Der elefant im raum (Ελέφαντας στο δωμάτιο)


του Pierluigi Fagan *


Ένα φάντασμα παρακάμπτει τις παγκόσμιες στατιστικές που αφορούν το φαινόμενο της πανδημίας. Μόνο μία χώρα στον κόσμο παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία εντελώς παράλογα, ανάμεσα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και νεκρούς:  η Γερμανία.

Και ναι, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα (δημογραφικά, περίπου κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερη από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο), με αριθμό υπερήλικων  ουσιαστικά ίσο με την Ιταλία και, επιπλέον, η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα όπου διαπιστώθηκε η πρώιμη παρουσία του ιού. Αυτό είναι φυσικό, δεδομένου ότι είναι η χώρα με τις περισσότερες επαφές και οικονομικές συναλλαγές με την Κίνα.

Ο ιός βρίσκεται εκεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, σε μια χώρα με πολλούς ηλικιωμένους, κατά  το ένα τρίτο, τουλάχιστον, περισσότερους από την Ιταλία, αλλά οι Γερμανοί δεν πεθαίνουν. Το «σπρεντ των νεκρών» μεταξύ της κάθε χώρας του κόσμου και της Γερμανίας είναι παντού υψηλό, αλλά ως γνωστόν , όταν πρόκειται για σπρεντ, στους Γερμανούς αρέσει να κάνουν καλή εντύπωση.

Το μυστήριο τράβηξε το ενδιαφέρον των αγγλοσαξόνων  δημοσιογράφων, των Financial Times, του Guardian, του The Indipendent, της Wall Street Journal, αλλά πολύ λιγότερο του ευρωπαϊκού Τύπου. Το περιοδικό  L'Espresso, τις προάλλες, μας επέστησε καθυστερημένα  την προσοχή με ένα  “the best of”  επιχειρημάτων και εξηγήσεων, μια  αντιγραφή των αγγλοσαξονικών άρθρων που μετέφεραν όπως ήταν υποχρέωση τους και τις γερμανικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν:

1) Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), το ινστιτούτο δημόσιας υγείας στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί πολίτες που κατέληξαν λόγω κορονοϊού, είναι νεαρής ηλικίας, οπότε ο ηλικιωμένος πληθυσμός διέφυγε μυστηριωδώς από τον ιό (εκτός από τον γιατρό της Μέρκελ). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί ηλικιωμένοι ζουν πιο «απομονωμένοι» από τους νέους απότι στην Ιταλία ή στην Κίνα, αλλά ειλικρινά μου φαίνεται ότι αυτή είναι μια αβάσιμη ανοησία, και για το λόγο ότι κάποια στιγμή θα πάνε για ψώνια όπως όλοι οι άλλοι, σωστά; αλλά οι μπερδεμένες εξηγήσεις έχουν παραλλαγές.

2) Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η επιδημία στη χώρα τους εξελίχτηκε αργότερα. Είναι όμως έτσι; υπάρχουν μελέτες δημοσιευμένες στο The Lancet που επιβεβαιώνουν την πρώιμη εμφάνιση του  «Ασθενούς μηδέν» στη Γερμανία. Εφεραν τη λοίμωξη στη Λομβαρδία, αλλά όχι στη Γερμανία ;  Σε όλη την Ευρώπη τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγαλύτερα από τα δικά τους γιατί σ'αυτούς η μετάδοση της λοίμωξης καθυστέρησε;   Απίστευτο ...

Και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι, ο γερμανικός Τύπος τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου βγήκε με ειδήσεις για μια εξαιρετικά μεταδοτική και μολυσματική επιδημία πνευμονικής γρίπης, που διαγνώστηκε ως τέτοια και όχι σαν κορονοϊός, όπως πιθανότατα ήταν. Στην ερώτηση αν το Ινστιτούτο Robert Koch διαθέτει τα τεστ Covid-19  post mortem (μετά θάνατον)  , οι ενδιαφερόμενοι απάντησαν «ναι», αλλά οι Βρετανοί δημοσιογράφοι βεβαιώνουν ότι η περίεργη γερμανική δομή υγείας που είναι υπερ-ομοσπονδιακή, δημιουργεί σημαντικές ασυμμετρίες μεταξύ κέντρου και  περιφέρειας, ο καθένας, δηλαδή ,κάνει ό,τι θέλει.

