Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο Δημήτρης Κουφοντίνας.


 Φωτογραφία του Γιώργος Μουργής.

Ο Δ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς συμπληρώνει πλέον μια εβδομάδα απεργίας πείνας και έχει χάσει 6,6 κιλά, που αντιστοιχούν στο 8,6% του βάρους του, ενώ παρουσιάζει καρδιακές αρρυθμίες και ζαλάδες, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να σταθεί όρθιος. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, η απώλεια των κιλών είναι δυσανάλογη με την χρονική διάρκεια της απεργίας πείνας.

Για τους λόγους αυτούς, το μεσημέρι της Πέμπτης αποφασίστηκε εκτάκτως η μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Ακόμη, ο κρατούμενος έχει εγγράφως αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε ιατρική πράξη επαναφοράς της υγείας του που θα διαταχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εισαγγελική αρχή της φυλακής.

Υπενθυμίζεται πως ο 60χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει σε απεργία πείνας,ζητώντας την χορήγηση κανονικής άδειας, που προβλέπει για τους κρατούμενους ο σωφρονιστικός κώδικας. Ο ίδιος έχει καταθέσει τρίτο αίτημα για χορήγηση άδειας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ τακτικός εισαγγελέας και αναπληρωτής, που του είχαν δώσει τις δύο προηγούμενες άδειες, ερευνώνται πειθαρχικά για τις αποφάσεις τους αυτές.

Ο πειθαρχικός έλεγχος, υπό τον οποίο βρίσκονται οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, επόπτες των φυλακών Κορυδαλλού που προήδρευσαν στα τριμελή συμβούλια τα οποία χορήγησαν τις δυο διήμερες άδειες, τον περασμένο Νοέμβρη (2017) και τον περασμένο Φεβρουάριο, στον Δημ. Κουφοντίνα, είναι απαράδεκτος και τρομοκρατικός.

Η πιστή εφαρμογή του νόμου για την άδεια κρατουμένων, όπως αυτός ισχύει, φαίνεται πως δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους δυο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίο απλώς εφάρμοσαν όσα ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει, χωρίς μάλιστα καμία εξαίρεση.

Μάλιστα και οι δυο για λόγους ευπρέπειας μετά την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου δήλωσαν αποχή από την κρίση της νέας αίτησης αδείας του πολυσοβίτη της 17Ν.

Έτσι το γεγονός της διπλής πειθαρχικής αγωγής, που ασκήθηκε από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει επί της ουσίας μπλοκάρει και το θέμα της τρίτης άδειας του Δημ. Κουφοντίνα αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρίτος εισαγγελέας στις φυλακές για να γνωμοδοτήσει και ο νόμος δεν είχε προβλέψει τέτοια περίπτωση. Για αυτό άλλωστε ήδη από τις 30 Μαΐου έχει κατέλθει σε απεργία πείνας ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια, κρατούμενος.

Μια οικογένεια σύμβολο αγώνα


Ενα ακόμα θύμα του ισραηλινού στρατού Κατοχής,το 125,από τη 30 Μάρτη στο χωριό Νάμπι Σάλεχ

 I funerali di Ezzedin Tamimi  (foto Tessa Fox)

Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε τον Εζαντίν Ταμίμι, 21 ετών, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο κατεχόμενο χωριό Νάμπι Σάλεχ, στη Δυτική Όχθη.

