"Για το ευρώ, το δίκιο είναι με το μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς"



Αν για το ευρώ η άποψη σας ταυτίζεται με αυτή των περισσότερων οικονομολόγων, τότε θα πρέπει να ψηφίσετε τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό είναι το παράδοξο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το κύριο άρθρο των Financial Times που υπογράφεται από τον Wolfgang Munchau. Σύμφωνα με τον Munchau μόνο κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα,το Podemos στην Ισπανία και το κόμμα Die Linke στη Γερμανία προτείνουν αυτό που περίπου προτείνει και η "συναίνεση" μεταξύ των οικονομολόγων για το ξεπέρασμα της κρίσης στη ζώνη του ευρώ χωρίς να διασπαστεί, δηλαδή μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών.



Μια 
επιλογή υποχρεωτική
Ακόμα κι αν δεν είσαστε υποστηρικτές της αριστεράς, υποστηρίζει ο Munchau, δεν θα είχατε άλλη επιλογή. Στην πραγματικότητα, τα κόμματα της κεντροαριστεράς αυτές τις προτάσεις τις υποστηρίζουν μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση, και στη συνέχεια όταν γίνουν κυβέρνηση τις ξεχνούν εντελώς, όπως έκανε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έφτασε να υποστηρίξει την αντικεϋνσιανή άποψη ότι "η προσφορά δημιουργεί τη δική της ζήτηση ". Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ακόμα νέα και η ατζέντα τους τώρα διαμορφώνεται, φαίνεται να είναι τα μόνα με μια συνολική πρόταση κοντά σε εκείνη των οικονομολόγων. Σύμφωνα με τον Munchau, ωστόσο, κόμματα, όπως αυτό των 5 αστέρων στην Ιταλία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία είναι πραγματικά ριζοσπαστικά, αφού προτείνουν έξοδο από το ευρώ σε πρώτη φάση, όπως άλλωστε και το Alternativa στη Γερμανία.

Το Podemos έχει δίκιο
Ο Nacho Alvarez, ένας οικονομολόγος  της ομάδας των οικονομολόγων του Podemos, συνεχίζει ο Munchau,ανέλυσε πρόσφατα  την πρόταση του κόμματος το οποίο, παίρνοντας υπόψη τη μη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους, προωθεί την ιδέα μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης με ένα μείγμα μείωσης των επιτοκίων, επιμήκυνσης μεγάλης χρονικής διάρκειας και κούρεμα του χρέους. Ο στόχος των Podemos, σύμφωνα με τον Alvarez, δεν είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ, αλλά να μην μείνουν εκεί με κάθε κόστος. Μια θέση που δίνει κορυφαία προτεραιότητα στην ευημερία της χώρας τους. 
Ωστόσο, στην Ισπανία, η πρόταση των Podemos συναντά αντιδράσεις, σημειώνει ο Munchau, και το κατηγορούν ότι θέλει να εισάγει το μοντέλο της Βενεζουέλας. Όμως, είναι απόλυτα λογικό να πούμε, όπως και οι Podemos, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές δεκαετίες στασιμότητας επειδή αρνούνται να μεταρρυθμίσουν τις πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης.
 Έξι χρόνια κρίσης έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας, ο κίνδυνος είναι να ενωθούν σοσιαλιστές και συντηρητικοί ενάντια στη νέα δύναμη που γεννήθηκε μέσα από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Αγανακτισμένων.Αυτό που λείπει ακόμα από το Podemos – λέει ο Munchau - είναι μια συνολικότερη άποψη για το "μετά". Αλλά θα ήταν μια καλή ιδέα, αν το κόμμα αυτό οργανωνόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από τη συμμαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή σε αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει η αλλαγή.



Η τραγωδία της ευρωζώνης
Τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, καταλήγει το κύριο άρθρο των FT, οδηγούν την Ευρώπη προς το οικονομικό ισοδύναμο ενός πυρηνικού χειμώνα. Και είναι τραγικό το γεγονός ότι τα κόμματα της άκρας αριστεράς είναι τα μόνα που υποστηρίζουν πολιτικές λογικές, όπως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Η αύξηση της δύναμης του Podemos - καταλήγει ο Munchau - δείχνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής εναλλακτικής λύσης και ότι τα παραδοσιακά κόμματα αφήνουν χώρο για Podemos και ΣΥΡΙΖΑ.

