Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η "είσοδος" ιδιωτών και εταιριών στα φαρμακεία

 ΚΟΜΙΣΙΟΝ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ  ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ  ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σε ότι αφορά  τα φαρμακεία η  κυβέρνηση της "δεύτερης φοράς αριστεράς" ,  μέσω μιας ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης) συνέχισε  απο εκεί που είχε  σταματήσει ο Σαμαράς, θέλοντας  να κλείσει τον κύκλο της εξόντωσης  των  φαρμακοποιών  για χάρη  κάποιων  εταιρειών  που θέλουν  να αποκτήσουν  το μονοπώλιο  και στην λιανική  πώληση του φαρμάκου.

Δεν φτάνει λοιπόν που συνεχίζουν το "θεάρεστο" έργο  του  Άδωνη , αλλά  σε  ένα κρεσέντο "αριστερής" υποκρισίας,  μας λένε  ότι  και αυτή η ΚΥΑ "δεν ήταν συμβατή με την ιδεολογική και την πολιτική μας ταυτότητα αλλά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους των θεσμών".Απο την σκοπιά τους  ένας εκ των γνωστών "θεσμών" , η κομισιόν, τους διαψεύδει απαντώντας επίσημα  σε σχετική ερώτηση  του  ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε  Ν. Χουντή.

Η ταφόπλακα λοιπόν που μπαίνει   στο επάγγελμα  του  φαρμακοποιού  δια χειρός  μιας "αριστερής" κυβέρνησης, φαίνεται  ότι  ήταν  αποτέλεσμα  όχι  της   there is not alternative πολιτικής , αλλά της ικανοποίησης  των επιθυμιών  ενός  καρτέλ  εταιρειών , που θέλουν  να πάρουν  στα χέρια τους και την λιανική πώληση  του φαρμάκου με ότι κι αν σημαίνει  αυτό για  τον  καθημαγμένο λαό.
Τα μονοπώλια  εξυποηρετούσε κι ο Σαμαράς  όταν  με το γνωστό πολυνομοσχέδιο καταδίκαζε  και τους  φαρμακοποιούς  σε θάνατο , τα ίδια  μονοπώλια  εξυπηρετεί και η σημερινή  συγκυβέρνηση ορίζοντας  μέσω μιας ΚΥΑ  το πότε και πως θα θανατωθούν.

Ας δούμε  όμως  το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας : www.healthview.gr 


Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η «είσοδος» ιδιωτών και εταιριών μη φαρμακοποιών στα φαρμακεία και όχι απαίτηση των θεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. 

Αυτό απαντά η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, δεχόταν ως ειλικρινείς τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, που, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της σχετικής ΚΥΑ, τόνιζε ότι η αλλαγή που ο ίδιος πρότεινε για άδειες φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς «δεν ήταν συμβατή με την ιδεολογική και την πολιτική μας ταυτότητα», αλλά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους των θεσμών. 
      
Ο Νίκος Χουντής εγκαλούσε μάλιστα τους θεσμούς και ιδιαίτερα την Κομισιόν, ότι ενεργούσε παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία, αφού ασκούσε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, σε θέμα δημόσιας υγείας, για το οποίο, την αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία πρέπει να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Επικαλείτο μάλιστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009, η οποία είχε δικαιώσει την Ιταλία (όπως και τη Γερμανία σε αντίστοιχη περίπτωση) στην απόφασή της να απαγορεύει στην νομοθεσία της την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς. 

Το Δικαστήριο είχε κρίνει, μεταξύ άλλων, ότι,  «ένα κράτος μέλος μπορεί… να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία …» και ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν η διανομή φαρμάκων να γίνεται μόνο από φαρμακοποιούς».  

Ωστόσο, η απάντηση της ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Bienkowska, «δείχνει» την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή, η οποία, όχι μόνο δεν επικαλέστηκε την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κατά τη διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που «πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς» (!!!). 

Στη συνέχεια της απάντησής της, η κ. Bienkowska, αφού επισημαίνει ότι αυτή είναι μία πρόταση από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, κάνει απολύτως σαφή τη θέση της, τονίζοντας ότι, «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «Τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας». Δηλαδή, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκε, όχι μόνο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία. 

Τέλος, στο υποερώτημα του Νίκου Χουντή «Σε ποιες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς», όπως ίσχυε στην Ελλάδα πριν την αλλαγή του νόμου, η Ευρωπαία Επίτροπος απαντάει πως στις μισές από τις χώρες της ΕΕ, 13 στο σύνολο (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία,  Φινλανδία,  Γαλλία,  Γερμανία,  Ουγγαρία,  Ιταλία,  Λετονία,  Λιθουανία, Λουξεμβούργο,  Ισπανία) απαγορεύεται η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χουντής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του κλάδου των φαρμακοποιών, έχει εκ μέρους τους καταθέσει προσφυγή-αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν ήδη συμφωνηθεί τα επόμενα βήματα, με βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν

www.healthview.gr 
[--->]

Δωρεάν χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη διάδοση της γνώσης

(Καλώς ήρθατε στο Pirate Bay των επιστημών!)
της Φιόνα Μακ Ντόναλντ
Μετάφραση: Αλίκη Κοσυφολόγου

Μια ερευνήτρια από την Ρωσία έχει πετύχει να κάνει ανοιχτή και δωρεάν την διαδικτυακή πρόσβαση σε περισσότερα από 48 εκατομμύρια άρθρα – σχεδόν στο σύνολο τους αξιολογημένα και ήδη δημοσιευμένα-. Και τώρα αρνείται να «κατεβάσει» το site, παρά το ότι αγωγή έχει κατατεθεί εναντίον της από την Elvesier, μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρίες παγκοσμίως.

Για εσάς που δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ακόμη, το site για το οποίο γίνεται τόσος λόγος είναι το Sci-Hub, και θα μπορούσε να περιγραφεί ως το  Pirate Bay του κόσμου των επιστημών. Φτιάχτηκε το 2011 από την νευροεπιστήμονα Alexandra Elbakyan, η οποία δυσφορούσε έντονα που δε μπορούσε να πληρώσει την πρόσβαση σε άρθρα που ήταν απαραίτητα για την συνέχιση της έρευνας της και από τότε έχει γίνει viral, με εκατοντάδες άρθρα να «κατεβαίνουν» από αυτό ημερησίως. Όμως, στο τέλος του περασμένου χρόνου αποφασίστηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης το site να «κατέβει»- μια απόφαση την οποία η  Elbakyan έχει αποφασίσει να πολεμήσει, ανοίγοντας με αφορμή το γεγονός αυτό μια συζήτηση αναφορικά με το ποιοι εν τέλει κατέχουν πραγματικά την επιστήμη.