“Πάγωμα” του χρέους σημαίνει πληρωμή του! (Πριν, 5 Οκτωβρίου 2014)

DEB 

ΣΥΡΙΖΑ: Ενταφιάζουν το αίτημα διαγραφής του χρέους
Βροχή πέφτουν οι προτάσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος. Κοινός παρανομαστής ωστόσο όλων των θέσεων που διατυπώνονται από τα στελέχη πρώτης γραμμής (Δραγασάκης, Σταθάκης) οι οποίοι αύριο θα αναλάβουν τα αρμόδια και κρίσιμα υπουργεία και σήμερα εκφράζουν την πλειοψηφούσα άποψη είναι η εξαφάνιση της επίσημης και ψηφισμένης από το συνέδριο θέσης του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Σε αυτή την κατεύθυνση ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Δήλωση που ισοδυναμεί με εκ των προτέρων, οικειοθελή και μονομερή παραίτηση ακόμη κι από το δικαίωμα των εκβιασμών, εργαλείο που αξιοποιούν κατά κόρον οι πιστωτές, ενώ ανοίγει τον δρόμο στην αποδοχή των όρων των δανειστών που θα πλασαριστεί με το ένδυμα της κοινής απόφασης.

Νέα δεδομένα στην συζήτηση ωστόσο δημιούργησε ο Γιάννης Δραγασάκης με την συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (1989-1990), που άνοιξε τον δρόμο για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, πρότεινε ως εναλλακτική λύση την πρόταση που διατύπωσαν τον Ιανουάριο του 2014 οι οικονομολόγοι Πιέρ Παρί και Σαρλ Βιπλόζ, με τον τίτλο Πολιτικά Αποδεκτή Αναδιάρθρωση του Χρέους στην Ευρωζώνη, κι ευρύτερα γνωστή ως PADRE (αρκτικόλεξο του αγγλικού τίτλου Politically Acceptable Debt Restructuring in the Eurozone).

Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν : Η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ βοήθησαν τον ISIS


Ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Harvard Kennedy School of Government στις 2 Οκτωβρίου, είπε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, συνέβαλαν στην αύξηση της ισχύος του ISIL (Ισλαμικού Κράτους) και ότι ο Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε παλιό φίλο, τού είπε ότι η Τουρκία "επέτρεψε σε πάρα πολλούς να περάσουν μέσα στη Συρία," ακόμα κι αν τώρα η Τουρκία προσπαθεί να σφραγίσει τα σύνορα της (στμ. Λίγες ώρες αργότερα ο Μπάιντεν ανακαλούσε τη δήλωση του και ζητούσε συγγνώμη από τον Ερντογκάν μετά την οργισμένη αντίδραση του τούρκου προέδρου ο οποίος του ζήτησε εξηγήσεις για
αυτές τις δηλώσεις του).

"Αυτό που συνέβη ήταν, και η ιστορία  θα το καταγράψει ,ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι οι σύμμαχοι μας, οι σύμμαχοι μας στην περιοχή ήταν μεγαλύτερο πρόβλημά μας στη Συρία. Οι Τούρκοι ήταν πολύ καλοί φίλοι και έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Ερντογκάν, και ανάλωσα πολύ χρόνο με, τους Σαουδάραβες, τα Εμιράτα, κλπ. Και αυτοί τι έκαναν; Ήταν τόσο αποφασισμένοι να ρίξουν τον Ασαντ ... και τι έκαναν; Έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όποιον πολεμούσε τον Άσαντ. Μόνο που αυτοί που έπαιρναν τα χρήματα και τα όπλα ήταν η al-Nusra, και η  αλ-Κάιντα και τα εξτρεμιστικά στοιχεία των τζιχαντιστών που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου", είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.


Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσε να πείσει τους συμμάχους της να σταματήσει να προμηθεύουν τον ISIL, αλλά τώρα ο καθένας στην περιοχή αφυπνίζεται και οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να συγκροτήσουν ένα συνασπισμό από σουνίτες συμμάχους "επειδή η Αμερική δεν μπορεί και πάλι να πάει σε μια μουσουλμανική χώρα και να είναι αυτή ο επιτιθέμενος συμμαχία πρέπει να καθοδηγείται από τους σουνίτες και να είναι αυτοί που θα επιτεθούν σε μια σουνιτική οργάνωση. "

"Τι έχουμε λοιπόν τώρα, για πρώτη φορά; Οτι τώρα, η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τη χρηματοδότηση (στμ. του ISIL)   ... Οι δε Καταριώτες σταμάτησαν να υποστηρίζουν τα πιο ακραία στοιχεία των τρομοκρατικών οργανώσεων. Και οι Τούρκοι, πρόεδρος Ερντογκάν μου είπε, είναι ένας παλιός φίλος, μου είπε πως αυτό ήταν σωστό. Έχουμε αφήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να περάσουν μέσα (στη Συρία). Τώρα προσπαθούν να σφραγίσουν τα σύνορά τους", δήλωσε ο Μπίντεν.


Και το σχετικό βίντεο από το  RT