ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ: ΙΣΑΠΟΣΤΑΚΗΔΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

 

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες αντιφασίστριες Ουκρανές και σε όλες τις πατριώτισσες μιας αντιφασιστικής Ουκρανίας, που κρατούνται στις φυλακές του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου


Ιστορίες δημοκρατικών γυναικών μιας ελεύθερης και αποναζιστικοποιημένης Ουκρανίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

 

 

Λβιβ/Λεόπολις : Η Inna Ivanochko πρώην επικεφαλής της περιφερειακής οργάνωσης Λβιβ/Λεόπολις του κόμματος Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή (OPPZH), ενός από τα 47 παράνομα κόμματα της "δημοκρατικής Ουκρανίας" των τελευταίων ετών,  δικάζεται για εσχάτη προδοσία, μια κατηγορία που έχει γίνει πλέον μέθοδος για τη φυλάκιση περισσότερων από 12.000 αντιφασιστών πολιτικών κρατουμένων ή αντιρρησιών συνείδησης, και δεκάδων χιλιάδων καταζητούμενων ή διαφυγόντων από τη χώρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Εισαγγελίας του Κιέβου, η Ivanochko αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12 έως 15 ετών.

Η SBU (ουκρανική ασφάλεια) την κατηγορεί ότι, εκτός του ότι ήταν επικεφαλής του κόμματος Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή (OPPZH), μέχρι το πραξικόπημα του 2014 (... το ουκρανικό κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις διάφορες εκλογές) που σήμερα είναι εκτός νόμου, ότι είναι και Ρώσος κατάσκοπος, που "...οργάνωσε και συμμετείχε προσωπικά σε μαζικές εκδηλώσεις που διέδιδαν ενεργά ψευδείς πληροφορίες για την αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή Λβιβ/Λεόπολις και ότι αντιπολιτευόταν τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κατηγορούμενη οργάνωσε επίσης επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις στο δρόμο για τον εορτασμό και την εξύμνηση του ρόλου του Κόκκινου Στρατού και των πεσόντων του στον πόλεμο του '41/'45, υποστηρίζοντας τον Ρώσο και Σοβιετικό δυνάστη... στην κατοχή της Ουκρανίας"....!!!

"...Στις συνεντεύξεις της, διέδωσε μεροληπτικές και αποκλειστικά αρνητικές προπαγανδιστικές πληροφορίες για την Ουκρανία, σχετικά με τη ρωσοφοβία, τον φασισμό, τον ναζισμό και τον ριζοσπαστικό εθνικισμό, καθώς και την αντίθεση στις βάσεις του ΝΑΤΟ, που αναφέρονται ως ήδη εγκατεστημένες στο έδαφος του κράτους. Καθώς και την προώθηση των ιδεών της ομοσπονδιοποίησης ...", αναφέρουν οι εισαγγελείς. Για αυτό και πρέπει να δικαστεί για εσχάτη προδοσία.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε ότι η Ivanochko διεξήγαγε ανατρεπτικές δραστηριότητες κατά της Ουκρανίας... "δραστηριοποιούμενη στις ουκρανικές αντιφασιστικές ενώσεις των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου... ως διοργανώτρια των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Νίκης και για το μνημόσυνο στο Μνημείο της στρατιωτικής δόξας των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων κάθε 9 Μαΐου στην πόλη Λβιβ..."!

Σύμφωνα με τους Μπαντερίστες ανακριτές, " ...οι ιδέες που εξέφρασε η κατηγορούμενη, στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στις έννοιες της "αποναζιστικοποίησης", της "αποστρατιωτικοποίησης" της Ουκρανίας, της "προστασίας" των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού, οι οποίες χρησίμευσαν ως επίσημη αφορμή για την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας...". Αυτή η φράση στην κατηγορία δεν είναι απλώς βλακεία ή εξτρεμισμός αλλά χρησιμοποιείται συστηματικά ως απειλή για εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που, με τη μία ή την άλλη μορφή, από το 2014 ασκούν κριτική ή αντιτίθενται στις γλωσσικές διακρίσεις, στην ατιμωρησία των ριζοσπαστικών νεοναζιστικών ομάδων, στην εξύμνηση του Μπαντέρα και των συνεργατών του Τρίτου Ράιχ και στη μετατροπή της Ουκρανίας σε κράτος υποταγμένο στις δυτικές δυνάμεις.

