Πολλαπλά άξελ* στο κενό

                              

***

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, στο Έσποο της Φινλανδίας, ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, δίχως της συμμετοχή των καλύτερων:

Των αθλητών και αθλητριών από την Ρωσία.

Η Ρωσία, είναι παγκόσμια υπερδύναμη στο καλλιτεχνικό πατινάζ και η απόλυτη κυρίαρχος στην Ευρώπη.

Πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, στο Τάλιν της Εσθονίας, οι αθλητές και αθλήτριες από την Ρωσία κέρδισαν και τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στις αντίστοιχες κατηγορίες, ενώ, από τα 12 συνολικά μετάλλια, κέρδισαν τα εννέα.

Μάλιστα, οι 90,45 βαθμοί στο σύντομο πρόγραμμα της Καμίλα Βαλίεβα και οι 157,46 στο ελεύθερο πρόγραμμα  της Αναστασίας Μίσινα και του Αλεξάντρ Γκαλιάμοφ, στα ζευγάρια, βρίσκονται ακόμα στη λίστα με τα παγκόσμια ρεκόρ.

Την 1η Μαρτίου 2022, η ISU, η Διεθνής Ένωση Πατινάζ, απέκλεισε όλους τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, από όλους τους διεθνείς αγώνες, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι προφανές, ότι ο αποκλεισμός αυτός, χτύπησε καταρχήν το ίδιο το επίπεδο του φετινού  πρωταθλήματος και τους αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν, αφού τους/τις στέρησαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν με τους πρωταθλητές.

Αντικειμενικά, λοιπόν, τα φετινά μετάλλια, δεν θα αντανακλούν την πραγματικότητα του αθλήματος και, συνεπώς, θα χάσουν κατά πολύ την ουσιαστική λάμψη τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι φετινοί πρωταθλητές στα ζευγάρια, η Sarah Conti και Niccolo Machii, από την Ιταλία, πήραν το χρυσό, μην καταφέρνοντας να μαζέψουν ούτε 200 βαθμούς (195,13), μετά την ολοκλήρωση του σύντομου και του ελεύθερου προγράμματος, όταν στο Τάλιν, η Μίσινα και ο Γκαλιάμοφ θριάμβευσαν με 239,82 βαθμούς.

Γιατί όμως είναι προσχηματικός ο πόλεμος στην Ουκρανία για τον αποκλεισμό των αθλητών και αθλητριών από την Ρωσία;

Διότι δεν έχει αποκλειστεί ποτέ και από πουθενά, ούτε ένας αθλητής, αθλήτρια ή καλλιτέχνης από τις ΗΠΑ, εξαιτίας των 30 πολέμων και επεμβάσεων της χώρας τους, από το 1945 μέχρι σήμερα.

Και ορθώς.

Διότι, πόσο γελοιωδώς άθλιο και αθλίως γελοίο θα ήταν να απαγορευτούν τα έργα του Τζάκσον Πόλοκ, ο οποίος πέθανε το 1956, επειδή αιματοκύλησαν οι ΗΠΑ την Λιβύη το 2015;

Κι όμως, το γεγονός ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι γελοιωδώς άθλια και αθλίως γελοία, δεν εμπόδισε το πογκρόμ εναντίον του ρωσικού πολιτισμού, από τον περσινό Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, με κυρώσεις ακόμη και εναντίον του Τσαϊκόφσκι, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος αυτός συνθέτης, εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, 129 χρόνια πριν την έναρξη της νέας φάσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν εμπόδισε τους ναζί στην Ουκρανία να γκρεμίζουν αγάλματα του Πούσκιν και να κρύβουν την προτομή του Μεντελέγιεφ, δίχως να κουνήσουν βλέφαρο οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Ουδέποτε η ISU απέκλεισε τους αθλητές και αθλήτριες από την Ουκρανία από τις διεθνείς διοργανώσεις, παρά το γεγονός ότι από το 2014, μέχρι και το 2021, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, ο ουκρανικός στρατός και τα ναζιστοτάγματα, με εντολή του καθεστώτος του Κιέβου, έχουν σφαγιάσει τουλάχιστον 15.000 αμάχους, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Ο πόλεμος και το αθώο αίμα, λοιπόν, ουδέποτε συγκίνησαν τους διεθνείς φορείς για τις αποφάσεις τους.

Αυτό το πογκρόμ, βασίζεται στο φασιστικό κριτήριο της χώρας καταγωγής.

Είναι εισβολή του ρατσισμού από το παράθυρο.

Ένας ιδιότυπος νέο-μακαρθισμός, που απαιτεί δηλώσεις μετανοίας από αθλητές και καλλιτέχνες.

Σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αύριο για οτιδήποτε απαιτήσουν εκ νέου τα αφεντικά.

Αυτή τη φορά, στο Έσποο, το παραδοσιακό γκαλά με το οποίο κλείνουν οι διεθνείς διοργανώσεις του καλλιτεχνικού πατινάζ, θα είναι το πιο θλιβερό, μίζερο και καχεκτικό της διοργάνωσης.

Αλλά και πάλι, θα χειροκροτήσω τα παιδιά που αγωνίστηκαν.

Απλά, θα το έκανα δυνατότερα και βαθύτερα από την καρδιά μου, αν έστω ένας αθλητής ή μία αθλήτρια δήλωνε την αλληλεγγύη της στους αποκλεισμένους συναθλητές του/της, στο όνομα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

***

*Άξελ: Ονομασία ενός από τα άλματα του καλλιτεχνικού πατινάζ.

*Στη φωτογραφία: Η Καμίλα Βαλίεβα κατά το μυθικό, διπλό τετραπλό άλμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

**Περισσότερα για το πογκρόμ στην ρωσική κουλτούρα, εδώ: https://www.toperiodiko.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%bf-%ce%bc.../...