Με το εισαγγελικό πόρισμα τυλίξτε καμιά ρέγγα


 
Του Κώστα Βαξεβάνη
Στις τρεις περίπου δεκαετίες που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν έχω δει άλλη φορά εισαγγελική έρευνα που να αφορά τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Χαϊκάλη, που να τελειώνει τόσο γρήγορα, τόσο πρόχειρα και χωρίς καμιά διερεύνηση ακόμη και των πραγματικών περιστατικών. Επίσης δεν έχω δει τόσο μικρό εισαγγελικό πόρισμα για τόσο μεγάλη υπόθεση που μερικές ώρες μετά τη συγγραφή του να γίνεται φεϊγ βολάν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η συνέχεια εδώ

Κινδυνολογία με φωτογραφία του... 2011!...

Τόκιο 2011 
Τις τελευταίες ώρες η παραπάνω φωτογραφία κάνει το γύρο του (ελληνικού) διαδικτύου. Όσοι - κυρίως νεοφιλελεύθερης κοπής - τη διακινούν λένε ότι είναι από...
αγορά στη Ρωσία. Και προειδοποιούν ότι θα ζήσουμε τα ίδια στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Αντιγόνης Λυμπεράκη, που έχει περάσει από όλα σχεδόν τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και πλέον έχει κατασταλάξει στο Ποτάμι. Συγκεκριμένα γράφει στον λογαριασμό της στο twitter: «Τώρα από Αγία Πετρούπολη Ρωσία.Οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι. Άδεια ράφια παντού. Άντε και στα δικά μας».
 

Κλικάρετε  ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρο το tweet 
Μόνο που η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι του 2011 και είναι τραβηγμένη από φωτογράφο του πρακτορείου Reuters στην... Ιαπωνία! Όταν συνέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επικράτησε πανικός που οδήγησε σε μαζικό «άδειασμα» των ραφιών στα σούπερ μάρκετ του Τόκιο.

Μπορείτε να βρείτε την φωτογραφία σε ιαπωνικό ιστότοπο ΕΔΩ και σε αμερικάνικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ΕΔΩ.
Όποιος μάλιστα είναι λίγο πιο παρατηρητικός θα δει ότι στις επιγραφές υπάρχουν γιαπωνέζικοι χαρακτήρες!
Ψιλά γράμματα για τους προπαγανδιστές...

Δήμαρχος Φιλαδέλφειας:«Υποκινητής των τραμπούκων ο Μελισσανίδης»


Δε συναντήθηκε τελικά με τη θέληση του σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι (λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια στο δημοτικό συμβούλιο) ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με μικρή ομάδα οπαδών της ΑΕΚ. Οι τελευταίοι παρά την πρωινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής περί ματαίωσης του ραντεβού μαζί τους, επέμειναν φωνάζοντας και εισέβαλαν στο δημαρχείο, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος ο Άρης Βασιλόπουλος. 

Οι δηλώσεις του ίδιου διαψεύδουν το σύνολο σχεδόν των πολιτικών και αθλητικών ιστοσελίδων αλλά και των οπαδικών ιστολογίων που κάνουν λόγο για συναινετική συνάντηση. 
Κατόπιν ισχυρών πιέσεων, ο δήμαρχος υποχώρησε υπό το φόβο νέων επεισοδίων ζητώντας να συναντηθεί για λίγα λεπτά ατύπως με 3 άτομα για να τους ηρεμήσει και να τους εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης της συνάντησης, όπως είπε. 
Τελικά 7 άτομα μπήκαν στο γραφείο του δημάρχου εκτοξεύοντας μετά από λίγο τις ακόλουθες απειλές:

 «Θα φας πιστολιές αν συνεχίσεις να αποτελείς πρόβλημα για το γήπεδο. Δε θα είμαστε εμείς αυτή τη φορά, θα είναι κάποια παιδιά από Ορεστιάδα ή Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η μια επιλογή. Η άλλη θα είναι να καεί το Άλσος». Κάπου εκεί η συζήτηση έληξε.


Στη συνομιλία που είχαμε με τo δήμαρχο, ο ίδιος επανέλαβε πως θεωρεί πολιτικό υποκινητή των επεισοδίων τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αράπογλου και υπογράμμισε πως «ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια και τους τραμπουκισμούς είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Αυτός είναι ο άνθρωπος που με στοχοποιεί. Η ΠΑΕ ΑΕΚ, στην ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει μεν το γεγονός, δεν μας είπε τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσουν όλα αυτά». 


Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν μηνύσεις, ενδεχομένως και κατά των συγκεκριμένων προσώπων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια. Κάκωση χιαστών φέρεται να υπέστη δημότης-σύμβουλος του δημάρχου στα χθεσινά επεισόδια, μετά τα οποία 5 άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες. 


