Τραμπ : Είμαστε σε πόλεμο !





Τίποτα το νεότερο, μόνο το επίπεδο της αντιπαράθεσης έχει ανεβεί, τώρα πλέον κανείς δε φοβάται να μιλήσει για εμπορικό πόλεμο, είμαστε σε πόλεμο και θα παραμείνουμε όσο ο Τραμπ είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το Σαββατοκύριακο, ξαναδιάβασα  τα τελευταία τρία χειρόγραφα, λείπουν ακόμα μερικά πράγματα, αλλά θα έλεγα ότι έχουμε σχεδόν όλα όσα χρειάζονται.

Είμαστε σε πόλεμο για το Brexit, και τα Στενά του Γιβραλτάρ ... σε εμπορικό πόλεμο μετους Γάλλους για ένα ναυπηγείο στον Ατλαντικό, φανταστείτε να μην είχαμε εμπορικό πόλεμο.

Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να διατηρούν τα «υπερβολικά προνόμια» τους χωρίς να έχουν ελλειμματικό  εμπορικό ισοζύγιο, βασιζόμενοι σε ερασιτέχνες, όπως ο Navarro και Ross, ενώ το φάντασμα του Triffin χτυπά την πόρτα τους ...

Αμερικάνικοι δασμοί, ο  Τραμπ υπόγραψε δύο διατάγματα και προειδοποιεί: «Όποιος παραβιάζει  τους κανόνες θα ...

    
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπόγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα που στόχο έχουν να περιορίσουν τις «παραβιάσεις» στις εμπορικές πρακτικές από χώρες του εξωτερικού. «Τα διατάγματα αυτά στέλνουν ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα, και βάζουν τις βάσεις για μια ανάκαμψη της μεταποιητικής βιομηχανίας των ΗΠΑ - είπε μιλώντας στο Λευκό Οίκο - Από τώρα και στο εξής όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Με μένα θα τελειώσει η εποχή όπου με τις εμπορικές πολιτικές έκλεβαν την ευημερία της Αμερικής».


Το μήνυμα στην Κίνα αλλά περισσότερο προς τη Γερμανία, στάλθηκε! Πριν υπογράψει τα δύο διατάγματα, ο αμερικανός υπουργός εμπορίου, Wilbur Ross, προειδοποιούσε τον κόσμο λέγοντας

    
«Είμαστε σε εμπορικό πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποκύψουν ποτέ όσον αφορά το εμπόριο»


  Ο  Ross μίλησε για εμπορικό πόλεμο ο οποίος στην πραγματικότητα κρατάει δεκαετίες: «Μόνο που τώρα - λέει - τα στρατεύματά μας θα βρεθούν στις επάλξεις αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τυχαία».

Ναι δεν είναι τυχαία ελλειμματικές, αντί να στείλεις γράμμα στον Άγιο Βασίλη, γιατί δε στέλνεις στο Triffin που  θα σου εξηγήσει πιο καλά το λόγο που είστε ελλειμματικοί.

    
«Το εμπορικό έλλειμμα μας - θυμίζει ο υπουργός - ανέρχεται σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο» και ο Ross, στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «αν η Κίνα, δεν είχε αυτό το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της, δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί στο βαθμό που αναπτύχθηκε η οικονομία της»


Να δεις ότι αυτοί απειλούν την Κίνα, αλλά η Κίνα ξεφορτώνεται το χαρτοφυλάκιο  από ομόλογα και δολάρια και τα κρατικά ομόλογα πουλιούνται χωρίς πολλά πολλά, και στην τελευταία μάλιστα δημοπρασία έτρεχαν να τα αγοράσουν!

Ενώ εδώ σε μας αντίθετα, οι βασιλείς της άγνοιας ουρλιάζουν ότι χρειάζεται περισσότερο ευρώ, προσποιούμενοι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, περιμένοντας τη στιγμή του μπούμερανγκ, όταν ξαφνικά, τη στιγμή που κανείς δεν θα το περιμένει,  το δολάριο θα σαρώσει όλες τις ψευδαισθήσεις ενός αδύναμου ευρώ, σε αυτή την εύθραυστη και επώδυνη νομισματική ένωση.







ΟΠΑΠ :Εκποίηση με δανεικά και αυξανόμενη προίκα

                    


Έναντι των συνεχών αυξανόμενων μερισμάτων οι επενδυτές από το 2017 θα αποδίδουν τις δόσεις μόλις με το 25-30% των μερισμάτων που εισπράττουν

Ο ΟΠΑΠ, το 33% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο το 2013, πουλήθηκε στους Μελισσανίδη με όμιλο τσέχικων συμφερόντων, έναντι 622 εκατ. άμεσα  μετρητά  και 30 εκατ. σε 10 ετήσιες δόσεις! Η πληρωμή των μετρητών έγινε και με δανεισμό (έκδοση ομολόγων 4ετού5 διάρκειας) ύψους 400 εκατ. ευρώ με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ και η εξυπηρέτηση των τόκων του δανείου με τα μερίσματα που εισέπραττε ο αγοραστής, καταβάλλοντας ετήσιους τόκους40 εκατ. ευρώ.


 Για τις 4 χρήσεις 2013-2016 τα μερίσματα που αντιστοιχούσαν στο 33% που μεταβίβασε το δημόσιο ήταν 274 εκατ. ευρώ δηλαδή όχι μόνο πλήρωσε τους τόκους αλλά αποπλήρωσε και 114 εκατ. ευρώ από το δάνειο (28,5%). Τα μέσα ετήσια μερίσματα ήταν 68,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα σε αυτή την περίοδο τη λειτουργία touς oi «κουλοχέρηδες», κάτι που έγινε πρόσφατα αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως όλα τα αιτήματα των «επενδυτών» καρατομώντας τη διοίκηση της «ανεξάρτητης» αρχής για τα τυχερά παιγνίδια.
 Έναντι λοιπόν των συνεχώς αυξανόμενων μερισμάτων, πέρα από τα λοιπά οικονομικά οφέλη (τεράστια ρευστότητα οε μία οικονομία με κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας), οι επενδυτές από to 2017 και μετά θα αποδίδουν τις λοιπές δόσεις στο Δημόσιο πληρώνοντας για αυτές μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% από τα μερίσματα που θα εισπράττουν. Αν αυτό δεν είναι «εγγυημένη κλοπή» δημοσίου χρήματος τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους