Ανησυχήστε τους ανησυχούντες !


Μάλιστα.Ο άνθρωπος που έδωσε εντολή να παρακαμφθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για το Ελληνικό, αυτός που η κυβέρνηση του ψήφισε νόμο για νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων, αυτός που άφησε τις Σκουριές να αποψιλώνονται, αυτός που υπέγραψε την απόφαση ώστε τα Άγραφα...να γίνουν άφαντα από τις ανεμογεννήτριες, που παρέδωσε την Ήπειρο, το Ιόνιο και την Κρήτη (την υπόλοιπη Ελλάδα...δεν πρόκανε, αλλά θα το...διορθώσει ο Κούλης) στην Repsol,την Exxon Mobil και τους άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς,ο Αλέξης και...ηγέτης 100ετίας με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική...ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της άκρατης ανάπτυξης! 

Παραδίνομαι!


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
[----->]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΠΟΥ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ....


ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ  - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Αγαπητά μέλη, γράφω για να εξηγήσω σχετικά με το τι ακριβώς κάνουν τώρα οι εταιρείες και το τι θα συμβεί στο επόμενο στάδιο που από ότι φαίνεται δε θα αργήσει να ρθει.... 
Τώρα διενεργούνται οι λεγόμενες σεισμικές έρευνες. Τα συνεργεία σηματοδοτούν αρχικά τα μονοπάτια βάζοντας τις περίφημες πλαστικές κορδελίτσες κατά χιλιάδες παντού για να μη χάνουν την πορεία τους και τα πασαλάκια στο έδαφος όπου θα απλώσουν στα μπλέ πασαλάκια τα γεώφωνα (όργανα με τα οποία λαμβάνουν δεδομένα απο το υπέδαφος) και τα κόκκινα πασαλάκια όπου κάνουν τρύπες απο 20 έως και 80 μέτρα βάθους (εκεί που τέμνονται οι γραμμές), περνάνε μέσα σωλήνες μετά γομώνουν με εκρηκτικά και πραγματοποιούν εκρήξεις (περί τις 11.500 μόνο για το οικόπεδο Ιωαννίνων). 

Αυτές οι εκρήξεις μεταφέρουν τα δεδομένα που χρειάζονται στα γεώφωνα και από εκεί θα τα πάρουν οι εταιρίες για να βγάλουν τα πρώτα πορίσματα σχετικά με τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.(το που θα τρυπήσουν στη συνέχεια δηλαδή)  ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το αέριο είναι εξίσου ορυκτό καύσιμο - υδρογονάνθρακας και δεν είναι καθαρή ενέργεια όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι εταιρείες και τα Υπουργεία.. 

Μόλις τελειώσουν όλες τις γραμμές (κάτι που από ότι φαίνεται θα γίνει γρήγορα αν συνεχίσουν ανενόχλητοι με τους ίδιους ρυθμούς αφού τους βλέπουμε να δουλεύουν εντατικά), θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση έρευνας που θα είναι οι βαθιές γεωτρήσεις (παίζει να γίνει και μέσα στο 2020, δηλαδή του χρόνου). 

Μιλάμε πια για βάθος από 4 έως 6 χιλιάδες μέτρα μέσα στη γη, μιλάμε για εργοτάξια κανονικά, μεγάλες εγκαταστάσεις, πυρσούς κλπ όπου πια θα αρχίσουν τα χειρότερα. Εκεί αγαπητοί συμπολίτες, πια δε θα πλησιάζει κανείς, εκεί θα είναι όλα περιφραγμένα θα έχουν τους σεκιουριτάδες τους και αν χρειαστεί θα φέρουν και τα ματ αν τολμήσει κανείς να αντιδράσει... 

Για αυτό τόσο καιρό φωνάζουμε και λέμε ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. 

