Μαθήματα από τον Ερυθρό Σταυρό : Η λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη σε οικονομική και κοινωνική παρακμή



Η Guardian παρουσιάζει μια μελέτη του Ερυθρού Σταυρού που επικρίνει σκληρά τις απαντήσεις που δίνει η πολιτική στην ευρωπαϊκή κρίση : βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη περίοδο ανεργίας , μεγαλύτερης ανισότητας, συσσωρευμένης απελπισίας, και  κινδύνους κοινωνικών αναταραχών , και παρ'όλα αυτά η ήπειρος δεν έχει ακόμα καταλάβει τι την περιμένει.

Σύμφωνα με εκτεταμένη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα (την Πέμπτη) , οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των τελευταίων τεσσάρων ετών βυθίζουν την Ευρώπη σε μια παρατεταμένη περίοδο αυξανόμενης φτώχειας , μαζικής ανεργίας , κοινωνικού αποκλεισμού , μεγαλύτερης ανισότητας και συλλογικής απελπισίας .
" Ενώ άλλες ήπειροι πετυχαίνουν να μειώσουν τη φτώχεια ,η Ευρώπη την αυξάνει", λέει η 68 -σέλιδη έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. " Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν βγει ακόμη στην επιφάνεια .Τα προβλήματα που προκαλούνται θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμη και αν η οικονομία βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον ... Αναρωτιόμαστε αν εμείς, ως ήπειρος , πραγματικά καταλαβαίνουμε τι μας έχει βρει. "

Η ριζοσπαστική κριτική στην πολιτική απάντηση στην κρίση χρέους που ασκήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και έχει εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος του ευρώ , και που δημοσιεύθηκε αποκλειστικά από την Guardian , προβλέπει ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον για δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαίους.