πιο αθώα παρέμβαση της γερμανικής πλευράς. Γερμανοί αξιωματούχοι του περιβάλλοντος Σόιμπλε έχουν έρθει σε επαφή με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα πως καλό θα είναι να αντικατασταθεί ο Βαρουφάκης.

Σκοπός του μηνύματος ήταν να διαβιβαστεί στον Αλέξη Τσίπρα μέσω των υπουργών του. Υπουργός ο οποίος δέχθηκε το γερμανικό αίτημα μέσω του διπλωμάτη απάντησε κοφτά "ελπίζω να επιστρέψατε στη γερμανική πλευρά αυτή την προσβολή που έγινε προς τη χώρα μας".

Το ίδιο αίτημα επανέλαβε μετά το Eurogroup ο Γερμανός πρέσβης στη Αθήνα, πάλι σε υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, για να πάρει την απάντηση "η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο".

Τις τελευταίες μέρες, η ίδια απαξιωτική εικόνα για το Βαρουφάκη διακινείται σε ευρωπαικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ως σήμερα τον αντιμετωπίζουν ως ένα πετυχημένο διαπραγματευτή.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια των Γερμανών για περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη, στέλεχος της κυβέρνησης σχολίασε στο koutipandoras.gr: "είναι μια απόδειξη και από την απο άλλη πλευρά, πως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική ομάδα κάνουν καλά τη δουλειά τους. Επίσης, μια απόδειξη για το πώς γινόταν ως σήμερα η διαπραγμάτευση. Η κυρία Μέρκελ έλεγε τις διαφωνίες της και οι ελληνικές κυβερνήσεις εκτελούσαν. Ίσως αλλάζοντας και υπουργούς".
[--->]

Αυτό είναι το κείμενο

Ανέβηκε στο Twitter  από τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν  το Eurogroup. 
Eίναι το απαράδεκτο κείμενο που απέρριψε η Ελληνικη πλευρά. 

"Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα", αναφέρει μεταξύ άλλων. Η τελευταία αυτή φράση ήταν που συνάντηση την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. 

"Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό" σημειώνεται επίσης.


"Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup του  Νοέμβριο του 2012 . Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη συμφωνία.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη νέα αυτή συμφωνία" τονίζεται. 

"Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη προσβαση στις αγορές με την προϋπόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο συμφωνημένο πλαίσιο", καταλήγει η ανακοίνωση. 
Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση


όχι άλλα δάκρυα….

ski 16-2-15 a

Το σημερινό κάλεσμα για «ανάσα αξιοπρέπειας»

 
Phasma// ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Σήμερα Δευτέρα 16/2 στις 17:00 θα είμαστε και πάλι στις κεντρικές πλατείες της χώρας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Την ίδια ώρα, οι έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο του Eurogroup.
Μέσω των social media καλούνται όλοι, σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις πλατείες της χώρας.

#mazi, «ούτε βήμα πίσω» 

«Την ώρα που η Ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, μια κατάμεστη πλατεία Συντάγματος, Λευκού πύργου, αλλά και όλων των υπόλοιπων πλατειών της χώρας, ίσως αποτελέσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί. Πάνω από τις στατιστικές και τους δείκτες της οικονομίας, πρέπει να βρεθεί ο Ελληνικός λαός και το αίτημά του για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, αρχές που υποτίθεται πως είναι αυτονόητες αλλά και επιβεβλημένες στην Ευρώπη του Πολιτισμού!» αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Η συμβουλή μου στον Βαρουφάκη είναι να μην υποχωρήσει...»

