Ελλάδα, η χώρα των αθώων


 refugees lesvos
Έξαλλος ήταν σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου για τους πρόσφυγες. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και τώρα το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιοι υψώνουν φράχτες για να μην περάσουν οι πρόσφυγες».
Καλά, το ευρωπαϊκό όραμα δεν γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου -ιδέα δεν έχει ο Αλέξης Τσίπρας- αλλά υπάρχει κι ένα τείχος στον Έβρο το οποίο συνεχίζει να είναι υψωμένο επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα.
Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί και τον εαυτό του, αν και, σαν αριστερός, είναι αθώος. Για όλα.
Το να δηλώνεις αριστερός στην Ελλάδα είναι πιστοποιητικό αθωότητας. Και το να είσαι Έλληνας είναι πιστοποιητικό αθωότητας, οπότε και Έλληνας και αριστερός, είσαι δυο φορές αθώος για όλα.
[--->]

Να πέσει τώρα ο φράκτης της ντροπής



Ναι, γιατί δεν έχουν πνιγεί ακόμα αρκετοί άνθρωποι στο Αιγαίο... #safepassage for #refugees  

[--->]




Χρέος και επιτροπές: ισχύς, νόμος και δόξα


του Δημήτρη Σκαρπαλέζου*
Η Επιτροπή αλήθειας για το χρέος υπήρξε για όλη την Ευρώπη που αγωνίζεται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη τυραννία ένα εξαίρετο νέο. Σε πολλές χώρες σχηματίζονταν επιτροπές αγωνιστών με στόχο την αποδόμηση της νομιμότητας του χρέους. Ετσι, όταν μια αριστερή Βουλή δημιούργησε την επιτροπή αυτή, αγωνιστές και διανοούμενοι με πείρα, όπως ο Ερίκ Τουσέν, προσέτρεξαν να την επανδρώσουν.

Ενα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής Αριστεράς της χώρας μας, που δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τις δεσπόζουσες απόψεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κοίταζε με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες και υποστήριζε ότι η έννοια του επονείδιστου και μη πληρωτέου χρέους είναι αδόκιμη και ότι οποιοδήποτε πόρισμα δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση των δανειστών να μας εξαναγκάσουν να πληρώσουμε.