Τώρα που έχουν ανάγκη να κάνουν τις γραμμές αυτές, που η έκταση είναι τεράστια και που βρίσκονται παντού μέσα στα δάση και γυρω απο τα χωριά μας. Μετά πιστέψτε μας θα είναι πάρα πολύ αργά.... Για μια ακόμη φορά επισυνάπτω το βίντεο απο την Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, που ήταν μια περιοχή ακριβώς όπως την Ήπειρο, κάποτε..... ¨Ολες αυτές οι εγκαταστάσεις που βλέπετε δεν είναι καν από εξόρυξη αλλά απο ΕΡΕΥΝΑ, την επόμενη φάση δηλαδή που έπεται για εδώ...


                   verde petrolio - Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιταλία 



Η Βρετανία και η Γαλλία στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στη Συρία

Gran Bretagna e Francia accettano di inviare ulteriori truppe in Siria

Και χώρες των Βαλκανίων

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον στρατεύματα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία. Αυτό αναφέρει το περιοδικό Foreign Policy, επικαλούμενο πηγές κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα των τριών χωρών. Το Λονδίνο και το Παρίσι είναι οι μόνοι εταίροι της Ουάσιγκτον που εξακολουθούν να έχουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία

Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο περιοδικό Foreign Policy ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δεσμεύτηκαν να αυξήσουν οριακά κατά 10% με 15% τις δυνάμεις τους στη Συρία και ότι άλλες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να στείλουν σύντομα ένα μικρό αριθμό στρατιωτών.

Πέρα από την αποστολή στρατευμάτων, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών δεν υπάρχουν, αν και η πηγή εξήγησε στο FP ότι «ήμαστε απογοητευμένοι» που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον να διαθέσουν επιπλέον πόρους για  την «καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ενδέχεται να συμβάλουν και ορισμένες βαλκανικές χώρες και χώρες της Βαλτικής, ακόμα και με «μια χούφτα στρατιώτες», σύμφωνα με άλλη ανώνυμη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το Λονδίνο και το Παρίσι επιλέξουν να διαθέσουν περισσότερα στρατεύματα στη Συρία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει ο αμερικανικός στρατός.

Από τους 2.000 αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία θα παραμείνουν μόνο 400 ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα διαθέσουν μεταξύ 200 και 400 στρατιωτών η καθεμία.

Η γαλλική κυβέρνηση «επίσημα», τουλάχιστον αρνείται ότι έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία. Ενώ όλα δείχνουν ότι τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει εκεί ειδικές δυνάμεις. Ετσι, είναι απίθανο να το δημοσιοποιήσουν, τώρα, σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών τους δυνάμεων στη Συρία.

Η είδηση έρχεται την ίδια μέρα που η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι είναι τα NOME και τι προσφέρουν στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας


Είναι «παζάρια» ή πιο κομψά «δημοπρασίες»,  ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελούν   το γαλλικό μοντέλο υλοποίησης του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε.  που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 3.9.2009 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  την υποχρέωση  να πουλάει  ορισμένη ποσότητα της  ενέργειας  που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα  τα NOME υιοθετήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο και  επιβάλλουν στη ΔΕΗ την υποχρέωση να πουλάει φθηνά (με τιμή εκκίνησης που ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ στο κόστος παραγωγής ) συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της,  με  στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  και τη σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020 (Ν. 4336/2015).

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε δημοπρασίες ΝΟΜΕ, εκ των οποίων η πρώτη στις 25.10.2016 και η τελευταία στις 25.10.2017 με τα εξής  αποτελέσματα:.

(α) Παρότι   οι δημοπρασίες  ΝΟΜΕ υποτίθεται ότι αφορούν την εσωτερική αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας και θεσμοθετήθηκαν  με σκοπό  οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ («εναλλακτικοί προμηθευτές», όπως ονομάζονται επίσημα) να  αποκτήσουν μερίδιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζοντας  φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και πουλώντας το στους τελικούς καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές, τα  επίσημα στοιχεία δείχνουν  ότι  μεγάλο μέρος της ποσότητας ηλεκτρισμού που αποκτάται μέσω  αυτών των δημοπρασιών εξάγεται. Μάλιστα η  έκταση του φαινομένου είναι τέτοια ώστε η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που καθορίζει τους όρους διεξαγωγής των ΝΟΜΕ, στην τελευταία δημοπρασία (25.10.2017) επέβαλε ως όρο να διασφαλίζεται ότι  τουλάχιστον το 30% (!!!) της ποσότητας που θα αγοραστεί θα διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

(β) Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος από το «φτηνό» ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτει η ΔΕΗ με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ  εξάγεται, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται , χωρίς να είναι γνωστές  οι επιπτώσεις των εισαγωγών αυτών τόσο στην οικονομία, όσο και στην τσέπη του  οικιακού καταναλωτή.

