ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 


https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/8765/

 

Παρά τους νέους θανάτους προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει τις προσφορές βοήθειας και δίνει προτεραιότητα στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας έναντι των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνεχίζει να αγνοεί την προσφορά της πόλης του Μονάχου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και να τους εντάξει σε τακτικές διαδικασίες ασύλου. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επαινεί την απόφαση για νέες κυρώσεις, που τιμωρεί τη βοήθεια στους ανεπιθύμητους μετανάστες και το οποίο υιοθέτησε χθες ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ΕΕ. Αυτή περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Belavia Airlines, επειδή μεταφέρει πρόσφυγες στο Μινσκ. Η ΕΕ, επομένως, έχει στη διάθεσή της ένα πρόσθετο μέσο αποτροπής μελλοντικών προσφύγων. Και ο Μάας προβλέπει ακόμα περισσότερες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ανακοινώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τώρα σε αυτόν τον αυστηρό δρόμο». Την ίδια στιγμή, οι ανατολικές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες τους στα σύνορα της Λευκορωσίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας απαιτεί να επιβληθεί «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας παραμένει δραματική. Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα.[1] Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί οκτώ θάνατοι και δεν γνωρίζουμε εάν έχουν πεθάνει περισσότεροι πρόσφυγες, επειδή οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση σε μια απαγορευμένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων σε δημοσιογράφους και, σε μεγάλο βαθμό, σε οργανώσεις αρωγής.

Ακόμη και η Αναπληρώτρια Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Δρ. Hanna Machińska δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να αναφέρει τα ευρήματά της σχετικά με τα γεγονότα στη συνοριακή περιοχή, όπως περιπτώσεις βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων στη Λευκορωσία.[2] Είναι γνωστό ότι αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας Kuźnica. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πρόσφυγες δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Πολωνία. Η Βαρσοβία έχει κλείσει προσωρινά τη συνοριακή διέλευση για να τους αποτρέψει να περάσουν στο έδαφός της και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην περιοχή αυτή των συνόρων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δικαιολογεί τους κραυγαλέους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου υποστηρίζοντας ότι «η παρουσία των μέσων ενημέρωσης θα οδηγούσε μόνο σε περισσότερες προκλήσεις».[3]

 

Η Γερμανία και η ΕΕ -οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- όχι μόνο αποσιωπούν τις βάναυσες μεθόδους που εφαρμόζουν οι πολωνικές συνοριακές δυνάμεις, αλλά εμποδίζουν επίσης να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι απομονωμένοι στα σύνορα. Ένα παράδειγμα είναι η προσφορά της πόλης του Μονάχου να φιλοξενήσει πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων. Η Βερένα Ντίτλ, Τρίτος Δήμαρχος του Μονάχου, στα τέλη Οκτωβρίου έκανε αυτή την προσφορά στη γερμανική κυβέρνηση και την επανέλαβε στις 10 Νοεμβρίου. Το Μόναχο είναι έτοιμο να «παρέχει γρήγορα και μη γραφειοκρατικά καταφύγιο στους πρόσφυγες καθώς και τακτικές διαδικασίες ασύλου».[4]. Το Βερολίνο αντίθετα, αγνοεί την προσφορά διαμονής και ζητά την άμεση επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους. Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Michael Kretschmer (CDU) υποστηρίζει δημόσια αυτό το αίτημα, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία. «Η Βαρσοβία κάνει το σωστό· επομένως, δεν πρέπει να μαχαιρώνουμε πισώπλατα την Πολωνία», είπε ο Kretschmer. Αναφερε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, η γερμανική κοινωνία «θα πρέπει να αντέξει» τις εικόνες ανθρώπων που υποφέρουν στα σύνορα.[5]

  

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν το θάνατο από το κρύο, αυτή και η Κομισιόν κατάφεραν να υποχρεώσουν την ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει από τους Ιρακινούς πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω πίσω στην πατρίδα τους. Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είπε χθες ότι από την Πέμπτη, οι πολίτες της χώρας του ενδέχεται να επιστρέψουν «οικειοθελώς» στην πατρίδα τους. 

Ήδη στα τέλη Ιουλίου, οι Βρυξέλλες είχαν καταφέρει να αναγκάσουν τη Βαγδάτη να διακόψει τις προγραμματισμένες πτήσεις προς τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η ΕΕ έχει επιβάλει άμεση απαγόρευση εισόδου στα εδάφη της, σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Υεμένιους που πετούν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Λευκορωσία. 

