Δικαίωμα επιλογής με βάση τη σωστή πληροφόρηση

 

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Αμερικανικού CDC, η θνητότητα από COVID-19 είναι:

0.003% σε ηλικίες 0-19 ετών

0,02% σε ηλικίες 20-49 ετών

0,5% σε ηλικίες 50-69 ετών

5,4% σε ηλικίες άνω των 69 ετών.

Η συζήτηση λοιπόν για υποχρεωτικό εμβολιασμό στερείται ηθικής και μπορεί να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Να σημειώσω επίσης ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν επιβλήθηκε ούτε στην Αφρική για εμβόλια όπως του polio. Και δεν το λέω επειδή θεωρώ ότι οι Αφρικανοί έχουν λιγότερα δικαιώματα ή αξίζουν λιγότερο σεβασμό. Το λέω διότι αφορούσε εμβόλια με πολυετή εμπειρία και ξεκάθαρα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση του SARS-CoV-2, ούτε πολυετή δεδομένα ασφάλειας έχουμε, ούτε απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα αποτελεσματικότητας.

Έτσι, όχι μόνο δεν τίθεται κανένα θέμα υποχρεωτικότητας, αλλά αντιθέτως είναι ξεκάθαρη και δεδομένη η μη-υποχρεωτικότητα, με βάση αυτά που γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τα εμβόλια που έρχονται. Επίσης, δεν μπορεί να ζητείται η εκούσια συναίνεση του γενικού πληθυσμού και να γίνεται συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς.

Άλλωστε, η κλινική ιατρική είναι γενικά επιστήμη της εκ των προτέρων απόδειξης ασφαλείας και αποτελεσματικότητας κι όχι της εκ των υστέρων απόδειξης μη-ασφαλείας και μη-αποτελεσματικότητας, είναι (πέρα και από βιοηθικής πλευράς) υποκριτικό να γίνεται έστω και συζήτηση για άμεση ή έμμεση υποχρεωτικότητα. Ο καθένας θα πρέπει να πάρει την απόφαση για τον εαυτό του, και ο καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής (δηλαδή, το δικαίωμα πρόσβασης σε εμβόλιο).

Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας (άμεσης ή έμμεσης) διότι, αντί για τις απολύσεις που κάποιοι προτείνουν, υπάρχει κίνδυνος να τους "απολύσει" η ιστορία.

Αρκετά λοιπόν με τα πολλά, εύκολα και "ηθικά" λόγια και από τις δύο πλευρές. Αφήστε όλους να έχουν το δικαίωμα επιλογής με βάση τη σωστή πληροφόρηση (informed decision), διότι κάποιοι έχουν περισσότερo ανάγκη το εμβόλιο από άλλους που ίσως πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι δεν το χρειάζονται. Και φυσικά θα παραμείνει αυτό ως επιλογή, κι όχι ως εξαναγκασμός όπως το παρουσιάζουν κάποιοι αυτόκλητοι ηθικολόγοι.

[----->]