Η Ivanochko συνελήφθη στις 24 Αυγούστου 2022, στην ίδια επιχείρηση η SBU του Lviv πραγματοποίησε περισσότερες από 60 έρευνες και φέρεται να εντόπισε περισσότερα από εκατό άτομα που εμπλέκονται σε "δραστηριότητες υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Πρόκειται πιθανότατα για ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, απλώς συμμετείχαν σε δημόσια και νόμιμα συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια.

OΔΗΣΣΟΣ: Elena Glishchinskaya, κατηγορούμενη για εσχάτη προδοσία "Αναγκάστηκα να γεννήσω μπροστά στους δεσμοφύλακες και στη συνέχεια ο γιος μου πέθανε από τις κακουχίες".

Η δημοσιογράφος Elena Glishchinskaya, που αποφυλακίστηκε, διηγήθηκε τη φρίκη της φυλάκισης στις φυλακές της Οδησσού.

Το 2015, το Κίεβο απήγγειλε κατηγορίες στην ίδια, όπως και στον διευθυντή της τηλεόρασης "Νέο κύμα" και τον αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας "Infocenter" Βιτάλι Ντιντένκο για αυτονομισμό, κατηγορώντας τους ότι ήταν μεταξύ των οργανωτών και ενεργών συμμετεχόντων στη λεγόμενη "Λαϊκή Ράντα της Βεσσαραβίας". Οι κατηγορίες εναντίον της χαρακτηρίστηκαν από τους υπερασπιστές της ως παράλογες , ότι δεν έχουν καμία νομική βάση και δεν βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Glishchinskaya, η οποία πέρασε ένα χρόνο σε "προληπτικό" κέντρο κράτησης στην Οδησσό, κατήγγειλε σε συνέντευξή της τις φρικτές συνθήκες κράτησης στην ουκρανική φυλακή. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, στη φυλακή δεν υπάρχει πρακτικά θέρμανση και νερό, το σύστημα αποχέτευσης δεν λειτουργεί. "... Τα κελιά είναι δυόμισι επί τρία μέτρα, στα οποία στοιβάζονται τρία τουλάχιστον άτομα, ανακατεμένα με εγκληματίες, δολοφόνους και ανθρώπους διαταραγμένους...".

Η κατηγορία και η δίωξή της οφείλεται σε άρθρο με τίτλο "Προδοσία της πατρίδας". ένα κατηγορητήριο για τους πραξικοπηματίες του EuroMaidan και τον κυρίαρχο, ληστρικό ρόλο των νεοναζιστικών δυνάμεων.

Η συγγραφή ενός τόσο γενναίου και ξεκάθαρου άρθρου, στη μεταπραξικοπηματική Ουκρανία του 2014, θεωρείται πράξη ιδιαίτερα σοβαρή. Η δημοσιογράφος, που τώρα περιμένει να δικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η κατάστασή της έγινε ακόμη χειρότερη όταν έμαθαν για την εγκυμοσύνη της, μάλιστα η ίδια κατήγγειλε ότι η έρευνα καθυστέρησε όταν είδαν ότι περίμενε παιδί. '...

