Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΜΑΣ

Η παλαιστινιακή αντίσταση κατανοεί τον εχθρό της. Έχει μάθει μέσα από την εμπειρία πώς να τον πολεμά. Αυτά δεν είναι καλά νέα για το Ισραήλ.

https://chrishedges.substack.com/p/the-war-according-to-hamas?publication_id=778851&post_id=138817171&isFreemail=true&r=2m13um

 

 του Chris Hedges

ΚΑΪΡΟ, Αίγυπτος: Ο Bassel al-Araj, από τους ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης, λίγο πριν την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα το 2014, έβαζε τους βασικούς κανόνες του πολέμου κατά του Ισραήλ.

 

Οι κανόνες του al-Araj, που δεν ήταν μέλος της Χαμάς, εξηγούν το πως βλέπουν οι Παλαιστίνιοι την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Ενώ η ανώτερη δύναμη πυρός του Ισραήλ -η αεροπορία του, οι πύραυλοι, τα τανκς, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι ναυτικές δυνάμεις, οι μηχανοκίνητες μονάδες και το πυροβολικό- μπορούν να προκαλέσουν ένα τεράστιο αριθμό θυμάτων, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι, ενώ το Ισραήλ μπορεί να ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές και να μετατρέψει νοσοκομεία, σχολεία, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μονάδες επεξεργασίας νερού, φούρνους, τζαμιά και εκκλησίες σε σωρούς από μπετόν, αυτό δεν μεταφράζεται σε ήττα των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης.

 

Ο Al-Araj υποστήριζε ότι ο αγώνας κατά του Ισραήλ δεν μπορεί να μετρηθεί με τον αριθμό των νεκρών. Οι Ισραηλινοί θα μπορέσουν να σκοτώσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων. Τα αντιστασιακά κινήματα, έγραφε, υφίστανται πάντα δυσανάλογες απώλειες. Στον πόλεμο της ανεξαρτησίας στην Αλγερία, μεταξύ 1954 και 1962, πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αλγερινοί - περίπου το10% του πληθυσμού - σκοτώθηκαν από τους Γάλλους.  Στο αεροδρόμιο του Αλγερίου, την πρωτεύουσα της χώρας, υπάρχει μια τεράστια πινακίδα που γράφει: "Καλώς ήρθατε στην Αλγερία τη χώρα του ενός εκατομμυρίου μαρτύρων".

 

 "Εμείς είμαστε πολύ πιο ικανοί να αναλάβουμε το κόστος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε ή να ανησυχούμε από το μέγεθος των αριθμών", έγραφε.

Ο Al-Araj, ο οποίος έκανε απεργίες πείνας ενώ βρισκόταν σε φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής, υπήρξε επί μακρόν στόχος του Ισραήλ.  Η αντιτρομοκρατική μονάδα του Ισραήλ, η Yamam, τον καταδίωκε επί μήνες πριν εισβάλει στο σπίτι του στις 6 Μαρτίου 2017 στο el-Bireh. Μετά από μια δίωρη ανταλλαγή πυροβολισμών, οι ισραηλινές δυνάμεις, αφού εκτόξευσαν ρουκέτες στο κτίριο, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και τον εκτέλεσαν από κοντά. Ο Al-Araj ήταν 31 ετών.  

 Ο αγώνας κατά του Ισραήλ, υπενθύμιζε ο Al-Araj στους Παλαιστίνιους, πρέπει "να ακολουθήσει τη λογική του ανταρτοπόλεμου ή του υβριδικού πολέμου, τον οποίο οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από τις εμπειρίες μας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Γάζα". Ποτέ δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε "σταθερά σημεία και σύνορα". Παρασύρετε τον εχθρό σε ενέδρες, που επιτυγχάνονται με μικρή αντίσταση και τακτικές αποχώρησης. Χτυπήστε τον στα πλευρά και τα νώτα. Ο ασύμμετρος πόλεμος είναι πολύ διαφορετικός από τον συμβατικό πόλεμο. Και αυτό που το Ισραήλ ορίζει ως επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης εδαφών, το μεγάλο αριθμό των νεκρών και την καταστροφή υποδομών και κτιρίων, μικρή σημασία έχει για τον μαχητή της αντίστασης. Ο στόχος των Παλαιστινίων μαχητών είναι να παραμείνουν ασύλληπτοι, να πραγματοποιούν πλήγματα αστραπή και να υποχωρούν πίσω στα χαλάσματα ή στο τεράστιο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

