Και να που τα άστρα συγκλίνουν σιγά σιγά



Είχα μια αμφιθυμία για το αν θα έπρεπε να γράψω αυτό το κομμάτι. Από τη μία έχουν συμβεί πράγματα, από την άλλη τίποτα από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν βγαίνει εκτός του μοτίβο που περιγράφω ενάμιση χρόνο τώρα ή είναι φουκουσίμα δραματικό· υπό μία έννοια επαναλαμβάνομαι και καθώς δεν πληρώνομαι με το κομμάτι για να βγάζω το παντεσπάνι μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας κουράζω.

Όμως τα άστρα συγκλίνουν και η κίνηση που περιγράφω εδώ και ενάμιση χρόνο δείχνει να προχωρά· αργά και βασανιστικά ίσως, τόσο ώστε να φαίνεται ξανά σαν η μέρα της μαρμότας, εντελώς άχρηστη για έναν κερδοσκόπο που προσπαθεί να ψυχανεμιστεί τα σκέρτσα της αγοράς, αλλά αν η κερδοσκοπία ήταν το φόρτε μου θα ήμουν πλούσιος και άρα προφανώς δεν είμαι. Ή κίνηση για τους υπόλοιπους είναι αρκετή έτσι ώστε να μην πέσουν από τα σύννεφα.

Κυρώσεις/εμπάργκο/δασμοί όπως δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω είναι απλά διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου νομίσματος. Οι ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος πελάτης του παγκόσμιου κοσμοσυστήματος εδώ και 70 χρόνια, για πρώτη φορά μετά τα 90s αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ανοιχτά αυτή την ισχύ, αντί να παρακαλά τους εμπορικούς της εταίρους να πάψουν να ακολουθούν μερκαντιλιστικές πολιτικές.

Το νέο εμπάργκο προς το ιραν παίρνει ξανά μορφή την ίδια στιγμή που σχεδόν όλοι θεωρούν δεδομένο ότι οι δασμοί προς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα για τους οποίους μιλούσαμε πριν 2 μήνες, είναι ένα σχεδόν τετελεσμένο γεγονός. Το μόνο που μένει είναι να βρει ο τράμπ μια χρονικά βολική στιγμή για το εκλογικό του ακροατήριο. Την ίδια στιγμή οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων, στραγγίζουν την παγκόσμια ρευστότητα με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς. Αλλά ας τα πιάσουμε ένα ένα.


Σε όσους τρέφουν αυταπάτες : Σαν καλά «συνεταιράκια», τα βρήκαν για Κούρδους, F-35!




Σαν καλά «συνεταιράκια» τα βρήκαν οι ΗΠΑ με τη Τουρκία για την Μανμπίτζ και συμφώνησαν σε οδικό χάρτη ενεργειών, έτσι ώστε να μην εισβάλει η Τουρκία στην συριακή πόλη,όπου ο αμερικανικός Στρατός έχει δημιουργήσει έναν κλοιό, δήθεν, «ασφαλείας» για τους Κούρδους των SDF.

«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενέκριναν τον οδικό χάρτη ενεργειών και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή αυτού», τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα σε συνέχεια μιας συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον, που διήρκεσε μία ώρα.

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία και τα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίτζ», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης «να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων και τόνισαν ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Αποδεικνύεται, τελικά, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να χαλάσουν οι πολυετείς «συμμαχικές» σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, ειδικά εντός του ΝΑΤΟ, όσο και αν η Τουρκία, για λόγους τακτικής και δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, επιχειρεί ανοίγματα και δημιουργεί «λυκοσυμμαχίες» με δυνάμεις που αντιτίθενται στην Ατλαντική Συμμαχία (Ρωσία, Ιράν κοκ).

Επίσης, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν κάποιες, πιθανόν προσωρινές, υποχωρήσεις σε κάποια ζητήματα προς την Τουρκία, υπολογίζοντας ότι αυτή, μακροπρόθεσμα, θα παραμείνει, εντέλει, πιστός τους (ίσως, μάλιστα, ο πιο πιστός, μαζί με την Ελλάδα) σύμμαχος. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι, ακόμα και ο – υποτίθεται μη φιλικός προς τη Τουρκία – Μ. Πομπέο «σφυρίζει αδιάφορα» και είναι όλο… «αγκαλιές και φιλιά» με τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς μάλιστα να του θέσει καν δημοσίως ζήτημα για τους S-400 και την συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία.

Να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί «επικύρωσαν» το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν, δείχνοντας της «κατανόησή τους στις τουρκικές ανησυχίες» και, επί της ουσίας, «πουλώντας» τους «συμμάχους» τους, υποτίθεται, Κούρδους.

Το θέμα των F-35 δεν τέθηκε καθόλου παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. 

Η παράδοση των αεροσκαφών θα γίνει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

[--->]

 "Ο στόχος αυτού του οδικού χάρτη - δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου - είναι η απομάκρυνση από τη Manbij όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και η μόνιμη σταθερότητα. Αρχικά θα καθοριστούν οι παράμετροι των κοινών σχεδίων απομάκρυνσης των Ypg και Pyd από το Manbij που μπορούμε  να τους αποκαλούμε και Pkk. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρέμβουμε μαζί,Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες  με τις αντίστοιχες στρατιωτικές μας δυνάμεις εντός 30 ημερών από την εφαρμογή του σχεδίου."

 http://nena-news.it/siria-accordo-tra-turchia-e-usa-per-cacciare-le-sdf-da-manbij/