Η έρευνά μου καθυστέρησε σκόπιμα. Ο εισαγγελέας ερχόταν σε κάθε συνάντηση με ένα χαρτί, το διάβαζε και ανέβαλε τα πάντα για τον επόμενο μήνα. Παρόλο που ήμουν έγκυος, αντί να επιταχυνθεί η διαδικασία, αντίθετα, καθυστερούσε. Ήταν σαν να με ανάγκαζαν σκόπιμα να μείνω περισσότερο στην απομόνωση για να με κάνουν να καταρρεύσω ψυχολογικά...", είπε.

Μετά τη γέννηση του μωρού, η Glishchinskaya στάλθηκε αμέσως πίσω στο κέντρο κράτησης και το μωρό, που γεννήθηκε πολύ αδύναμο, το πήγαν στο νοσοκομείο. Μητέρα και παιδί δεν μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον, απειλώντας την καθημερινά με αντίποινα κατά του συζύγου και των παιδιών της. "...Μου είπαν ευθέως το εξής: αν ποτέ φύγεις από την Ουκρανία, μην κάνεις δηλώσεις ενάντια στη χώρα, μην ξεχνάς ότι έχεις μια οικογένεια εδώ...", δήλωσε η ίδια.

Η δημοσιογράφος με τον μικρό της γιο στη συνέχεια έφτασε στη Μόσχα, όταν αυτή και ένας άλλος δημοσιογράφος ανταλλάχθηκαν με τους Ουκρανούς κρατούμενους Afanasiev και Soloshenko, στους οποίους δόθηκε χάρη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή της μετά την ανταλλαγή, αφηγήθηκε την ιστορία της, εξηγώντας ότι οι αρχές μετά το Μαϊντάν εκδικήθηκαν τους κατοίκους της Οδησσού βάζοντας φωτιά στο Σπίτι των Συνδικάτων στις 2 Μαΐου και την καταστολή εναντίον χιλιάδων απλών ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια, ο Ζελένσκι μετά την ανάληψη της εξουσίας είχε τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο: "...τώρα ακόμη και δικηγόροι διώκονται στην Ουκρανία επειδή υπερασπίζονται τους "λάθος" ανθρώπους... Στις 2 Μαΐου 2015, είχαμε προγραμματίσει να πάμε σε ένα συλλαλητήριο για να τιμήσουμε τη μνήμη των κατοίκων που έχασαν τη ζωή τους στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014. Περίπου τις ίδιες ημερομηνίες, ο Πρόεδρος Ποροσένκο επρόκειτο να φτάσει στην Οδησσό. Και λίγο πριν από αυτές τις εκδηλώσεις, ήθελαν να "καθαρίσουν" την πόλη από "δυσμενείς" χαρακτήρες. Εκείνη την ημέρα, δεν ήμουν μόνο εγώ που τη συλλάβανε, ήμασταν συνολικά εκατό άτομα: βουλευτές, δημοσιογράφοι, ιερείς, αθλητές... Και συνολικά εκείνη την εποχή, υπήρχαν ήδη περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι που κρατούνταν για πολιτικούς λόγους...".

Αυτή είναι η ιστορία της, μία από τις χιλιάδες ιστορίες που σχετίζονται με τις συλλήψεις Ουκρανών πολιτών όλα αυτά τα χρόνια.

"...Όταν με συνέλαβαν, σοκαρίστηκα ακούγοντας τις κατηγορίες: με κατηγόρησαν για τη δημιουργία αυτονομιστικής δημοκρατίας επειδή είχα λάβει πρόσκληση για δημόσια εκδήλωση μέσω ταχυδρομείου που θα συζητιόταν το θέμα αυτό. Είμαι δημοσιογράφος και δέχομαι εκατοντάδες τέτοιες προσκλήσεις. Αλλά με συνέλαβαν και με απείλησαν με τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση. Εκείνη την εποχή ήμουν έγκυος και η κατηγορία ήταν ένα πλήγμα για μένα: άρχισα να αιμορραγώ, αλλά αντί για ιατρική περίθαλψη, οι συνθήκες κράτησής μου στη φυλακή χειροτέρεψαν. Δεν με άφησαν να δω τους δικηγόρους και γέννησα μπροστά σε έναν φύλακα της φυλακής. Από το άγχος και τη γενικότερη κατάστασή μου, το μωρό γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα υγείας... Δύο ώρες μετά τον τοκετό, ο εισαγγελέας ήρθε και προσφέρθηκε να μου δώσει το μωρό... αν δεχόμουν να με συμπεριλάβουν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Αρνήθηκα, και τότε ξεκίνησαν εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης ότι "η αυτονομίστρια έχει πάρει πολλά χρήματα, εγκατέλειψε το μωρό της και έφυγε για τη Ρωσία". Ήθελαν να περάσουν την εικόνα της εκφυλισμένης και ιδεολογικά φανατικής μητέρας...

