Take it or leave it τώρα!


Η έκφραση  «αμοιβαία επωφελής συμφωνία» έχει πλέον καθιερωθεί στη δημοσιογραφική γλώσσα. Το να εξακολουθεί όμως σήμερα κανείς να επικαλείται  μια συμφωνία επωφελή και για τα δύο μέρη είναι ή ρητορικό σχήμα λόγου υπαγορευόμενο από διαπραγματευτική τακτική, κάτι κατανοητό,  ή επικίνδυνη εθελοτυφλία και αφέλεια.

Δυνατότητα για μια τέτοιου τύπου συμφωνία θα υπήρχε αν η αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας και η λεηλασία των κοινών ήταν αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ανάλυσης με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση και την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση η  κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε  θα μπορούσε να θεωρηθεί μιας δυστυχής αλλά όχι προμελετημένη συνέπεια του ‘λάθους’.

Σε άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» της 10ης Φλεβάρη έχω αναλυτικά αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους αυτή η αντίληψη είναι παραπλανητική και  οδηγεί μοιραία σε επικίνδυνα συμπεράσματα. Εδώ θα υπενθυμίσω απλά και μόνο το περιβόητο λάθος πολλαπλασιαστή που ο επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ υποχρεώθηκε να αποκηρύξει δημοσίως  τον Ιανουάριο του 2013.
 Η ομολογία του ωστόσο ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών συνεπάγονται σε συνθήκες ύφεσης  υπερτριπλάσια μείωση του ΑΕΠ από αυτήν που ο ίδιος υπολόγιζε (από 0,5 τελικά περάσαμε στην περίπτωση της Ελλάδας στο 1,7) όχι μόνο δεν μεταφράστηκε σε μια διορθωτική αλλαγή ρότας αλλά ούτε καν σε μια έστω και περιορισμένη χαλάρωση της λιτότητας.

Η Τουρκία κατηγορείται για αποστολή όπλων στους Σύριους τζιχαντιστές






 Πρακτορείο France Presse

Ινσταμπούλ (Κωνσταντινούπολη). Εικόνες και βίντεο που δείχνουν  φορτηγά που φαίνεται να ανήκουν σε κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας τα οποία  μεταφέρουν  όπλα  στους τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή σε τουρκική εφημερίδα.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά  ότι εξοπλίζει αντάρτες που αγωνίζονται στη Συρία και κατηγόρησε δεκάδες εισαγγελείς, στρατιωτικούς και  αξιωματικούς  των υπηρεσιών ασφάλειας που εμπλέκονται στην έρευνα των φορτηγών, ότι  προσπαθούν να την ρίξουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία συνέλαβε τέσσερις εισαγγελείς που έδωσαν την εντολή διεξαγωγής έρευνας σε  παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο του 2014 και βρίσκονται τώρα στη φυλακή εν αναμονή της δίκης.

Περισσότεροι από 30 αξιωματικοί των υπηρεσιών  ασφάλειας που εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες   της στρατιωτικής κατασκοπείας  και της ανατροπής της κυβέρνησης.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet της Παρασκευής, δείχνει επιθεωρητές να ερευνούν ένα μεταλλικό κοντέινερ  υπό την παρουσία  ανδρών της ασφάλειας, εισαγγελέα και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών.  Οι υπάλληλοι ανοίγουν κούτες από χαρτόνι με την επιγραφή  «εύθραυστο»   γεμάτες  με αντιβιοτικά αλλά κάτω από αυτές  τις κούτες βρίσκονται  δεκάδες όλμοι, όπως δείχνει το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από ανώνυμο παρευρισκόμενο.

Η Cumhuriyet, η οποία δημοσίευσε και σειρά  φωτογραφιών , αναφέρει ότι τα όπλα ήταν ρωσικής προέλευσης και προέρχονταν από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει  ότι τα φορτηγά μετέφεραν συνολικά 1.000 βλήματα όλμων, 80.000 φυσίγγια για ελαφρά και βαρέα όπλα, καθώς και εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν  να συνδέσουν την υπόθεση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πνευματικό ηγέτη  Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί  ως υπεύθυνο  παράλληλου μηχανισμού υποστηρικτών του στο χώρο της δικαιοσύνης και στην αστυνομία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι βοηθά  τζιχαντιστές στη Συρία, όπως το ISIS, αν και θέλει να δει  τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να ανατρέπεται.

