Σύγκρουση ή συμφωνία «από μηδενική βάση» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στα ΜΜΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει την αυτοδυναμία θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ, επαναφέροντας το καθεστώς της νομιμότητας στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και φέρνοντας ξανά στη ζωή την ΕΡΤ.

Ανάμεσα στα χαρτιά που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την κατάληψη των συχνοτήτων από την ιδιωτική τηλεόραση και για τη μη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο από τα χρόνια του βασικού μετόχου έως και την εποχή του Μνημονίου ελέγχεται για μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις. Επίσης, στα «βέλη που έχει στη φαρέτρα του» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, που καλούν τους μετόχους τους να διαθέσουν χρήματα για τη λειτουργία των εταιρειών τους.

Μια «διαδρομή» για έμμεση παρέμβαση είναι η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών, υπέρ των ΜΜΕ. Η «τρόικα» είχε ήδη διαπιστώσει πως τα χρήματα που πηγαίνουν από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι δυσανάλογη των αναγκών προβολής.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ «απειλούν» με λουκέτα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι αν πιεστούν θα κατεβάσουν τα ρολά στις εταιρείες τους, προκαλώντας νέο κύμα ανεργίας στα ΜΜΕ, που θα χρεωθεί αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζακ Σαπίρ: Το μήνυμα ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ



Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν νίκησε και έλαβε 149 έδρες. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο χαρισματικός ηγέτης του, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής 25η Ιανουαρίου. Πολλοί χάρηκαν, κάποιοι επιδεικνύοντας μια σκανδαλώδη αναίδεια. Είδαμε ηγέτες του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο ΜΜ. Cambadélis και ο Désir, οι οποίοι μόλις πριν δύο χρόνια περίπου έβαζαν κυριολεκτικά βέτο στον ΣΥΡΙΖΑ, να σπεύδουν τώρα να πανηγυρίσουν τη νίκη του. Υπάρχουν άνθρωποι "που δεν ντρέπονται», όπως λένε στη Νότια Γαλλία ... Είναι αλήθεια ότι η ήττα των ελλήνων "σοσιαλιστών" του ΠΑΣΟΚ είναι παραδειγματική (λιγότερο από το 5% των ψήφων), όπως είναι σαφές και  το χαστούκι που δέχτηκε η φιλελεύθερη δεξιά Νέα Δημοκρατία. Αλλά αυτή,ειδικά, η νίκη, ανοίγει μια νέα πολιτική φάση στη ζώνη του ευρώ.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση επαναστατικό. Αλλά για τη σημερινή Ελλάδα η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια πραγματική ρήξη. Σε κοινωνικό επίπεδο, προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 € (σε σύγκριση με τα κάτω από τα 600 € ), δέκατη τρίτη σύνταξη για τις συντάξεις κάτω των 700 € και  αύξηση του ορίου του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο είχε μειωθεί στα 5.000 ευρώ, και τώρα θα ανέβει στα  12.000 ευρώ. Το κόστος του πακέτου, ο ΣΥΡΙΖΑ το υπολογίζει  σε κάτι λιγότερο από 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Το βασικό όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην καταβολή των δύο τρίτων περίπου του ελληνικού δημόσιου χρέους και αυτό  θα μπορούσε να είναι το σημείο μιας πιθανής σύγκρουσης με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αφού οι ευρωπαϊκές αρχές είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητες στο θέμα του ελληνικού χρέους παρά στα μακροοικονομικά μέτρα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φαίνονται  αναπόφευκτα.