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να περιμένει μια παγωμένη υποδοχή όταν θα αντιμετωπίσει αύριο τους συναδέλφους του της ευρωζώνης. Η συμβουλή μου στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι να αγνοήσει τα βλέμματα εκνευρισμού και τις συγκαλυμμένες απειλές και να μείνει αμετακίνητος. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη που έχει δημοκρατική εντολή να εναντιωθεί σε μια άκρως δυσλειτουργική πολιτική, που έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτη και πολιτικά μη βιώσιμη», γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής, μεταξύ άλλων των Financial Times και του περιοδικού Spiegel, σε ένα άρθρο κόλαφο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί: 
«Φυσικά είναι επικίνδυνο να υψώσει ανάστημα η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ελίτ. Οι συνέπειες μιας αποτυχίας πρέπει να έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές. Η Ελλάδα μπορεί να διακινδυνεύει την οικονομική κατάρρευση και μαζί με αυτή την αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη....
Η συζήτηση στην ουσία δεν είναι για τα χρήματα. Χρειάζονται μόνο μερικοί οικονομολόγοι σε μια μπυραρία, με ένα μολύβι και λίγες μπύρες στο πλάι για να κάνουν τις μαθηματικές πράξεις. Η διαφωνία είναι για το περιτύλιγμα...
Οι Ελληνες θέλουν ένα απλό «δάνειο-γέφυρα» που να συνδυάζεται με μια σαφή παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα έχουν αποτύχει. Αλλοι διαφωνούν. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν την λιτότητα για ιδεολογικούς λόγους. Οι Πορτογάλοι αντιτίθενται δεδομένου ότι οι ίδιοι πήραν το χάπι της λιτότητας χωρίς να εξεγερθούν. Και οι Λιθουανοί λένε "εμείς είμαστε πιο φτωχοί από εσάς. Γιατί να σας σώσουμε;" Και πάει λέγοντας.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Θα πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της να μην αποδεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Ετσι δεν θα δεσμεύεται πλέον από αυτοκαταστροφικούς στόχους, όπως να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Για μια χώρα με μαζική ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παραλογισμός.
Φυσικά θα ήταν καλύτερα αυτές οι ανοησίες να πάψουν να ισχύουν όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουν.
Εαν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο Β. Αυτό δεν σημαίνει κατ'ανάγκη μια επίσημη έξοδο από την ευρωζώνη, μια λύση που είναι η πιο ακραία και επικίνδυνη. Υπάρχουν και πιο έξυπνες επιλογές που μπορεί να προηγηθούν.
Η πιο λογική από όλες είναι η υιοθέτηση ενός παράλληλου μέσου συναλλαγής- όχι κατ'ανάγκη νομίσματος -  κάτι σαν κρατικό εργαλείο χρέους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις {...} Τέτοια εργαλεία ήδη υπάρχουν στις αμερικανικές πολιτείες. {...}
Με ένα τέτοιο εργαλείο η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας χωρίς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. {...} Και αυτό που κανείς δεν ομολογεί  είναι ότι από τη στιγμή που υιοθετηθεί ένα τέτοιο σύστημα, μπορείς να κηρύξεις χρεοκοπία απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές σου.
Τι μπορούν να σου κάνουν;
Δεν μπορούν να σε πετάξουν έξω από την ευρωζώνη.
Δεν έχουν τα νομικά εργαλεία για να το κάνουν.
Δεν μπορούν να σε διώξουν ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και θα εξακολουθούν να χρειάζονται την συγκατάθεση σου για να αλλάξουν τις συνθήκες ή για όποια πολιτική απόφαση χρειάζεται ομοφωνία, όπως η ανανέωση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.
Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική είναι μια «σκληρή έξοδος»- το Grexit. Αυτό είναι ένα σενάριο που η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει γιατί θα είναι εξαιρετικά διασπαστικό. Αλλά η κλίμακα των αρνητικών επιπτώσεων, τουλάχιστον για την Ελλάδα, εξαρτάται από την διαχείριση του.
Το Grexit είναι πιθανά πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη, επειδή μπορεί να θεωρηθεί ως μια φόρμουλα και για άλλους, ειδικά εάν δεν επέλθει Αρμαγεδδόνας στην Ελλάδα. Παρότι δεν είναι το επιθυμητό, ακόμα και το Grexit θα ήταν προτιμότερο από ότι το status quo.
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πρώτη πίσω και να αποδεχθεί την ήττα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολογίσει σε αυτή την πολιτική συναίνεση, τότε το μόνο κόμμα που θα μείνει να αντιπαραταχθεί σε αυτές τις πολιτικές θα είναι η Χρυσή Αυγή, το κόμμα των Νεοναζί.  

Αυτό που θα προτιμούσα είναι η ευρωζώνη ως σύνολο να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και να προχωρήσει μπροστά.
Εάν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη εκδοχή, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα ήταν μια ημι-έξοδος, με ένα παράλληλο νόμισμα και χρεοκοπία μόνο έναντι των επίσημων πιστωτών της.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει την Δευτέρα».

[--->]