Για ένα διάστημα με κράτησαν στην απομόνωση, προσπαθώντας συνεχώς να με πείσουν να εγκαταλείψω το παιδί, αλλά δεν δέχτηκα αυτούς τους όρους... Στη συνέχεια, μήνες αργότερα, με αντάλλαξαν, αλλά μαζί με τον γιο μου... Το παιδί όμως δεν έζησε πολύ. Παλέψαμε για τη ζωή του, αλλά όταν ήταν τριών ετών, πέθανε- επειδή είχε υποστεί βλάβη ο εγκέφαλός του, άρχισε να αναπτύσσεται επιληψία, οι πνεύμονές του είχαν υποστεί βλάβη, γινόταν όλο και χειρότερα... Μου εξήγησαν ότι γεννήθηκε αδύναμος με κατεστραμμένο εγκέφαλο, ως συνέπεια του τοκετού και των συνθηκών εγκλεισμού μου στη φυλακή... Όλα ήταν σχεδιασμένα για να εκφοβίσουν τους κατοίκους της Οδησσού. Η 'Ηρωική Πόλη Οδησσός' του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Μετά το τρομερό γεγονός της 2ας Μαΐου 2014, όπου άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο κέντρο της πόλης, ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα εκφοβισμού του πληθυσμού: απαγόρευσαν την έξοδο την Ημέρα της Νίκης, τη συμμετοχή στον εορτασμό του Αθάνατου Συντάγματος, απαγόρευσαν τις αντιφασιστικές κορδέλες του Αγίου Γεωργίου. Ακόμα και όταν ετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Οδησσού από τους Ναζί εισβολείς, με κάλεσαν στη SBU: μου είπαν ότι δεν έπρεπε να το κάνω... Οι άνθρωποι φοβόντουσαν να βγουν ακόμα και σε μια διαδήλωση προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης!... Αλλά το μόνο που θέλαμε ήταν η Οδησσός και ολόκληρη η Ουκρανία να παραμείνει πολυπολιτισμική και πολυεθνική, με αντιφασιστική ρίζα και μνήμη- ότι η Ουκρανοποίηση, δεν έπρεπε να επιβληθεί στον λαό της Οδησσού.

Ότι οι νόμοι που υιοθετήθηκαν από την παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου δεν πρέπει να επιβληθούν: ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση που έκανε πραξικόπημα δεν ήταν νόμιμη... Και αυτή η παράνομη κυβέρνηση φοβόταν ότι οι κάτοικοι της Οδησσού δεν θα την αποδέχονταν... και είχαν δίκιο, ο πληθυσμός της πόλης έχει ιστορική μνήμη από τα εγκλήματα που υπέστη από τη ναζιστική κατοχή και είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία υπέρ μιας ελεύθερης ανεξάρτητης, πολυπολιτισμικής, πολυκομματικής, πολυθρησκευτικής και αντιφασιστικής Ουκρανίας... και δεν θα λυγίσει μέχρι να φύγουν οι νεοναζί πραξικοπηματίες...".

