"ΔΕΊΞΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ!"

 του Aτίλιο Μπορόν

Ο Aτίλιο Μπορόν , ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της Λατινικής Αμερικής, έγραψε ένα αριστουργηματικό άρθρο στην εφημερίδα Page 12 της Αργεντινής. Το άρθρο αποτελεί την τελευταία απάντηση για τη νέα ήπια απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα. Η τελική ταπείνωση αυτών που ο Μπορόν σωστά αποκαλεί "φορείς προπαγάνδας της αυτοκρατορίας και των κυρίαρχων τάξεων της". Το μεταφράσαμε, πεπεισμένοι ότι ο κάθε καλόπιστος μπορεί να βρει όλα τα απαραίτητα αντισώματα για τους τόνους ψεύδους αυτών των ημερών...

 

Antidiplomatico

………………………………………..

Η βροντερή και καλά συντονισμένη χορωδία των προπαγανδιστών στην υπηρεσία της αυτοκρατορίας και των κυρίαρχων τάξεων της έχει εντείνει τις καταγγελίες της για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Η εκστρατεία έχει πάρει κυκλώπειες διαστάσεις με τη γενίκευση και τον οργισμένο, τσιριχτό τόνο της. Για εκείνους που λανθασμένα θεωρούνται "δημοσιογράφοι" αντί να οριστούν ως αυτό που πραγματικά είναι - εργαζόμενοι στον τομέα προπαγάνδας - η μόνη διεθνής είδηση σήμερα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Η γενοκτονία στη Γάζα, η καταστροφική κατάρρευση της Ουκρανίας, ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και η κλιματική καταστροφή είναι ασήμαντα πράγματα μπροστά στα γεγονότα που έχουν επίκεντρο τη βολιβαριανή χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Ε.Ε.Σ.) καλούνται να "δείξουν τα αποτελέσματα των εκλογών".

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας το ζητούν από τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, ενώ ο ομόλογός τους του Μεξικού έκανε έκκληση για υπομονή, ώστε να δοθεί στο Ε.Ε.Σ. ο χρόνος που χρειάζεται για να ενεργήσει εντός των 30 ημερών που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ, στις οποίες ο Τζορτζ Μπους (Τζούνιορ) αναμετρήθηκε με τον Αλ Γκορ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο τελευταίος 35 ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, δίνοντας στον Μπους τη νίκη με διαφορά 537 ψήφων στη Φλόριντα, μια πολιτεία όπου, συμπτωματικά, κυβερνούσε ο αδελφός του. Σε εκείνη την περίπτωση, η σημερινή ανυπομονησία των μέσων ενημέρωσης ήταν εμφανής.... με την πλήρη απουσία της.

Ούτε και κατέβηκε κανείς στους δρόμους για να απαιτήσει τα πρακτικά με τα οποία ο Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρισμένος ως τέτοιος από την Ουάσιγκτον και τους ανάξιους Ευρωπαίους και Λατινοαμερικάνους υποτελείς της, ορίστηκε "εν ενεργεία πρόεδρος".

Στο αίτημα να "δείξουν τα πρακτικά" προσχώρησε και η Κριστίνα Φερναντέζ Κίρχνερ σε συνέντευξης Τύπου στο Instituto de Formación Política στη Morena του Μεξικού, τροφοδοτώντας περαιτέρω την επίθεση των μέσων ενημέρωσης κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Η υποδειγματική καταγγελία της πρώην προέδρου της Αργεντινής για τον εγκληματικό αποκλεισμό που υφίστανται η Κούβα και η Βενεζουέλα δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς οι προοδευτικοί καλοθελητές της Λατινικής Αμερικής και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης δεν την λαμβάνουν ποτέ υπόψη τους και συνεχίζουν να μιλούν για τις χώρες αυτές σαν να απολαμβάνουν ένα περιθώριο εθνικής αυτονομίας όπως αυτό που απολαμβάνουν η Γαλλία ή ο Καναδάς.