Ως απάντηση στις πιέσεις των Βρυξελλών, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών διέκοψε τη χορήγηση βίζας στις διπλωματικές αποστολές της Λευκορωσίας στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ.[6] Η ευρείας εμβέλειας απαγόρευση της ΕΕ, που στερεί αυθαίρετα από τους πολίτες σε πολλές κυρίαρχες χώρες το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν, έφτασε πρόσφατα και στον Λίβανο, από την κυβέρνηση του οποίου η ΕΕ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι έλαβε «εγγυήσεις» ότι θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φύγουν.[7] Στον Λίβανο, 1,5 εκατομμύριο από τα σχεδόν 7 εκατομμύρια κατοίκους μιας χώρας που παραπαίει, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, είναι Σύροι πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

Παράλληλα με τους περιορισμούς στη διεθνή ελευθερία ταξιδιού, η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία. Αυτό αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης. Οι νέες κυρώσεις αφορούν άτομα και οργανισμούς που υποστηρίζουν την ανεπιθύμητη μετανάστευση στην ΕΕ. Ο συγκεκριμένος κατάλογος των κυρώσεων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Σύμφωνα με το τρέχον καθεστώς, εκτός από τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους κρατικούς υπαλλήλους της Λευκορωσίας, θα περιλαμβάνει και την Belarus Belavia Airlines. 

Ένας από τους στόχους των κυρώσεων είναι να αποτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες να μισθώνουν αεροπλάνα από εταιρείες με έδρα την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι «να αποτραπεί η Belavia από το να μεταφέρει τόσους ανθρώπους από χώρες που πλήττονται από τη φτώχεια ή τις συγκρούσεις ... στη Λευκορωσία», οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να περάσουν λαθραία στην ΕΕ. Εάν η ΕΕ καταφέρει να καταστήσει αποτελεσματικές τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Belavia, οι Βρυξέλλες θα έχουν ένα επιπλέον μέσο στη διάθεσή τους για την αποτροπή των προσφύγων. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σαφής  : «Θα επιμείνουμε σε αυτό το αυστηρό μονοπάτι», φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης, Χάικο Μάας (SPD).[8]

 

Ενώ ο Μάας οραματίζεται την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων - συμπεριλαμβανομένων «σκληρών οικονομικών κυρώσεων» [9] - οι χώρες της ανατολικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους κινητοποιήσεις στα σύνορα της Λευκορωσίας. 

Η Πολωνία έχει περίπου 15.000 στρατιώτες σταθμευμένους στην περιοχή των συνόρων με τη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα, η Λιθουανία είχε 1.200 στρατιώτες σταθμευμένους στα σύνορα σε κατάσταση συναγερμού. 

Η Λετονία πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια με με περίπου 3.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. 

Η Εσθονία, από την πλευρά της, διοργάνωσε ασκήσεις αλεξιπτωτιστών το Σαββατοκύριακο, μαζί με αμερικανικές μονάδες. Χ

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis προχώρησε σε μια σειρά άγριες κατηγορίες στο πλαίσιο της συνάντησης της ΕΕ με τους ομολόγους της, κατηγορίες που είχαν σκοπό να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, αλλά για τις οποίες δεν μπόρεσε να παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο Landsbergis ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, «ενώ εμείς συζητούμε την κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας». [10] .Θεωρεί επίσης πιθανό ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στη Λευκορωσία και θα έχει χει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Landsbergis απαίτησε τελικά να επιβληθεί μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας Μινσκ.[11]. Οι απερίσκεπτες εικασίες του Landsbergis, παρέμειναν χωρίς συνέπειες.

 

[1] Reinhard Lauterbach: Brüssel lässt sterben. junge Welt 15.11.2021.

 

[2] Tim Kummert: "Sie werden geschlagen wie Tiere". t-online.de 15.11.2021.

 

[3] Josef Kelnberger: EU erwägt, Mauerbau zu bezahlen. sueddeutsche.de 10.11.2021.

 

[4] Geflüchtete in Belarus: München zu Aufnahme bereit. ru.muenchen.de 10.11.2021.

 

[5] Maas droht Fluggesellschaften mit Sanktionen. tagesspiegel.de 14.11.2021.

 

[6] Polen rechnet mit gewaltsamem Versuch, die Grenze zu durchbrechen. tagesspiegel.de 15.11.2021.

 

[7] Thomas Gutschker, Rainer Hermann: Schleuserei nach Minsk. Frankfurter Allgemeine Zeitung 13.11.2021.

 

[8] EU weitet Sanktionen gegen Belarus aus. tagesschau.de 15.11.2021.

 

[9] EU bahnt Weg für härtere Belarus-Sanktionen. Frankfurter Allgemeine Zeitung 16.11.2021.

 

[10] Thomas Gutschker: Moskaus hybrider Krieg. Frankfurter Allgemeine Zeitung 16.11.2021.

 

[11] Albrecht Meier, Hans Monath: EU verschärft Sanktionen gegen Belarus. tagesspiegel.de 15.11.2021.