Καταλωνία : Ο Κάρλες Πουτζδεμόν καταφεύγει στο Βέλγιο. Οι Ποδέμος υπό επιτροπεία τους Ποδέμ *.Παράνομο το CUP ;




Ο Πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος καθαιρέθηκε την Παρασκευή από την ισπανική κεντρική κυβέρνηση, και βρίσκεται  ήδη στο Βέλγιο με τουλάχιστον πέντε από τους υπουργούς του, συναντήθηκε επίσημα με φλαμανδούς εθνικιστές. Ο Πουτζδεμόν πήρε την απόφαση να καταφύγει στο Βέλγιο μετά τη συμβουλή ομάδας νομικών που του συστήνει  να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Πιθανή έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τους δικαστές και την κυβέρνηση της Μαδρίτης θα υποχρέωνε τη βελγική κυβέρνηση και το δικαστικό σώμα να εξετάσουν την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Πρόεδρο και τους υπουργούς του. Χθες, ο Βέλγος υπουργός μετανάστευσης και εκπρόσωπος της νεοφλαμανδικής συμμαχίας (κεντροδεξιά και υπέρ της ανεξάρτησίας), Theo Francken, δήλωνε την προθυμία του να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον  Πουτζδεμόν, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού Charles Michel.

Μόλις σήμερα το πρωί ο Ισπανός γενικός εισαγγελέας José Manuel Maza  απεύθυνε στον καθαιρεμένο καταλανό  πρόεδρο την κατηγορία της εξέγερσης, στάσης και υπεξαίρεσης.Συνολικά στο στόχαστρο των δικαστών της Μαδρίτης βρίσκονται πάνω από 14 μέλη της καταλανικής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Vila ο οποίος είχε παραιτηθεί την παραμονή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας διαφωνώντας  - και έξι βουλευτές.  

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν ενώπιον των δικαστικών αρχών, το μέτρο που οι ισπανικές αστυνομικές αρχές εξουσιοδοτούνται να πάρουν είναι η «άμεση σύλληψη», και σε περίπτωση καταδίκης τους κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης από 15 έως 30 χρόνια. Ο ανακριτής της Audiencia Nacional (το Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης το αλήστου μνήμης Tribunal de Orden Publico, Δικαστήριο Δημόσιας Τάξης του Φράνκο, ειδικό δικαστήριο που δικάζει αδικήματα που αφορούν όλη την επικράτεια του Βασιλείου της Ισπανίας) θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για το εάν θα κάνει ή όχι δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε , ως προληπτικό μέτρο, την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων αξίας 6, 2 εκατομμύρια ευρώ..

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στους Ποδέμος. Ο σχηματισμός,, ο οποίος για το εθνικό αίτημα της Καταλωνίας κρατά μια διφορούμενη θέση - θεωρητικά αναγνωρίζει το δικαίωμα του καταλανικού λαού για αυτοδιάθεση, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα θελήσει να το ασκήσει - κινδυνεύει σοβαρά να ξεπεραστεί από την εξέλιξη των γεγονότων , όντας ανίκανος, να πάρει μια θέση πραγματικά αξιόπιστη στη διαμάχη που προκλήθηκε με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας και την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος από την κυβέρνηση Ραχόι.

Ήδη τους τελευταίους μήνες είχε γίνει σαφές ότι με τη θέση ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας  της κεντρικής ηγεσίας των Ποδέμος δεν συμφωνούσε μία από τις δύο συνιστώσες τους της Καταλονίας. Οι Ποδέμ, είχαν αρνηθεί να διαλυθούν, όπως είχε διατάξει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, μέσα στο  Catalunya En Comú, ένα νέο σχηματισμό που σχηματίστηκε από άλλους εκπροσώπους των Ποδέμος στην Καταλωνία – την Ada Colau και τον Xavier Domènech - και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου κράτησαν μια στάση κριτική αλλά συνεργασίας με το καταλανικό μέτωπο υπέρ της ανεξαρτησίας, ερχόμενη σε αντίθεση με το κεντρική ηγεσία του κόμματος.

Αυτός που πυροδότησε μια ακόμα κρίση τις τελευταίες ημέρες ήταν ο Albano Dante Fachin, ο γραμματέας του Ποδέμ, που είπε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να κατεβάσει συνδυασμό στις  περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, τις οποίες έχει συγκαλέσει αυθαίρετα η ισπανική κυβέρνηση μετά την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου μετά το καθεστώς  επιτροπείας στο οποίο επέβαλε η Μαδρίτη το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας . «Θα προδίδαμε το πνεύμα της 1ης Οκτωβρίου» και «δεν θεωρώ  τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ως νόμιμες  εκλογές, όταν ο Sanchez και ο Cuixart βρίσκονται ακόμα στη φυλακή,» είχε δηλώσει ο εξήγησε ο Dante Fachin, ο οποίος πρόσθεσε: «Κάθοδος στις εκλογές σημαίνει πλήρη αποδοχή του  Άρθρου 155. Πρέπει να να σταθούμε στο ύψος της λαϊκής ενότητας του Οκτωβρίου». 

