Hans Magnus Enzensberger: Το Τέρας



 Μια μπροσούρα του Hans Magnus Enzensberger έχει ξεσηκώσει διαμάχες στη Γερμανία. Θέμα της: η γραφειοκρατία των Βρυξελλών , ένα τέρας που εγκαθιδρύει ένα αυταρχικό καθεστώς. Εδώ ο συγγραφέας εξηγεί το γιατί.

Βερολίνο
. Λίγο πριν καταρρεύσει το Τείχος του Βερολίνου, όποτε σκεφτόταν την Γηραιά Ήπειρο, ο Hans Magnus Enzensberger αναστέναζε μελαγχολικά: ". Αχ, Ευρώπη" Αυτός ήταν ο τίτλος ενός δοκιμίου του 1988, του μεγάλου διανοούμενου από το Μόναχο, ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας και ποιητής, η πιο καυστική πένα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, κατέγραφε τα πρώτα σημάδια "μιας υφέρπουσας ευρωπαϊκής δυσφορίας"  Από τότε έχουν περάσει πάνω  από δύο δεκαετίες. Η Ευρώπη εντωμεταξύ προχώρησε σε μια σειρά συνθήκες (Μάαστριχτ, Λισαβόνας), σύμφωνα (Σταθερότητας) και ταμεία, αλλά η διάγνωση που έκανε ο  Enzensberger ήταν ακόμα χειρότερη: 

"Μοιάζει με ετοιμοθάνατο που δεν το ξέρει."

 Πρέπει να πούμε,ότι ο ποιητής κυκλοφόρησε το "Sanftes Brüssel Monster" (Βρυξέλλες: ένα τέρας σοφτ) ", μία μπροσούρα 70 σελίδων που στη Γερμανία προκάλεσε τις ίδιες αντιδράσεις  με αυτές  που στη Γαλλία προκάλεσε το Indignez-vous του Stéphane Hessel. Σε αντίθεση όμως με τον 93χρονο γάλλο, ο 81χρονος Enzensberger δεν τα βάζει με τον καπιταλισμό. Η δικιά του είναι μια διαμαρτυρία "ενάντια στην αυταρχική και αυτοαναφορική πολιτική των  γραφειοκρατών των Βρυξελλών ή των κεντρικών τραπεζιτών της Φρανκφούρτης," εξηγεί  στο "Espresso". Και διευκρινίζει: 

"Πήγα να συναντήσω αυτά τα αφεντικά της Ευρώπης στους ανώνυμους ουρανοξύστες τους."