[--->]

Το επόμενο βήμα η διαγραφή;

 Ωραία μας τα είπε στη συνέντευξη του στο The pressproject ο σύντροφος Νίκος Παππάς. Και πιο πετυχημένα ήταν όσα είπε για την "κομματική πειθαρχία" στην ψήφιση της συμφωνίας (όποτε γίνει κι αν γίνει), όταν έρθει στη Βουλή.
Από πού τα ξεσήκωσε και τα επανέλαβε; ΄Η μήπως από τώρα έχει αποφασίσει η διαπραγματευτική ομάδα να υποχωρήσει από τις "κόκκινες γραμμές" και να τις "ροζίσει λίγο";
Κάτι ας πούμε σαν τις "κόκκινες γραμμες" του Σαμαρά που έγιναν "μπλε" ή του Βενιζέλου του έγιναν "πράσινες";
Ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσαμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σε θέματα συνείδησης των βουλευτών και τα θεωρούσαμε -και σωστά- αντισυνταγματικά και περιθωριοποίηση  της πολιτικής προσωπικότητας  των εκπροσώπων του Λαού.
Τι αλήθεια ζήλεψες σύντροφε Νίκο από όλη αυτή την προηγούμενη απαξίωση της Πολιτικής ;
Η σωτηρία της πατρίδας δεν γίνεται ούτε με εκβιασμούς, ούτε με τρόπους που διώχνουν τον κόσμο από την συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.Όταν ζητάς συνευθύνη πρέπει να υπάρχει και συναπόφαση. 
Μήπως το επόμενο βήμα από αυτά που εξήγγειλες είναι η Διαγραφή;
                                                                                                                   
Άγγελος Εξάγγελος 

Ήττα Εργολάβων από τους Παπαγάλους, οι Συντάκτες κατατροπώνουν τις Σουσούδες

  Σύντροφος Κέιν
Στην Δ” Εθνική του παγκόσμιου πρωταθλήματος Τύπου, οι ελληνικές ομάδες τα δίνουν όλα για να ανέβουν κατηγορία. Τέτοιο παιχνίδι σπάνια βλέπεις στα μεγάλα σαλόνια. Οι μεγάλοι παίκτες της τέταρτης εξουσίας ντριμπλάρουν για πλάκα τον αντίπαλο και ξεχύνονται σαν εμετός στην επίθεση.

Πρώτοι και καλύτεροι οι γαλαζοπράσινοι των Νέων, γνωστοί στην πιάτσα ως «Παπαγάλοι» λόγω των εντυπωσιακών τους χρωμάτων, εφαρμόζουν σύστημα 4-4-2 σε ρόμβο, τακτικός σχηματισμός που στηρίζεται στο μειωμένο αγωνιστικό πλάτος και την συνοχή της τετράδας του κέντρου και απαιτεί μεγάλους μπαλαδόρους που ξέρουν να κυκλοφορούν την πουτάνα τη μπάλα όσο δεν πάει.
Οι «Παπαγάλοι» εντυπωσίασαν στη σημερινή τους εμφάνιση, βγαίνοντας με αυτοπεποίθηση στον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο όπου είχαν να αντιμετωπίσουν τους πράσινους του Έθνους. Οι τελευταίοι παρατάχθηκαν με το κλασικό 4-4-2 που είναι απλό στην εφαρμογή, ισορροπημένο στις γραμμές και δίνει έμφαση σε συγκεκριμένους παίκτες που παίρνουν εργολαβία την ανάπτυξη του παιχνιδιού.
11329030_10101638485998335_883928881_nΤο πρώτο γκολ των Νέων ήρθε από εξαιρετική εκτέλεση φάουλ: «ΦΠΑ, πρόωρες και ΗΠΑ γράφουν τη συμφωνία».
Το πρωτοσέλιδο έγραψε με το κύριο άρθρο να δίνει ρεσιτάλ κωλοτούμπας έξω από τη μεγάλη περιοχή: «“Σε μια στιγμή που η γερμανική πλευρά πιέζει για μέτρα, η αμερικανική παρέμβαση είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη”».
Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μέρες απ” όταν τα Νέα έγραφαν πως «αν οι γόρδιοι δεσμοί δεν κοπούν εγκαίρως καταλήγουν σε θηλιά».
Αλλά, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Καμιά φορά πρέπει να εκβιάσεις το αποτέλεσμα και να καταφύγεις στο θέατρο.
11301455_10101638486003325_709110003_nΑυτό δεν πτόησε τους πράσινους του Έθνους. Οι «Εργολάβοι» βγήκαν στην πλάτη της άμυνας των Νέων και με εξαιρετικό ένα-δύο του πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ ισοφάρισαν το σκορ: «ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ αναπνοής για συμφωνία – Η ΑΘΗΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ EUROGROUP ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ».
Η ισοφάριση έδωσε φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών του Έθνους, που έκαναν το 2-1 με κεφαλιά από κόρνερ: «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ – ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ FIFA».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τα Νέα με θεαματική προσπάθεια: «Το FBI ξηλώνει την παράγκα της FIFA – Τέλος στην “κουλτούρα διαφθοράς” της FIFA βάζει το FBI με τις χθεσινές συλλήψεις (πίσω από το λευκό σεντόνι) στην Ελβετία».

