Εχουν ξεπατώσει τον πλανήτη και τώρα δακρύζουν για την ειρήνη και την ακεραιότητα των χωρών

 


Αποφεύγω τα επετειακά ποστ και τις προσωπικές αναφορές αλλά θα τα παραβιάσω και τα δυο σήμερα, μέρα που ήταν 23 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία... Θα πω λίγα μόνο περιστατικά από όταν είχα βρεθεί στο αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής που είχαν στείλει στην Αδριατική στη νατοϊκή δύναμη. Κάποια στιγμή μπορεί να ειπωθούν και περισσότερα...

Όταν το ολλανδικό πλοίο της δύναμης βομβάρδιζε απέναντι, ο Ολλανδός κυβερνήτης είχε στείλει τηλεγράφημα με το οποίο καλούσε τους αξιωματικούς των άλλων πλοίων να πάνε να παρακολουθήσουν. Το τηλεγράφημα κατέληγε στα αγγλικά με τη φράση "Welcome to the Show". Το είδα με τα μάτια μου.

Επίσης με τα μάτια μου είδα στο λιμάνι του Μπάρι πούλμαν με δεκάδες ντυμένους με καλοσιδερωμένες στολές με έμβλημα του UCK που θα περνούσαν απέναντι ως "απελευθερωτές" με τη βοήθεια των συμμάχων.

Στην Αδριατική κάθε βράδυ έβλεπες δεκάδες φωτάκια να πηγαινοέρχονται στον ουρανό, αεροπλάνα που ξεφόρτωναν χιλιάδες βόμβες από την Ιταλία στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης κάποιες νύχτες, άκουγες στο κατάστρωμα περίπου κάθε ένα λεπτό έναν αξέχαστο υπόκωφο θόρυβο, έναν πύραυλο να εκτοξεύεται.

Το δικό μας δεν βομβάρδιζε λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν μέσα κι έξω από το πλοίο. Η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να κρατάει τα προσχήματα. Σήμερα έχει διανυθεί αρκετή απόσταση, το πολιτικό προσωπικό έχει χάσει κάθε ευελιξία έστω, και κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν σε αντίστοιχη περίπτωση.

Ο κυβερνήτης Στ.Γκ. καλούσε έναν έναν όσους είχαν εναντιωθεί επώνυμα στην αποστολή, τον Νίκο Γαρδικη, τον Αντώνη Πατσούλα κι εμένα, για φιλική κουβεντούλα και μια από τις ερωτήσεις ήταν "δηλαδή αν σου πούμε να βάλεις ένα βλήμα στο πολυβόλο, μπορεί να το βάλεις ανάποδα για σαμποτάζ;". "Αποκλείεται κύριε κυβερνήτα. Εννοώ αποκλείεται να βομβαρδίσουμε εμείς φιλική χώρα". Κάπως έτσι πηγαίναμε δεξιά αριστερά σε ένα τετράγωνο της Αδριατικής και ακούγαμε τους υπόκωφους ήχους. Και κάπως έτσι τον επόμενο χρόνο κατάργησαν τους ναύτες από τα πλοία κι έβαλαν μόνο μόνιμους να μην έχουν προβλήματα...

Και κάτι περί συμψηφισμών. Ο ίδιος αξιωματικός (από τους ελάχιστους στο πλοίο που υποστήριζε ανοιχτά την αποστολή και είχε γίνει έξαλλος όταν ένα πρωί είχε "εξαφανιστεί" η σημαία του ΝΑΤΟ από τον ιστό) μού είπε με νόημα ότι κι οι Ρώσοι είχαν μπει στο Πακιστάν (μάλλον είχε λανθασμένη ενημέρωση ότι ήμουν κνίτης).

 Του είπα ότι πρώτον ήταν το Αφγανιστάν και δεύτερον κακώς μπήκαν. Δεν ξέρω ποια απάντηση τον τσάντισε περισσότερο αλλά κάπου εκεί τελείωσε η κουβέντα και ησυχάσαμε... Θέλω να πω κιόλας ότι στα γεράματα δεν θα ανακαλύψουμε τους "χειρουργικούς βομβαρδισμούς" και τις "απελευθερωτικές εισβολές". Αλλα ούτε και θα καταπιούμε και τη μέγιστη υποκρισία αυτών που έχουν ισοπεδώσει μια σειρά χώρες, έχουν ξεπατώσει τον πλανήτη και τώρα δακρύζουν για την ειρήνη και την ακεραιότητα των χωρών. Έλεος.

[---->]