ΝΤΝΙΠΡΟ ( Ντνεπροπετρόφσκ) : γυναίκα συνελήφθη για εσχάτη προδοσία

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Ασφαλείας Αντικατασκοπείας πραγματοποίησε ειδική επιχείρηση για τη σύλληψη μιας φερόμενης ως Ρωσίδας κατασκόπου στην περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ. Συνελήφθη μια γυναίκα η οποία φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες και τις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Κρύβιι Ρι και στη συνέχεια τις έδινε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με την έρευνα, ήταν γνωστή από παλιά για τις φιλορωσικές και αντιναζιστικές θέσεις της, ακόμη και μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, η γυναίκα φέρεται να συνέχισε να υποστηρίζει αυτή τη θέση, μιλώντας μάλιστα ανοιχτά γι' αυτήν σε όσους ζουν κοντά της. Ετσι, κάποιος την κατήγγειλε στη SBU.

"Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών", δήλωσε η SBU.

Μια πραγματικά ανώμαλη "κατάσκοπος", γνωστή στις υπηρεσίες ασφαλείας εδώ και χρόνια, η οποία δηλώνει ανοιχτά τις ιδέες και τις θέσεις της, η οποία δεν διστάζει μήπως εκτεθεί σε καταγγελίες, και στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της γυρίζει στην περιοχή κάνοντας μυστική και πολύ επικίνδυνη δουλειά κατασκοπίας... Ή μήπως το πραγματικό της λάθος να είναι οι απόψεις της και η συνέπειά της!

 

ΧΑΡΚΟΒΟ: Συνελήφθη 14χρονο κορίτσι

Στο Χάρκοβο, ένα η αστυνομία συνέλαβε ένα 14χρονο κορίτσι επειδή είχε αναρτήσει αντιπολεμικά και μηνύματα υπέρ της ειρήνης στα κοινωνικά δίκτυα.

Στα κοινωνικά δίκτυα η μαθήτρια διέδιδε συνθήματα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, καθώς και ένα βίντεο όπου δείχνει το μεσαίο της δάχτυλο προς μια σκηνή με τα κίτρινα και μπλε χρώματα των νεοναζί ριζοσπαστών "Όλα για τη νίκη", που είχε στηθεί στο κέντρο του Χάρκοβο για την αναζήτηση εθελοντών για τον στρατό. Στο βίντεο, η κοπέλα έδειξε ότι στο κέντρο της πόλης εμφανίστηκαν συνθήματα και γκράφιτι με αντιπολεμικά σύμβολα. Η αστυνομία αναγνώρισε και συνέλαβε το κορίτσι, επικρίνοντας τη μητέρα της για την εκπαίδευση που είχε δώσει στην κόρη της. Στη συνέχεια η μαθήτρια αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη "για τις πράξεις της μπροστά στους Ουκρανούς πολίτες". Όσον αφορά τη μαθήτρια, "θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα από τον ουκρανικό ποινικό κώδικα μέτρα ", δήλωσε η αστυνομία.

 

ΚΙΕΒΟ: Τρεις γυναίκες συνελήφθησαν για εσχάτη προδοσία: η Inna Chernetskaya, η Daria Semenchenko και η Olga Didovets.