Νωρίτερα κυκλοφορούσαν φήμες ότι τρεις βουλευτές των Ποδέμ, ενταγμένοι  στην ομάδα «Catalunya Si Que es Pot» μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κομμάτων της κεντροαριστεράς Catalunya En Comú, ICV, και EUiA και Equo, ήταν διαθέσιμα να ψηφίσουν την περασμένη Παρασκευή υπέρ της ανεξαρτησίας . Στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη, αλλά αυτό δείχνει την τεράστια απόσταση μεταξύ αυτού του σχηματισμού, που όλο και προσεγγίζει το Cup, και την κεντρική ηγεσία.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση απόψεων μεταξύ Ποδέμ και Ποδέμος εξόργισε τον Ιγκλέσιας  και τους  συντρόφους του σε σημείο που χθες βράδυ το ισπανικό κόμμα ανακοίνωσε την απόφαση να θέσει υπό επιτροπεία την καταλανική ομάδα. Μια κίνηση, που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τη μεριά όσων  επισημαίνουν ότι οι Ποδέμος συμπεριφέρονται στους καταλανούς συμμάχους τους  όπως ακριβώς το ισπανικό κράτος με τη Δημοκρατία που μόλις διακηρύχθηκε στη Βαρκελώνη, χρησιμοποιώντας τη δύναμη αντί της λογικής, επειδή προφανώς δεν μπορεί να πείσει για την ορθότητα της δικής τους άποψης.

Το ψήφισμα της ηγεσίας των Ποδέμος, κάνει λόγο μόνο για πειθαρχικές κυρώσεις και καταλογίζει στα ξαδέλφια Καταλανούς έξι «σοβαρά παραπτώματα»  τέτοια που να δικαιολογούν την  επιτροπεία  που θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά πείθοντας τους αγωνιστές Καταλανούς να διακόψουν κάθε σχέση με το μητρικό κόμμα. Αναφέρει η απόφαση που εγκρίθηκε χθες: «η ηγεσία του Ποδέμ δεν ενημέρωσε την ηγεσία των Ποδέμος για το πώς θα ψηφίσουν (σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στμ) οι βουλευτές του (...) 

Η έλλειψη ενημέρωσης και η συμπεριφορά των βουλευτών μας έχει δημιουργήσει ένα χάος και έχει βλάψει το πολιτικό μας κύρος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του Catalunya Sí Que es Pot και του συντονιστή του Catalunya en Comú που αντίθετα μας ενημέρωσαν εγκαίρως».

Επιπλέον, η απόφαση των Ποδέμος σημειώνει : Τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του Ποδέμ δεν καταψήφισαν ένα από τα ψηφίσματα που αναφερόταν ρητά στο σύνταγμα μιας  νέας καταλανικής Δημοκρατίας (...) Μία από τις βουλευτίνες μας δεν καταψήφισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ενώ χαιρέτησε δημόσια τη «νέα καταλανική δημοκρατία».

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή ηγεσία των Ποδέμος καταγγέλλει ότι «η τάση Anticapitalistas, που πλειοψηφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καταλωνίας, αναγνώρισε με  δημόσια δήλωση της που μετέφερε το σύνολο του Τύπου, τη «νέα καταλανική Δημοκρατία», προκαλώντας ακόμη και την αποστασιοποίηση ορισμένων σημαντικών προσωπικοτήτων αυτού του ρεύματος».

Το πέμπτο «λάθος», είναι οι  δηλώσεις του Albano Dante Fachin «όπου τονίζεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι μια αντίφαση και όπου εξέφραζε την πρόθεσή του να σχηματίσει  ένα μπλοκ με άλλες πολιτικές δυνάμεις (της ανεξαρτησιακής αριστεράς,στμ) ».

Με βάση το γεγονός ότι η «ηγεσία της Catalunya en Comú έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές με καμία ανεξαρτησιακή πολιτική δύναμη η κεντρική ηγεσία των Ποδέμος αποφάσισε να θέσει υπό επιτροπεία την καταλανική ομάδα, να καθαιρέσει το γραμματέα της   Albano Dante Fachin και να οργανώσει διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της  για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα μέλη είναι το εξής: «Θέλεις οι Ποδέμ να κατέβουν στις εκλογές στην Καταλωνία σε συνασπισμό με το Catalunya en Comú και αδελφές πολιτικές δυνάμεις που δεν υποστηρίζουν ούτε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ούτε την εφαρμογή του άρθρου 155; ». Μια ερώτηση ξερή, χωρίς καμία άλλη επιλογή.