Αυτό που προσπαθούν να κρύψουν οι κραυγές των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών της αυτοκρατορίας είναι ότι ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος έχει ήδη παρουσιάσει τα πρακτικά των εκλογών και το έκανε, σε μια ασυνήθιστη χειρονομία εκ μέρους του "δικτάτορα" Μαδούρο, ενώπιον του εκλογικού τμήματος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τα πρακτικά, πρέπει να ειπωθεί, παραδίδονται σε κάθε κόμμα και στους εκπροσώπους του μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Και, φυσικά, αποστέλλονται στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο τα λαμβάνει μέσω του ειδικά προετοιμασμένου συστήματος μετάδοσης που συνδέει το εκλογικό μηχάνημα, όπου ο ψηφοφόρος σημειώνει την ψήφο του, με τον κεντρικό διακομιστή του Ε.Ε.Σ. Η κυβερνοεπίθεση όμως που δέχθηκε η Βενεζουέλα προκάλεσε καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, τα οποία το Ε.Ε.Σ. δημοσιοποιεί τελικά όταν υπάρχει σαφής νικητής με μη αναστρέψιμο πλεονέκτημα έναντι του διώκτη του. Η πειρατεία ωστόσο επηρέασε τη μετάδοση δεδομένων, αλλά όχι και το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο των μηνυμάτων, που υποστηρίζεται από τις αποδείξεις που εκδίδονται από κάθε μηχάνημα και υπογράφονται από όλους τους εκλογικούς παρατηρητές για κάθε υποψήφιο και τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εκλογικό σύστημα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα και διαφανή στον κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι ήταν ακριβώς η Mesa de Unidad Democrática του υποψηφίου Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια  που δεν κατέθεσε τα πρακτικά. Εάν ο ίδιος και η  Μαρία Κορίνα Ματσάδο είναι πεπεισμένοι ότι είναι οι νικητές, πώς εξηγείται η άρνησή τους να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ενώπιον του ανώτατου οργάνου της εκλογικής δικαιοσύνης;

Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εν λόγω πολιτικής δύναμης, αυτό που διαθέτουν είναι περίπου 9.400 από τα 30.024 πρακτικά εφορευτικών επιτροπών που συνθέτουν τον εκλογικό κατάλογο, δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, το ένα τρίτο των ψήφων και από τα οποία προβάλλεται η συντριπτική νίκη του Γκονσάλες . Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά από τα πρακτικά τα οποία μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο που δημιούργησαν για τον σκοπό αυτό η Ματσάδο και ο Γκονσάλες είναι ψευδή ή άκυρα, επειδή δεν περιέχουν τα στοιχεία των μελών του εκλογικού τμήματος, των παρατηρητών και την ταυτότητα του εκλογικού μηχανήματος, μεταξύ άλλων παρατυπιών.

Ένα περίεργο γεγονός: αν εξετάσει κανείς αυτά τα ιδιότυπα εκλογικά μητρώα, θα ανακαλύψει ότι στις 24 εκλογικές περιφέρειες το ποσοστό των ψήφων για τον Γκονσάλες ήταν 63% και για τον Μαδούρο 30%, κάτι που αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό θαύμα που δεν έχω ξαναδεί σε μισό αιώνα που κάνω αυτό το επάγγελμα. Στις πολιτείες του Αμαζονίου όπως και στα ορεινά, στην ύπαιθρο όπως και στις πόλεις, η κατανομή των ψήφων μεταξύ Γκονσάλεςκαι Μαδούρο είναι ακριβώς η ίδια. Εν ολίγοις: πρόκειται για ένα σχέδιο επί χάρτου, μια χοντροκομμένη κατασκευή δεδομένων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει την υποτιθέμενη νίκη του Γκονσάλες. Θα ήταν καλό αν οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί και οι πολιτικοί που φωνάζουν συνεχώς να "δείξουν τα πρακτικά" να έπαιρναν επίσης υπόψη τους αυτή την απολύτως ανώμαλη κατάσταση.

Δεν πρόκειται για νόμιμα πρακτικά, αλλά για ένα "ήπιο πραξικόπημα" σε εξέλιξη, που χρηματοδοτείται από την Ουάσιγκτον και διαδίδεται συγχρονισμένα από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, που ελέγχονται αυστηρά από τη Δεξιά. Στόχος αυτής της προβοκάτσιας είναι να προκληθεί πολιτική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα, να υποδαυλιστεί η αναταραχή, η βία και να δημιουργηθεί το χάος που θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη επέμβαση μισθοφορικών στρατευμάτων που θα προσλάβει το Πεντάγωνο για να επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή καθεστώτος, επιτρέποντας έτσι το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο -που τυχαίνει να βρίσκεται στη Βενεζουέλα- να περάσει στα χέρια των ΗΠΑ.

Αυτό είναι το σχέδιο, δεν πρέπει να ξεγελιέστε. Τα υπόλοιπα είναι ένα σόου, και η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές ήταν απλώς ένα πρόσχημα για να φωνάξουν "απάτη" μήνες πριν και να προκαλέσουν τη βία που εξαπέλυσαν την επομένη των εκλογών, προσλαμβάνοντας ένοπλες συμμορίες για να σπείρουν τον τρόμο και την καταστροφή στους δρόμους. Το σχέδιο όμως απέτυχε και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

[-----=->]