Σύμφωνα με την SBU, κατηγορούνται ότι βιντεοσκόπησαν και δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες της ουκρανικής αεράμυνας κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Κίεβο. Οι τρεις γυναίκες από το Κίεβο, η Inna Chernetskaya, η Daria Semenchenko και η Olga Didovets, κατηγορούνται βάσει του άρθρου 114-2 του Ποινικού Κώδικα, όπου η προβολή έργων της αεράμυνας στο διαδίκτυο μπορεί να κοστίσει έως και 12 χρόνια, αναφέρει η SBU. Σύμφωνα με το άρθρο, ο εχθρός μπορεί να λάβει πληροφορίες από διαδικτυακές εκπομπές μέσω πλατφορμών streaming ή μέσω χάκερ, ενημέρωσε η υπηρεσία Τύπου της SBU, επαναλαμβάνοντας ότι "απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση και η δημοσίευση φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού σχετικά με τις δραστηριότητες των ΕΔ και τις συνέπειες των εχθρικών βομβαρδισμών. Η δημοσίευση τέτοιου υλικού αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών...". Η ναζιστική ιστοσελίδα Obozrevatel, η οποία παρέχει στο διαδίκτυο φωτογραφίες, διευθύνσεις και προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε χαρακτηρίζεται ως αντιουκρανός, αντιφασίστας, κομμουνιστής ή απλώς επικριτής της κυβέρνησης, ζητώντας να εντοπιστούν και να εκτελεστούν, επικαλούμενη πηγές της στην αστυνομία, έγραψε ότι το διαμέρισμα της Chernetskaya ερευνήθηκε... χωρίς να βρεθεί κάτι παράνομο!

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων δήλωσαν ότι χιλιάδες απλοί πολίτες, όταν υπάρχουν πύραυλοι ή αψιμαχίες στον ουρανό, κινηματογραφούν από μακριά, οπότε όλοι αυτοί σύμφωνα με την SBU θα έπρεπε να συλληφθούν, ή μήπως είναι θέμα άποψης ή ψυχολογικής τρομοκρατίας, οπότε συλλαμβάνεσαι;!

ΚΙΕΒΟ: Η αστυνομία συνέλαβε την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Victoria Kochanowska χωρίς λόγο

Στις 29 Ιουνίου 2023, κοντά στο μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου-Pechersk, ένα άτομο ψέκασε την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Victoria Kochanowska με άγνωστη ουσία στα μάτια της, με αποτέλεσμα να υποστεί χημικά εγκαύματα και στα δύο μάτια. Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι η αστυνομία "δεν βρήκε κανένα έγκλημα σε αυτή την επίθεση εναντίον μου... Το αστυνομικό τμήμα του Pechersk δεν βλέπει κανένα corpus delicti εναντίον ενός ατόμου που δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν, αλλά το οποίο είναι γνωστό, το οποίο απλά μας πλησίασε και ψέκασε με ένα δοχείο αερίου τρία άτομα. Και τότε μάθαμε ότι η δολοφονία μας ήταν μια πατριωτική πράξη. Επειδή αυτό μας είπε η SBU...", κατήγγειλε η Kokhanovskaya.

Στη συνέχεια, το περιφερειακό δικαστήριο Pechersky του Κίεβου την καταδίκασε σε 24ωρο κατ' οίκον περιορισμό. Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημοσίευσε μια φωτογραφία της δικαστικής απόφασης στη σελίδα της στο Facebook, πριν την κλείσουν.

ΚΙΕΒΟ: γυναίκα μπλόγκερ συνελήφθη επειδή ζήτησε την απόσχιση της Υπερκαρπαθίας από την Ουκρανία

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) συνέλαβε μια μπλόγκερ που έγραψε ότι τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Υπερκαρπαθίας από την Ουκρανία. Αυτό ανέφερε η ιστοσελίδα Oborezrevatel.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, η γυναίκα διέδιδε εκκλήσεις για αυτονομισμό στο Διαδίκτυο. Σε βάρος της γυναίκας κινήθηκε δίωξη με βάση ένα άρθρο περί παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου της Ουκρανίας.

Εάν κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών.

ΚΙΕΒΟ: Η δικηγόρος Elena Lukash  και η πολιτικός Elena Bondarenko συνελήφθησαν και προφυλαίστηκαν

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβε και φυλάκισε τη δικηγόρο και δημόσιο πρόσωπο Elena Lukash και την πολιτικό Elena Bondarenko. Οι κατηγορίες είναι πάντα οι ίδιες: εχθρότητα προς τις αρχές και την κυβέρνηση, αντεθνική προπαγάνδα και υπέρ της αυτονομίας ... δηλαδή εσχάτη προδοσία.