Για να περιγράψω το κλίμα που επικρατεί στην Καταλονία απλά αναφέρω αυτό που είπε η καταλανή βουλευτής των Ποδέμος Carolina Bescansa, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της  δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας «ούτε μονόπλευρα ούτε μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών », και κάλεσε όσους συμφωνούν με την απόσχιση  να «βρουν  ένα άλλο κόμμα» .

Εντωμεταξύ, όχι μόνο οι Ποδέμος διασπώνται  λόγω της ρήξης Ισπανίας / Καταλωνίας, αλλά και το αριστερό ρεύμα του κόμματος, Anticapitalistas, έχει τα προβλήματα του. Σήμερα η συντονιστής των Ποδέμος στην Ανδαλουσία, Teresa Rodriguez, και ο δήμαρχος του Κάντιθ Jose Maria Gonzales, εκπρόσωπος όπως και η  ίδια του αντικαπιταλιστικού ρεύματος του μωβ κινήματος, αποστασιοποιήθηκαν από τη δήλωση που εξέδωσε χθες η αριστερά του κόμματος.

Οι Anticapitalistas υποστηρίζουν  ότι η νέα Καταλανική Δημοκρατία ξεκινά μια συντακτική διαδικασία «που έρχεται σε ρήξη με το καθεστώς  του 1978» και θέτει ερωτήματα και προκλήσεις όπως η  ενσωμάτωση όσων αντιτίθενται στην ανεξαρτησία και η απάντηση σε ζητήματα που ξεπερνούν το εθνικό επίπεδο. 

Στην ανακοίνωση τους οι Anticapitalistas όχι μόνο αναγνωρίζουν την  καταλανική Δημοκρατία, αλλά δηλώνουν και συμμετοχή στο μπλοκ υπέρ της ανεξαρτησίας κάνοντας έκκληση να «απορριφθεί η εφαρμογή του άρθρου 155, καλώντας  το  κόμμα να υπερασπιστεί ειρηνικά και ανυπάκουα τη βούληση του  καταλανικού  λαού και το δικαίωμά του να αποφασίζει ». 

Για το αριστερό ρεύμα των Ποδέμος στην Καταλωνία τίθεται σε  κίνδυνο «η δυνατότητα οικοδόμησης μιας εναλλακτικής κοινωνίας στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ» και η κατάκτηση νέων κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιώματα για τις λαϊκές τάξεις. Αλλά στη Μαδρίτη δεν συμφωνούν.

Σήμερα, με δηλώσεις του, για τα δύο φλέγοντα αυτά ζητήματα παρενέβη ο ιδρυτής, γραμματέας και χαρισματικός ηγέτης του Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αναφερόμενος στους «αντάρτες» του Ποδέμ είπε, στη διάρκεια ενός talk show του τηλεοπτικού σταθμού La Sexta, ότι «Εάν υπάρχουν σύντροφοι που είναι πολιτικά πιο κοντά στο CUP  ή στο ERC, νομίζω ότι πρέπει να τραβήξουν το δικό τους δρόμο.

Σήμερα το πρωί, επ 'ευκαιρία της συνάντησης Rumbo 2020, ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης» των Ποδέμος, ο Ιγκλέσιας επέκρινε δριμύτατα τη δήλωση των Anticapitalistas, λέγοντας ότι «Η δήλωση αυτή, πολιτικά, δεν έχει καμία σχέση με τους Ποδέμος» και ότι «οι σύντροφοι που συμφωνούν με αυτή πολιτικά βρίσκονται εκτός  Ποδέμος ».

[--->] 

*  Το καταλανικό αδελφό κόμμα των Ποδέμος (Podemos) En Comu Podem 



Εντωμεταξύ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Voz populi ,στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έφτασε το πρώτο αίτημα για απαγόρευση της δράσης  του καταλανικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας)  ως πολιτικού κόμματος λόγω του ότι  «ενθάρρυνε και νομιμοποίησε τη χρήση βίας». Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Δημόσιου Κατήγορου (ministerio público ) προς τον Γενικό Εισαγγελέα, στο οποίο η Vozpópuli είχε αποκλειστική πρόσβαση. Όπως αναφέρεται  στην επιστολή «αιτείται η άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για την διάλυση» του αντικαπιταλιστικού συνασπισμού, CUP για «παράνομες και αντισυνταγματικές πράξεις που παραβιάζουν  το κράτος δικαίου και γενικότερα για την αντισυνταγματική του συμπεριφορά».

 http://www.vozpopuli.com/politica/Primera-demanda-Fiscalia-ilegalizacion-CUP_0_1077793282.html

 Το σκίτσο του Latuff από δρόμο ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