''Βούλιαξε'' από κόσμο

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο                          

 Και με στοιχεία πλέον! 3.000 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιθάκης και Ιούλιο-Αύγουστο φτάνουν τους 5.000, χωρίς τους τουρίστες από άλλα μέρη.

Εδώ βλέπουμε καμιά πενηνταριά άτομα. Περισσότερους θα μάζευε κάποιος που θα γούλιαζε χταπόδια στην παραλία! Ή που θα καλαφάτιζε τη βάρκα!

Αν πάρουμε υπόψη πως οι μισοί μεταφέρθηκαν από Κεφαλονιά, πρόκειται πράγματι για εντυπωσιακή λαϊκή 
υποδοχή
 [---->]                                                                                                                                                                               

Έκσοδος ή τάνατος



Τόσα χρόνια περιμένουμε.... Έλεος πχιά....
ΕΞΟΔΟΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
Αξίζει να την δούμε σε full screen  
                          
   
    Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα

[--->]

Φωτιά στο Μάτι : το πόρισμα του πραγματογνώμονα των θυμάτων

Στο πόρισμα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχε ένα μόνο εναέριο μέσο σε σχέση με τα 13 που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα.

  • υπήρξε καθυστέρηση 30 λεπτών στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

  • ελικόπτερο που επόπτευε την πυρκαγιά στην Κινέτα και ύστερα στάληθηκε στο Μάτι, έμεινε από καύσιμα.

  • υπήρξε πλήρης σύγχυση και εσφαλμένες αντιδράσεις στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής σε σχέση με την πορεία της φωτιάς παρότι υπήρχαν αναφορές από αξιωματικούς που βρίσκονταν επιτόπου στο Μάτι.

  • από μετεωρολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ο άνεμος είχε ταχύτητα 70χλμ/ώρα και όχι 110χλμ./ώρα όπως υποστήριξαν υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες.

  • το Μάτι δεν περιλαμβανόταν στη λίστα της Πυροσβεστικής με τις 36 περιοχές της Αττικής με άναρχη δόμηση, μέσα στο δάσος, ώστε να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας στην εν λόγω περιοχή.

  • υπήρξε μοιραίο λάθος της ΕΛΑΣ με τη διοχέτευση οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Μάτι όταν έκλεισε η λεωφόρος Μαραθώνος.

  • το συντονιστικό όργανο της περιφέρειας συνεδρίασε μετά την καταστροφή.

  • στο πόρισμα περιλαμβάνονται αναλυτικές αναφορές για τις κινήσεις και τις επιλογές στις οποίες θα έπρεπε με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο να προχωρήσουν τα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής.
[---->]

Χρονικό και διδάγματα της κρίσης



Το κείμενο προέρχεται από το αφιέρωμα του ΤΡΡ «Τέλος και αρχήτων μνημονίων»



του Κωνσταντίνου Πουλή

Τι ξέρουμε τώρα που δεν το ξέραμε στην αρχή της κρίσης; Θα απαριθμήσω μερικές πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες, αλλά πέρασε καιρός μέχρι να εδραιωθούν στον δημόσιο διάλογο. Δεν ήταν όλες άγνωστες, αλλά μπορεί να ακούγονταν στο περιθώριο της συζήτησης. Σε τι μας χρησιμεύουν; Βλέποντας πού κάναμε λάθος, ενδέχεται να καταφέρουμε να μάθουμε να συζητάμε και να αναλύουμε καλύτερα. Να μάθουμε από τα λάθη μας, όπως λένε, δηλαδή να εντοπίσουμε τα τυφλά σημεία και της σημερινής συζήτησης.


  •  Πάνω από 95% των χρημάτων επέστρεφαν στις τράπεζες, για χάρη των οποίων σχεδιάστηκε το υποτιθέμενο πρόγραμμα διάσωσης. Το επιχείρημα με το οποίο απαντούσε σταθερά στην κριτική η μνημονιακή ενημέρωση των πρώτων ετών ήταν πως αν δεν παίρναμε αυτά τα χρήματα, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η αποκάλυψη πως το ποσό που επέστρεφε στις τράπεζες έφτανε το 95% αποτελεί συντριπτική επιβεβαίωση της άποψης ότι το μνημόνιο δεν ήταν «ένας πρωτόγνωρος μηχανισμός στήριξης», όπως έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο, αλλά η μεγαλύτερη απόπειρα συλλογικής εξαπάτησης ενός λαού, προκειμένου να παίρνουμε χρήματα που θα  επιστρέφαμε στο ακέραιο από την άλλη τσέπη. Τώρα έχουμε τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, την παραδοχή τουΔΝΤ για τον πολλαπλασιαστή, τις μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της Γερμανίας κλπ., μικρές ψηφίδες που αμφισβητούν την εικόνα των ευεργετημένων τεμπέληδων. Αυτά λέγονταν, και από ανθρώπους που ξέρουν τι λένε και από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι λένε, αλλά δεν ήταν ένα εδραιωμένο στοιχείο του δημόσιου διαλόγου. Τώρα είναι.