Επιπλέον, γιατί να γίνετε το τεστ εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων, δεδομένου ότι όπως ισχυρίζονται το κάνουν σε όλους ; Αυτή η περίεργη δομή του γερμανικού συστήματος υγείας θα μπορούσε να εξηγεί το λόγο που οι Γερμανοί καθυστερούν να ανακοινώσουν τους αριθμούς, ενώ το Πανεπιστήμιο John Hopkins, το οποίο παρακολουθεί την πανδημία από το ξεκίνημά της, δίνει διαφορετικά στοιχεία επειδή τα αντλεί απευθείας από τα κρατίδια. Εν ολίγοις, αν θέλετε να σκεφτείτε άσχημα, ίσως να παρατηρήσετε ένα προπέτασμα καπνού που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση με σκοπό να δυσκολέψει την κατανόηση των πραγματικών γεγονότων και για να μπορούν να χειραγωγούν ελεύθερα τους αριθμούς.

3) Υπάρχει και η εκδοχή σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από οποιονδήποτε άλλον, μια δήλωση του Ινστιτούτο Robert Koch όπως μεταφέρει και ο αγγλικός Τύπος (στην πραγματικότητα το Ινστιτούτο Robert Koch δηλώνει ότι «έχουν τη δυνατότητα» να κάνουν τεστ και όχι ότι τα κάνουν). Δεν ξέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, ή τα στοιχεία μου δεν είναι σωστά ή ο αγγλικός Τύπος μεταφέρει γερμανικές δηλώσεις χωρίς να τις επαληθεύει και ποιος ξέρει γιατί, όλοι κάνουν ότι τις πιστεύουν.

4) Αυτό οδηγεί στη γνωστή τεράστια ικανότητα νοσηλείας και τις γερμανικές κλίνες εντατικής θεραπείας. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, αληθεύει ότι η Γερμανία είναι σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, αλλά η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη Γαλλία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, μεταξύ πολλών άλλων. Και το κυριότερο, αυτή η εξήγηση - αν και με πρώτη ματιά φαίνεται λογική  – εντούτοις, δεν είναι.

Στην Ιταλία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (SSN) άντεξε κάπως, πριν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μόνο στην πιο πληγείσα περιοχή. Οι νεκροί παρέμειναν στα σπίτια τους  επειδή τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα, και στην Ιταλία δεν εμφανίζονται στα στατιστικά στοιχεία. Επιπλέον, οι καταγεγραμμένοι νεκροί Ιταλοί, περνούν από τα κρεβάτια των ΜΕΕ και καταλήγουν στο φέρετρο ούτως ή άλλως, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία, παρά μόνο μια θεραπευτική υποστήριξη που είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο.

Τι διαφορετικό έχουν οι Γερμανοί; Πιο άνετα κρεβάτια; Αναπνευστήρες κατασκευασμένους από τη Mercedes; Doctor House σε κάθε δωμάτιο; Κανείς δεν ξέρει ...

Αλλά εδώ και εκεί αρχίζουν να βγαίνουν  στην επιφάνεια κάποια πράγματα με μισόλογα. Ένας εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας( ISS ), που κάθε βράδυ δίνει συνέντευξη Τύπου με τον Borrelli (στμ.τον Ιταλό Τσιόδρα) σε ερώτηση που του έγινε  πριν λίγες ημέρες, απάντησε κάτι σαν: «Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι εμείς μετράμε τόσο τους ‘νεκρούς από’ όσο και τους ‘νεκρούς με’. Το πώς μετρούν οι άλλοι, δεν το γνωρίζω».

Εδώ και κάποιες μέρες, η επιμονή στο γεγονός ότι εμείς μετράμε – όλους- τους νεκρούς επαναλαμβάνεται από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας που εναλλάσσονται καθημερινά ακόμη και εκτός πλαισίου αναφοράς του «γερμανικού ζητήματος». Χθες, ένας  βιολόγος στην εφημερίδα La Stampa και ένας στην Corriere αμφισβήτησαν αυτή τη διαφορά, η οποία λογικά είναι η μόνη και επιπλέον αυτονόητη από στατιστική και λογική άποψη,.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει επίσημα τους Γερμανούς ότι δεν μετρούν σωστά τους νεκρούς, αυτό είναι προφανές. Τότε,θα ξεσπούσε διπλωματικός πόλεμος και θα ήταν λάθος, διότι ,όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Είναι επίσης ένα περισσότερο πολιτικό θέμα παρά ιολογικό ή βιολογικό. Οι επιστήμονες δεν είναι για να κάνουν τέτοιες υποθέσεις, ακόμη και αν ο κάθε βιολόγος ή ιολόγος ή στατιστικός γνωρίζει ότι αυτή η δυσαναλογία είναι τόσο υπερβολική που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την εξηγήσουμε.