«Ηθικοί αυτουργοί» είναι αυτοί που μέχρι σήμερα καταφεύγουν σε διγλωσσία, παλινωδίες και υπεκφυγές» αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη του Γιώργου Αράπογλου αποδοκιμάζοντας τα επεισόδια και προσθέτοντας πως «αποκρύπτουν ότι οι ίδιοι είχαν ως θέμα ημερήσιας διάταξης, στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, ψήφισμα-καταγγελία (12ο θέμα) εναντίον του άρθρου 42 του Ρυθμιστικού Νόμου, άρθρο το οποίο αφορά την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Αυτός - προφανώς - ήταν ο λόγος που οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν».
  
«Μιλάμε για την απόλυτη υποκρισία, αυτός ο κύριος (ενν. Αράπογλου) που το προηγούμενο καλοκαίρι μετά τις εκλογές έκανε διαδοχικές συναντήσεις με ανθρώπους της ΑΕΚ και τότε αποφάσισαν να κάνουν ένσταση κατόπιν εντολών Μελισσανίδη, σήμερα έχει το θράσος να μας λέει ότι εμείς πυροδοτούμε τους τραμπουκισμούς» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.


Πηγή: efsyn.gr


Ο Άρχων  Κουροπαλάτης Δ.Μελισσανίδης






Εδώ κατά την απονομή του οφφίκιου του Άρχοντος Κουροπαλάτου από τον Πατριάρχη.
«Διιά τήν ειλικρινήν αφοσίωσή του εις τήν Μητέραν Εκκλησίαν, διά τήν προθυμίαν του εις
τήν διακονίαν καί τήν προσφοράν του εις τά ευσεβή καί ευγενή τέκνα τού μαρτυρικού
Πόντου καθώς καί διά τάς ευρυτέρας κοινωφελείς πρωτοβουλίας του» ηταν οι λόγοι που
ανέφερε ο Πατριάρχης στην ομιλία του.

[--->]

"Όλα όσα σας λένε για την ελληνική ανάκαμψη είναι ψέματα"



Συνέντευξη του Γ.Βαρουφάκη στο eunews.it    
Thomas Fazi 
 Η Ελλάδα, η οποία εμφανίζει πλέον ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην ΕΕ, παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές της λιτότητας ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία θα καταστήσει την ελληνική οικονομία περισσότερο αποδοτική και ανταγωνιστική.Εσείς τι πιστεύεται;

Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Εδώ και επτά χρόνια τα εισοδήματα και οι επενδύσεις στη χώρα είναι σε ελεύθερη πτώση. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση ενώ κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μας έλεγαν ότι η ανάκαμψη είναι "πίσω από τη γωνία". Δεν ήταν καθόλου έτσι. Και σήμερα, με βάση ένα τρίμηνο αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, γιορτάζουν το "τέλος" της ύφεσης! Αλλά αν εξετάσει κανείς τους αριθμούς προσεκτικά, θα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε ακόμα σε ύφεση, ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή: την ίδια περίοδο που το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, οι τιμές μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,9%. Για όποιον δεν το γνωρίζει, το πραγματικό ΑΕΠ ισοδυναμεί με το ονομαστικό ΑΕΠ ( προσμετράται σε ευρώ) διαιρούμενο με τον δείκτη τιμών (το λεγόμενο αποπληθωριστή του ΑΕΠ). Παίρνοντας υπόψη ότι ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 1,9%, και ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,7%, αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ μετρούμενο με ονομαστικούς όρους, δηλαδή σε ευρώ, μειώθηκε! Επομένως, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι το εθνικό εισόδημα, σε ευρώ, έχει αυξηθεί, αλλά από το ότι μειώθηκε με μικρότερη ταχύτητα από τις τιμές. 

Και τώρα το πολιτικό κατεστημένο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα ήθελε να πουλήσει στους Έλληνες αυτό το μικρό λογιστικό τέχνασμα, σαν το  "τέλος της ύφεσης ". Αλλά αυτό δεν θα "πιάσει".