(γ) Μέχρι στιγμής οι μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές που προσφέρουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ («οι εναλλακτικοί προμηθευτές» επίσημα) είναι ασθενικές, αν όχι ανύπαρκτες σε κάποιες κλίμακες κατανάλωσης. Και αυτό  έχει σημασία ότι δεν το λέμε εμείς, αλλά η Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, η οποία σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στις 9.1.2017 στην ιστοσελίδα «mononews” με τίτλο «Οι εκπτώσεις από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν έχουν διοχετευθεί επαρκώς στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος» κατά λέξη αναφέρει «…..  σε κάποιες περιπτώσεις, μικρών κυρίως καταναλώσεων, κάποια τιμολόγια μπορεί να είναι πιο ακριβά συγκριτικά με τον κυρίαρχο πάροχο, ακόμη και κατά 30%.....»

(δ) Μετά την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ (25.10.2017), επειδή έγινε μάχη για το ποιος θα «πρωτοαγοράσει» το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ, είδαμε τους  θιασώτες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να «κλαίνε» γιατί  η ζήτηση ανέβασε την τιμή.  Έχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η μεν  ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι από τη  δημοπρασία αυτή  θα έχει ζημιά της τάξης των 63 εκατ. ευρώ, γιατί  αναγκάσθηκε να πουλήσει  ποσότητα περίπου 6.300.000 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, προς 45,2€/MWh, την οποία,  αν δεν υπήρχε η δημοπρασία, θα  πουλούσε 55 €/MWh,  οι δε ανταγωνιστές της  θρηνούν  γιατί  με τα 45,2 ευρώ την μεγαβατώρα, η εμπορική πολιτική τους θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί και μάλιστα, όπως αναφέρουν,  «όταν λήξει το συμβόλαιο των πελατών τους θα είναι αναγκασμένοι να το επαναδιαπραγματευτούν με άλλους όρους, λιγότερο ελκυστικούς».

Τι συμπεραίνουμε εμείς απ’ όλα αυτά;

Πρώτον:  ‘Οτι λόγω των  ΝΟΜΕ  η ΔΕΗ αναγκάζεται να πουλάει «φθηνά» στους ανταγωνιστές της  και ακριβά σ’ εμάς τους καταναλωτές για να καλύψει τη «χασούρα» της και

Δεύτερον: Ότι  όσο η ΔΕΗ δεν μπορεί να ρίξει τις τιμές στα τιμολόγια οικιακών καταναλωτών (η μόνη μείωση που έγινε και θορύβησε τους ανταγωνιστές της ήταν η έκπτωση του 15% για τους «καλοπληρωτές» ), τόσο τα κέρδη των «εναλλακτικών προμηθευτών» θα στηρίζονται στη διαφορά μεταξύ της τιμής που αγοράζουν και της τιμής που πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να διοχετεύουν τις εκπτώσεις που έχουν στον τελικό καταναλωτή.

Εν ολίγοις φθηνό ρεύμα λόγω ΝΟΜΕ ας μην περιμένουμε….. Όσον δε αφορά αυτούς που θέλουν να αλλάξουν προμηθευτή,  ας πάρουν σοβαρά την εξής συμβουλή (που δεν δίνουμε εμείς, αλλά η Νεκταρία Καρακατσάνη της ΡΑΕ): Να  επαναλαμβάνουν τους υπολογισμούς στα δικά τους δεδομένα κατανάλωσης πριν αποφασίσουν. 

Επιπλέον – συμβουλεύουμε εμείς - ας ρίχνουν και μια ματιά στη σελίδα της ΡΑΕ, στην κατηγορία «Ηλεκτρισμός – τιμολόγια χρεώσεις» για να συγκρίνουν την εκτιμώμενη από τη ΡΑΕ τετραμηνιαία χρέωσή  της κατανάλωσής τους ανά εταιρεία. Γιατί ωραίες οι διαφημίσεις για το «φθηνό ρεύμα» που – και καλά -  μπορούν να μας προμηθεύουν οι «εναλλακτικοί προμηθευτές», αλλά  οι συμβάσεις  που προτείνουν δεν είναι και πολύ ξεκάθαρες, καθώς συνήθως περιέχουν μια έκπτωση ή μια ειδική χρέωση για συγκεκριμένο αριθμό μηνών και  μια διαφορετική πολιτική χρέωσης στη συνέχεια .  Έχουν δηλαδή  «ψιλά» γράμματα, τα οποία συνήθως δεν είναι σε όφελος του καταναλωτή.