Και αυτό εξηγεί την σιωπή που επικρατεί στην Ευρώπη. Ποιος θα κάνει μια τόσο σοβαρή και αναπόδεικτη αλλά και δυσάρεστη καταγγελία, αφού η πολιτικοποίηση των νεκρών είναι πραγματικά κάτι άσχημο;

Ολοι είδαμε το πως όλες οι κυβερνήσεις αρχικά αρνήθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα κορονοίού , αν και όλοι το γνώριζαν πολύ νωρίτερα, όπως προκύπτει τώρα από εκθέσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη το γνώριζε αυτό και η Γερμανία.

Και όλοι είδαμε με ποιο τρόπο χώρες από τους σκληρούς υπερασπιστές της «αγοράς ως κοινωνικού διαχειριστή» καθυστέρησαν να παρέμβουν καταφεύγοντας σε ψεύδη, εφευρίσκοντας ανοησίες όπως «ανοσία της αγέλης», τροποποιώντας τις παρεμβάσεις, αλλά προστατεύοντας τις οικονομικές δραστηριότητες, κάτι που υποστηρίζουν και πολλοί,υπεράνω πάσης υποψίας υπερασπιστές του «πρώτα η αγορά», ίσως ακούσια, εδώ στη χώρα μας.

Και βλέπουμε όλοι την άγρια αντίδραση στο κυβερνητικό διάταγμα, αν και αργοπορημένο, και με πολλά προβλήματα αφού όταν αγγίζει κανείς το εργοστάσιο και το χρήμα προκαλούνται εκρήξεις, είναι φυσικό.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μετράει τους πραγματικούς νεκρούς για να μην τρομάξει τον πληθυσμό της, γεγονός που θα την ανάγκαζε να πάρει μέτρα που θα ήθελαν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που όλοι προσπάθησαν να κάνουν. Και αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης, στη δημοκρατική Δύση που αγανακτεί με τις καθυστερήσεις των Κινέζων και την αδιαφάνεια των Ρώσων.

Ο ιός στη Γερμανία μολύνει μόνο τους ψηλούς, ξανθούς και πολύ υγιείς νέους ανθρώπους, για αυτό και  η Μέρκελ μπήκε σε καραντίνα διαθέτοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τους δηλωμένους 90 νεκρούς (δηλαδή, όσους και οι Ελβετοί που είναι οκτώ φορές λιγότεροι!) σε ένα μήνα και με 82,5 εκατομμύρια πληθυσμό.

Αγοράζουν χρόνο πληρώνοντάς τον με μη καταγεγραμμένους θανάτους. Το Βερολίνο, χειρίζεται την κοινή γνώμη του και διοχετεύοντας ταυτόχρονα χρήματα στην οικονομία, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού συστήματος ακόμη και «μετά», γιατί εκεί βρίσκεται η «δύναμή» της. Και όλα θυσιάζονται  για την εξουσία.


 * από το Facebook



Στη Γερμανία, όσοι πεθαίνουν από καρκίνο, πνευμονία, καρδιακή ανακοπή και κορονoϊό θεωρούνται νεκροί από καρκίνο, πνευμονία κ.λπ. Ο ιός δεν υπολογίζεται ως αιτία θανάτου εκτός κι αν ήταν η μόνη αιτία θανάτου.
Στην Ιταλία, αντίθετα, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν υποκείμενα νοσήματα προσμετράται νεκρός από κορονoϊό.

Η διαφορά  είναι τεράστια: 52 θάνατοι στη Γερμανία χθες 19 Μαρτίου, έναντι 3.405 στην Ιταλία. 0,3 έναντι 8,2%. Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας , γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία αυτής της διαφοράς και έχει δημοσιεύσει μια ανάλυση για τα ιατρικά αρχεία η οποία διαχωρίζει τον αριθμό των θανάτων ΜΕ από εκείνους ΑΠΟ κορονoϊό . Τα ιταλικά ποσοστά που προκύπτουν δεν απέχουν πολύ από τα γερμανικά. Οι θάνατοι από τον ιό είναι 0,8% του συνόλου, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα.

[---->]