Το περιστατικό κατάγγειλε αμέσως η ισραηλινή ΜΚΟ B'Tselem . Λίγο αργότερα το επιβεβαίωσε και η ισραηλινή διοίκηση και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού της Δυτικής Όχθης, ο  Ταμίμι τραυματίστηκε σοβαρά από κοντινή απόσταση από τον στρατό του Τελ Αβίβ ο οποίος είχε εισβάλει στο χωριό για να τον συλλάβει επειδή δήθεν έριχνε πέτρες. Ο νεαρός εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Ο Εζαντίμ Ταμίμι σκοτώθηκε σκόπιμα και όταν πυροβολήθηκε δεν υπήρχε ρίψη πετρών εναντίον του ισραηλινού στρατού. Αυτό κατήγγειλαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ακτιβιστές κατά της κατοχής μετά τη δολοφονία του Παλαιστίνιοιυ νεολαίου, που είναι συγγενής της 17χρονης Αχέντ Ταμίμι η οποία καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση από ισραηλινό στρατοδικείο επειδή χαστούκισε δύο στρατιώτες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Τζόναθαν Πόλακ λέει ότι σε βίντεο που γυρίστηκε τη στιγμή της δολοφονίας του Ταμίμι, φαίνεται καθαρά ότι δεν υπήρχε πετροπόλεμος ή βίαια επεισόδια στην περιοχή και, ως εκ τούτου, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κανένα λόγο να πυροβολήσει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην περιοχή όπου σκοτώθηκε ο Εζαντίν Ταμίμι υπήρχαν μόνο τρία αγόρια και συνήθως οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν χρήση δακρυγόνων και ρίχνουν πλαστικές σφαίρες στις διαδηλώσεις των κατοίκων του χωριού κατά του διαχωριστικού τείχους που χτίστηκε από το Ισραήλ κοντά στο χωριό και την επέκταση της κοντινής εβραϊκής αποικίας Halamish.

«Στο βίντεο μπορείτε να δείτε έναν στρατιώτη να προχωράει στο δρόμο, να παίρνει θέση πίσω από ένα δέντρο και να ρίχνει δύο βολές. Είναι οι πυροβολισμοί που σκότωσαν τον Εζαντίν», λέει ο Πόλακ. Ο 21χρονος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Εκείνη τη στιγμή ο στρατιώτης βρισκόταν περίπου 45 μέτρα μακριά. «Οποιαδήποτε δικαιολογία  περί αυτοάμυνας από την πλευρά του στρατιώτη ή  περί απειλής  της ζωής του διαψεύδεται από το ίδιο το βίντεο και την απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και τον Ταμίμι», πρόσθεσε ο Ισραηλινός ακτιβιστής.

Σύμφωνα με τον Αλάα Μπαργκούτι, φίλο του Ταμίμι, οι Ισραηλινοί «ήρθαν σίγουρα με την πρόθεση να τον σκοτώσουν, τον πυροβόλησαν με ακρίβεια στο λαιμό και στη συνέχεια τον άφησαν στο έδαφος να αιμορραγεί για δέκα λεπτά. Το χτύπημα ήταν θανατηφόρο, θα είχε πεθάνει ούτως ή άλλως»

Οι κάτοικοι του Νάμπι Σάλεχ έχουν γίνει στόχος εδώ και καιρό του ισραηλινού στρατού. Ειδικότερα, η οικογένεια Ταμιμί, που πρωτοστατεί στην αντίσταση του χωριού κατά της στρατιωτικής κατοχής και του αποικισμού. Η συχνότητα των νυχτερινών επιδρομών και των κρατήσεων έχει αυξηθεί μετά τη σύλληψη της Αχάντ Ταμίμι, μια υπόθεση που έχει παγκόσμια απήχηση και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές.

Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθησαν έντεκα κάτοικοι του χωριού. Ο ισραηλινός στρατός αναζητούσε και τον Εζαντίμ Ταμίμι, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν στο σπίτι του. Συνέλαβαν όμως τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του στους οποίους, σύμφωνα με τα όσα είπαν και οι δύο, τους διέταξαν να παραδώσουν το νεαρό που σκότωσαν χθες, ειδάλλως θα συνελάμβαναν και τη μητέρα του.

Η Μανάλ Ταμίμι, γνωστή ακτιβιστρια και θεία της Αχέντ Ταμίμι, χθες έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «Σαν να μην έφτανε η δολοφονία του Εζαντίν τώρα απειλούν να μας βγάλουν από τη μέση όλους. (Οι Ισραηλινοί) ακόμα να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει εντολές στους Ταμίμι ».