Οι ιδιωτικοποιήσεις που προτείνει η κυβέρνηση.



Δυστυχώς, φαίνεται ότι η περίοδος που εγκαινιάστηκε το 2010 με τους πολίτες να ενημερώνονται για τις προθέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων μόνο μετά από διαρροές και μετάφραση κειμένων, φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει. Έτσι, ενώ η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε ενημερωθεί για το περιβόητο κείμενο των 47 σελίδων που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά, αυτό διέρρευσε τελικά σήμερα από το γερμανικό Tagesspiegel.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, και οι προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Στη σχετική λίστα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,2 δισ. έσοδα για το 2015), ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, η ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό (χωρίς να αναγράφεται το αντίτιμο) και αρκετοί ακόμα οργανισμοί, επιχειρήσεις και εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που αναφέρονται στο έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συνολικά πάνω από 3 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για τα έτη 2015 και 2016, πάνω από 2 δισ. για το 2017-2019 και πάνω από 10 δισ. από το 2020 και μετά.

http://www.in.gr/files/1/2015/06/04/267653823-Greece-Staff-Level-Agreement-proposal-3-6-2015.pdf

[--->]

Γρίφοι και ασάφειες από τον Π. Λαφαζάνη για τις Σκουριές

O τίτλος είναι δικός μας, το άρθρο από το Alterthess είναι το εξής:

Π. Λαφαζάνης: Στις Σκουριές θα κινηθούμε με όρους αποτελεσματικότητας

2_104

Σε μια συνάντηση διάρκειας δυόμιση ωρών, και ενώ έξω από το Υπουργείο πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική εξέθεσε στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη όλα τα προβλήματα που αφορούν τις Σκουριές σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τα 8 μέλη του κινήματος έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ κ. Αλεξόπουλος καθώς και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «Έχουμε να κάνουμε με μια αποικιακού τύπου σύμβαση που επιβλήθηκε στο ελληνικό κράτος από την Eldorado Gold και από μια εθελόδουλη κυβέρνηση. Η εταιρεία λειτουργούσε με ληστρικό τρόπο, δεν έδινε λόγο σε κανέναν, λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει».

«Τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα νόμιζαν ότι μπορούν να αυθαιρετούν και βρήκαν έναν μοναδικό τόπο, την Χαλκιδική, να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο που αφορά όμως όλη την Ευρώπη» συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης.

«Στη Χαλκιδική εξελίσσεται ένα πείραμα, για αυτό από την πρώτη στιγμή και στις προγραμματικές δηλώσεις και προσωπικά εγώ ο ίδιος δήλωσα ότι θα αμφισβητήσουμε τη σύμβαση από τη σκοπιά του περιβάλλοντος και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με όρους αποτελεσματικότητας» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Π. Λαφαζάνης παρέθεσε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή την ανάκληση της άδειας αρχιτεκτονικής μελέτης, τη διακοπή της υλοτόμησης στην περιοχή των φραγμάτων, την επιστροφή του φακέλου με τις τεχνικές μελέτες που αφορούν την μεταλλουργία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί βήμα-βήμα «για να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εργαστούμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη με προοπτική για την περιοχή».

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με τους εργαζόμενους, αλλά με την εταιρεία, και τόνισε πως χρειάζεται να σπάσει το φιλοπολεμικό κλίμα που βοηθά μόνο την Eldorado Gold. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως η σιδερένια φτέρνα της επιχείρησης.

Δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή για να έχει μια καλύτερη εικόνα και να αναδειχθεί το πρόβλημα μέσα από την παρουσία του στην περιοχή, ένα πρόβλημα ευρύτερης σημασίας.

Τέλος, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε το κίνημα και τις κινηματικές προσπάθειες. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εσμό συμφερόντων γύρω από το πολυεθνικό κεφάλαιο και τα συμφέροντα που συσπειρώνονται».

το θράσος τους απύθμενο

Ντάισελμπλουμ: Αρκετά μεγάλες οι διαφορές με Αθήνα - Περιμένουμε άμεσα εναλλακτικές προτάσεις

Ούτε δεκάρα αύριο στο ΔΝΤ

Για να πάψουν να μας θεωρούν πλέον  δεδομένους.
Για να πάψουμε να  σφίγγουμε μόνοι μας τη θηλιά στο λαιμό μας .