Τώρα, έγινε βιώσιμο

Εμείς ;

''Για το φύλλο αυτό της "Αυγής" θα 'ναι πολλοί που θα κρύβονται αύριο, κάνοντας πως δεν ξέρουν τίποτα. Και καθώς δεν θα 'χουν πλέον πρόσβαση στον κρατικό κορβανά, κάποιοι απ' αυτούς θα ντρέπονται, μιας και θα τους σιχαίνονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Μα πόσο παλιάνθρωπος πρέπει να 'σαι για να πανηγυρίζεις με την προγραμματισμένη για τέσσερις δεκαετίες εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και της ανάγκης;

Πόσο ρουφιάνος πρέπει να 'σαι για να θριαμβολογείς με τη μονιμοποίηση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας σε ξένα κέντρα;΄΄


Φωτογραφία του Γιώργος Αλεξάτος.
[--->] 



Συγχαρητήρια συντρόφοι. Επέκτειναν την χρεοκοπία  μας έως το 2060 και γιορτάζετε την...βιωσιμότητα του χρέους. (Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση χρέους, αςαπαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν παράλληλα τονστόχο πρωτογενούς;) 

Και σε γραπτή δήλωσή του : η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060) και να συνεχίσει τις μνημονιακές επιταγές, με τους ελέγχους από τους δανειστές να παραμένουν τριμηνιαίοι. Το καρότο είναι πως αν αυτές οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις είναι επιτυχείς, η χώρα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ».

Για το χρέος εκτιμά ότι «αυτό που ορίστηκε χθες είναι απλώς μία επιμήκυνση των ωριμάσεων των δανείων του δεύτερου μνημονίου κατά δέκα χρόνια, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Καμία ουσιαστική, δηλαδή, παρέμβαση στο χρέος, απλώς φληναφήματα».


«Η "μεταμνημονιακή" Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή από ποτέ. Όλα θα συνεχίσουν ως συνήθως, με αξιολογήσεις, επιβολή μέτρων και ένα μη βιώσιμο χρέος, καθιστώντας τη χώρα μία de facto αποικία χρέους ή χρεοδουλοπαροικία, όπως εύστοχα ονοματίζει την κατάσταση της Ελλάδας ο Γιάνης Βαρουφάκης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Νίκος Στραβελάκης :  Η συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup δεν είναι απλά η ομολογία αποτυχίας και του 3ου μνημονίου αφού δεν υπάρχει αξιόχρεο και όλα εξαρτώνται από μνημονιακά λεφτά. Είναι και η μακροχρόνια υποθήκευση του λαού της κοινωνίας και της κρατικής περιουσίας στα συμφέροντα των δανειστών...



ΛΑΕ : Ασπιρίνες για χρέος. Σκληρή εποπτεία και βροχή νέων μέτρωνΕνώ οι αποφάσεις δεν εμπεριέχουν ούτε ένα ευρώ κούρεμα του χρέους, παρατείνεται το βασανιστήριο της χρεοδουλείας για τη χώρα και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα κοστίσει, τελικά, περισσότερο στον ελληνικό λαό, αφού θα πληρώσει συνολικά περισσότερους τόκους αποπληρωμής.


Η μετονομασία του χρέους σε “βιώσιμο” θυμίζει την πρακτική τωνκαλογήρων του Μεσαίωνα, που μέσα σ’ ένα βράδυ βάφτιζαν το κρέας ψάρι.

Σφίγγουν τη θηλιά «επιμηκύνοντας» το σχοινί


Σε μια συμφωνία απόρροια μεγάλων συμβιβασμών και διεργασιών, με μια «αναιμική» παρέμβαση στο χρέος που θα συνοδευτεί από σκληρή εποπτεία και την εφαρμογή ενός μνημονίου διαρκείας, κατέληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» και για τη ρύθμιση – διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση πήρε:

— Δεκαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF (δεύτερου μνημονίου)  και επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη.

— Τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ενισχυμένη εποπτεία

Επίσης η Ελλάδα θα λάβει μια δόση 15 δισ. ευρώ κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Τα μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι ασφαλείας», προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη των δανειστών, ενώ το συγκεκριμένο ποσό θα προστεθεί με τη σειρά του στο δυσθεώρητο χρέος της χώρας.

Ειδικότερα από το συνολικό ποσό, τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης».

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους δανειστές, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Επίσης στα πλαίσια της «ενισχυμένης εποπτείας», οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ  θα  πραγματοποιούν τριμηνιαίους έλεγχους μέχρι το 2023 και θα συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης. Εφόσον είναι «θετικής», κάθε χρόνο θα εκταμιεύεται περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο ESM θα παραιτείται από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για την υλοποιήσει όλα των μνημονιακών μέτρων και όσων έχουν νομοθετηθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθώς και να υλοποιήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060!

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις(!) οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό.

Στην απόφαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζεται ότι θα συνεχιστεί η σκληρή δημοσιονομική πολιτική και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους».

Ουσιαστικά οι δανειστές, ως καλοί τραπεζίτες, έδωσαν στην Ελλάδα μια χρονική επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων, διασφαλίζοντας ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο κεφάλαια και τόκοι, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά ονομαστική μείωση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δήλωσε πίστη στη συνέχιση των πολιτικών εξαθλίωσης του ελληνικού λαού μέσω της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία και δεσμεύτηκε ότι από το ξεπούλημα της τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των δανείων.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία μείωση του χρέους. Μια επιμήκυνση των δανεικών δόθηκε. Δεν υπάρχει καμιά ελάφρυνση, παρά τους υποκριτικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Αντίθετα υπάρχουν δεσμεύσεις και μέτρα μέχρι το 2060. 

Με άλλα λόγια έσφιξαν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού «επιμηκύνοντας» το σχοινί…