...Και δεν ξεχνάμε...

Την Elena Berezhnaya, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου Νομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Προστασίας, την πιο γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 απήχθη από την SBU από το σπίτι της στο Κίεβο, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μυστικές φυλακές των Υπηρεσιών Ασφαλείας και μετά από πολλούς μήνες τα μέλη της οικογένειας μπόρεσαν να τη δουν. Η Berezhnaya είναι μια δυνατή και θαρραλέα Ουκρανή αντιφασίστρια που από το 2014 αποτελεί αγκάθι για την χούντα των πραξικοπηματιών, παρά τις αμέτρητες απόπειρες δολοφονίας της, τις συνεχείς απειλές θανάτου από νεοναζί και τους επανειλημμένους ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την αλήθεια, για τη δικαιοσύνη, ενάντια στον πόλεμο στο Ντονμπάς και για την ειρήνη. Και παρά το κλίμα τρομοκρατίας, δεν έφυγε ποτέ από την Ουκρανία.

Τώρα πληρώνει για τη συέπεια και το θάρρος της, μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές, αντιφασίστες, απλούς ειρηνιστές πολίτες, τον ασυμβίβαστο αγώνα της για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού, στη διάρκεια αυτών των 9 χρόνων τρομοκρατίας των πραξικοπηματιών.

Η Nataliya Mikhailivna Vitrenko, ήταν μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου από το 1995 έως το 2002, πρόεδρος του παράνομου πλέον Ουκρανικού Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ορθόδοξων Γυναικών της Ουκρανίας. Δύο φορές υποψήφια για την προεδρία της Ουκρανίας. Διδάκτωρ Οικονομικών, πριν εργαστεί στο κοινοβούλιο, ήταν πανεπιστημιακός λέκτορας και ερευνήτρια στην Ουκρανική Ακαδημία Επιστημών. Μετά το πραξικόπημα του EuroMaidan, κυνηγήθηκε, απειλήθηκε και δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις από νεοναζί, τόσο στις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου όσο και της 1ης Μαΐου, καθώς και συστηματική παρεμπόδιση οποιασδήποτε δημόσιας εμφάνισης της με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς. Από τον Φεβρουάριο του 2022, αναζητείται ενεργά από την SBU και αναγκάστηκε να κρυφτεί, ενώ δεν υπάρχουν άλλα νέα της.

 

Για αυτές τις άλλες Ουκρανές πατριώτισσες έχουμε μόνο αυτές τις πληροφορίες, αλλά είναι στις καρδιές μας:

Korabelnikova Julia Aleksandrovna, 20/07/1985

Κατηγορήθηκε βάσει του άρθρου 111, μέρος 2, και κρατήθηκε στο Κουπιάνσκ.

 

Moshkutelo Anastasia Nikolaevna, 22/05/1995

Άρθρο 1: Ατομική ποινική δίωξη κατά του Ν. 111, καταδικάστηκε σε 12 έτη, κρατήθηκε στο Khmelnitsky SIZO

 

Marchenko Elena Leonidovna, γεννηθείσα το 1971.

Απήχθη από το σπίτι της από τη SBU στην περιοχή του Χάρκοβο, άγνωστο πού βρίσκεται

 

Khomutova Irina, 1964

Συνελήφθη από την SBU στο Kupyansk, δεν υπάρχουν νέα της

 

Η κυβέρνηση του Κίεβου μέσω της ιστοσελίδας SSU.GOV.UA δίνει επίσημα στοιχεία για την καταστολή και τις επιτυχίες της κατά των αντιπάλων της χούντας, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο του 2023:

 

87.100 συλλήψεις και διώξεις που ξεκίνησαν από τους ερευνητές της SBU

 

3.200 συλλήψεις με την κατηγορία ότι ήταν συνεργάτες ή συμπαθούντες του εχθρού

[----->]