Το σκορ έμεινε στο 2-2 για πολλή ώρα, επιτείνοντας την αγωνία στους πάγκους των δύο ομάδων και στα επίσημα θεωρία, όπου οι κακές γλώσσες λένε ότι γίνεται ξαναμοίρασμα της πίτας.
Η μεγάλη Ανατροπή έγινε στο 90΄ με το Χέρι του Θεού. Το τελικό 3-2 υπέρ των Νέων διαμορφώθηκε με ατομική προσπάθεια ενός Αργεντίνου: «ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ – “Υποσχέθηκα το 1990 στην Παναγία να μην ξαναδώ τηλεόραση”».

Τα μανταλάκια στα περίπτερα θα πρέπει να έφυγαν ικανοποιημένα από το MEGAλο θέαμα που προσέφεραν σήμερα στους θεατές οι δύο εφημερίδες.
11356323_10101638486018295_90157817_nΣτο άλλο μεγάλο ματς της ημέρας, η Καθημερινή υποδέχτηκε την Εφημερίδα των Συντακτών, οι οποίοι εμφανίστηκαν με τις ροζ στολές. Παρά τις μεταγραφές από τα Νέα, η «Βέκια Σινιόρα» της τέταρτης εξουσίας δεν λέει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Από τη μία, το παλιομοδίτικο παιχνίδι της και, από την άλλη, οι ντεφορμέ ακραίοι του Κέντρου δεν φαίνεται να συγκινούν τους οπαδούς της που της γύρισαν την πλάτη για άλλη μια φορά στα περίπτερα.

Η Καθημερινή έφαγε γκολ από τα αποδυτήρια με τους «Συντάκτες» να γράφουν το 0-1 με μακρόσυρτο, ευθύβολο σουτ από την κορυφή της μεγάλης περιοχής των διαπραγματεύσεων: «Ασυμφωνία χαρακτήρων – ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ».
11329724_10101638486053225_1555635035_nΟι «Σουσούδες» αποσυντονίστηκαν και με μακρινές λόμπες προσπάθησαν να σπάσουν την καλή αμυντική λειτουργία των «Συντακτών». Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με «Αντιφατικά μηνύματα Αθήνας-πιστωτών – Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του Μαξίμου – Τσίπρας: μην ακούτε τις Κασσάνδρες» και «Γενική αμνηστία σε αδήλωτο χρήμα – Με εφάπαξ φόρο 15%-30%».

Το παιχνίδι της Καθημερινής ήταν τόσο προβλέψιμο που οι λιγοστοί θεατές άρχισαν να γιουχάρουν τον προπονητή της ομάδας όταν άρχισε να φωνάζει στο κύριο άρθρο «Να μη χαθεί η ευκαιρία».
Τα δεξιά εξτρέμ της «Μεγάλης Κυρίας» δεν μπήκαν ποτέ στο πνεύμα του παιχνιδιού και αναλώθηκαν σε άσκοπες ενέργειες, εγκλωβίζοντας το παιχνίδι της ομάδας στη δεξιά πλευρά του γηπέδου, όπου οι «Συντάκτες» διάβαζαν καλά όλες τις προσπάθειες του αντιπάλου: «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔIΑ – Πανούσης καλεί Τσίπρα» και «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ».
Το δεύτερο γκολ δεν άργησε να έρθει για τους «Συντάκτες» που έκαναν το 0-2 με ενέργεια βγαλμένη από τις καλύτερες στιγμές των Νέων: «FIFA-ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Το “βαθύ λαρύγγι” και ο Κώστας που τον έλεγαν Μιχάλη».

Το τελικό 0-3 διαμορφώθηκε μετά από τραγικό λάθος του αντιπάλου: «ΑΛΛΗΛΟΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν.Δ. – Δένδιας κατά Σαμαρά».

Στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, ο εκνευρισμός ήταν πλέον εμφανής ανάμεσα στις «Σουσούδες» που δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο στο πρωτοσέλιδό τους από την κακοπαιγμένη, κεντρική φωτογραφία: «Αμερικανός εισαγγελέας για FIFA: Άπληστοι για χρήμα». Για-για και άντε γεια.

Στο φύλλο αγώνα, ο διαιτητής κιτρίνισε παίκτη των «Συντακτών», γιατί σήκωσε τη φανέλα πιο ψηλά απ” όσο έπρεπε στους πανηγυρισμούς και έδειξε την κόκκινη κάρτα στο γνωστό Τάκη του Φαλήρου για αντιαθλητικό παιχνίδι, καθώς επιχείρησε δολοφονικό τάκλιν από πίσω: «Η ψυχική υγεία του πληθυσμού». Ο Αεροδυναμικός Τάκης αποδεικνύεται μεγάλο παλτό στο χορτάρι αλλά αυτό λίγο μοιάζει να έχει σημασία από τη στιγμή που η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο για να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα.

Τρία γκολάκια, λοιπόν, από τους «Συντάκτες», που ετοιμάζονται πλέον για το μεγάλο ντέρμπι με την Αυγή στην τελευταία αγωνιστική πριν από τη συμφωνία.
Μείνετε συντονισμένοι στα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ του UNFOLLOW: Κωλοτούμπα, Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ.
[--->]