Ένα ΑΕΠ στο -25%, μια ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύετε  ότι αυτά είναι απλά οι ανεπιθύμητες παρενέργειες "λαθεμένων πολιτικών", ή μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός συγκεκριμένου σχεδίου;

Τίποτα από τα δύο,νομίζω. Οι πολιτικές αυτές ήταν οι μόνες που δεν συνεπάγονταν παραδοχή ότι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι βασικά δυσλειτουργική, και ότι η κρίση ήταν συστημική και όχι "ελληνική". Αλλά κυρίως, ήταν οι μόνες που ήταν συμβατές με αυτό που ήταν ο κύριος στόχος του κατεστημένου: η προστασία των τραπεζιτών από κάθε προσπάθεια απαλλοτρίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη μέλη της. 
Και έτσι ένα μικρό, αλλά περήφανο έθνος υποχρεώθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική άγριας εσωτερικής υποτίμησης που προκάλεσε και προκαλεί μεγάλα δεινά στον πληθυσμό, πέρα από το ότι έχει αυξηθεί το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος της χώρας σε μη βιώσιμα επίπεδα, και όλα αυτά για να συντηρηθεί η ψευδαίσθηση ότι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ήταν βιώσιμη, και για να φορτωθούν οι κολοσσιαίες απώλειες των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των απλών πολιτών, των εργαζομένων και των φορολογουμένων. Αφού αποφάσισαν τη στρατηγική, στη συνέχεια την κάλυψαν με νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα για να γίνει πιο εύγευστη ...

Οι αγορές αντέδρασαν υστερικά στην απόφαση να προχωρήσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόωρα, διότι φοβούνται ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές. Ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος; Και γιατί φοβούνται τόσο πολύ την προοπτική ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις κάλπες;

Ναι, είναι δικαιολογημένος. Είναι δύσκολο ο Σαμαράς να εκλέξει τον υποψήφιό του. Και αυτό που φοβούνται είναι ότι θα σκάσουν δύο οικονομικές φούσκες που δημιούργησαν το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, η φούσκα των κρατικών ομολόγων και η φούσκα του χρηματιστηρίου, με στόχο να ενισχυθεί η ψευδαίσθηση της "ελληνικής ανάκαμψης". Αλλά αυτή είναι η μοίρα όλων των φουσκών: στο τέλος σκάνε. Και όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα, γιατί θα υποχρεωθούμε να κοιτάξουμε επιτέλους την πραγματικότητα κατάματα και να εργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Πιστεύεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια υπόθεση ρεαλιστικά δυνατή; Η πιστεύεται ότι οι συντηρητικές δυνάμεις του ελληνικού- και του Ευρωπαϊκού κατεστημένου - είναι πρόθυμες να κάνουν οτιδήποτε για να μπλοκάρουν το δρόμο του;

Και τα δύο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δυνάμεις του κατεστημένου θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν το ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα καταφύγουν στις πιο σκοτεινές μορφές ψυχολογικής τρομοκρατίας απέναντι στο εκλογικό σώμα της Ελλάδας. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά η στρατηγική αυτή, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Πώς κρίνετε την ευχή του Γιούνκερ, να μην ψηφίσουν οι Έλληνες "με λάθος τρόπο";

Θα έλεγα ότι δείχνει μια βαθιά περιφρόνηση για στη δημοκρατία, και μια
νέο-αποικιακή νοοτροπία που γελοιοποιεί την ιδέα ότι η Ένωση σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της. Θεωρητικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπόλογη για τις επιλογές της στους πολίτες των κρατών μελών, και όχι να λογοδοτούν οι πολίτες για τις επιλογές τους στην Επιτροπή. Εξ ορισμού, η Επιτροπή δεν επιτρέπεται να κάνει καμία κρίση σχετικά με την έκβαση των εκλογών. Και ασφαλώς δεν της επιτρέπεται να πει ποιος υποψήφιος είναι "σωστός" και ποιος "λάθος". Με τη δήλωση αυτή, ο Γιούνκερ αμαύρωσε ακόμη περισσότερο τη φήμη της Επιτροπής, που ήταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά, και διεύρυνε ακόμη περισσότερο το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ. Η παρέμβαση του ήταν μια από τις πιο αντιευρωπαϊκές κινήσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού με ένα και μόνο χτύπημα κατάφερε να απονομιμοποιήσει ταυτόχρονα τόσο την Επιτροπή όσο και την ίδια την Ένωση.



Πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ
Το ονομαστικό ΑΕΠ αποτιμά την αξία της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές
Το πραγματικό ΑΕΠ αποτιμά την αξία της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε σταθερές τιμές του έτους βάσης
Η προσαρμογή του ονομαστικού σε πραγματικό ΑΕΠ γίνεται με την χρήση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ
 
Αποπληθωριστής ΑΕΠ
Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ μετρά το επίπεδο τρεχουσών τιμών σε σχέση με το επίπεδο τιμών του έτους βάσης.Μας βοηθά να βρούμε το μέρος της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ η οποία οφείλεται στην αύξηση των τιμών και όχι των παραγόμενων ποσοτήτων

http://users.uom.gr/~esartz/teaching/macro/Kef22.pdf