 

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, λένε ότι κατέστρεψε περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 27 αρμάτων μάχης και οχημάτων τις τελευταίες δύο ημέρες. Στις 11 Νοεμβρίου, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam λένε ότι παρέσυραν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο στη Δυτική Όχθη και ανατίναξαν τα οχήματά τους με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Στις 10 Νοεμβρίου οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, Saraya Al-Quds και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Al-Aqsa, λένε ότι επέτρεψαν στους Ισραηλινούς να προχωρήσουν χωρίς να προβάλλουν σημαντική αντίσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις δυτικά του Tal al-Hawa, στις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Al-Shifa, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και δυτικά του Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρό βομβαρδισμό, ανέφεραν οι Παλαιστίνιοι μαχητές, σε μια προσπάθεια να διασώσει τους στρατιώτες του. Το Ισραήλ φέρεται να υπέστη μεγάλο αριθμό απωλειών. Στις 9 Νοεμβρίου, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ λένε ότι έστησαν ενέδρα σε ισραηλινούς στρατιώτες στο Juhr al-Dik, και τους χτύπησαν με ρουκέτα. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όπως μας είπαν, "εξ επαφής". Στις 6 Νοεμβρίου, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam λένε ότι κατέστρεψαν πέντε ισραηλινά τανκς με ρουκέτες Yassin 105 στη βορειοδυτική πόλη της Γάζας. Στις 2 Νοεμβρίου οι Ταξιαρχίες Al-Qassam  ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν έξι άρματα μάχης και δύο στρατιωτικά οχήματα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας.  "Ο αριθμός των θυμάτων είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η ηγεσία του εχθρού", δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam .

 

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει στον ξένο Τύπο να κάνει ρεπορτάζ από τη Γάζα. Έχει σκοτώσει πάνω από 40 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Έχει επίσης επιβάλλει παρατεταμένους αποκλεισμούς του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Δίχως αμφιβολία, αυτή η σκληρή λογοκρισία γίνεται για να περιοριστούν οι φρικτές εικόνες των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Αλλά υποψιάζομαι ότι αποσκοπεί και στο να εμποδίσει να βγουν προς τα έξω οι εικόνες μιας χερσαίας επίθεσης που είναι πιο σκληρή, πιο παρατεταμένη και πιο δαπανηρή από ό,τι περίμενε το Ισραήλ.

 

 

Το Ισραήλ επενδύει τεράστιους πόρους στην εκστρατεία προπαγάνδας του, βάζοντας δίκτυα όπως το CNN να επαναλαμβάνουν τα σημεία που το αφορούν. Ο Τζέικ Τάπερ θα έπρεπε να είναι επίτιμος εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

 

 

Ο Al-Araj προειδοποιούσε για την προσπάθεια του Ισραήλ να κάμψει το ηθικό των Παλαιστινίων μαχητών αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο Ισραηλινών που καταλαμβάνουν σημεία ορόσημα και δημόσιους χώρους.

 

 

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την ύψωση της ισραηλινής σημαίας σε παραλία της Γάζας. Μια ομάδα στρατιωτών περιβάλλει τη σημαία και τραγουδά τον ισραηλινό εθνικό ύμνο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, Εβραίοι έποικοι κατέλαβαν το τζαμί Ιμπραχίμι στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, όπου το 1994 ένας Εβραίος έποικος, ο Μπάραχ Γκόλντσταϊν, είχε σκοτώσει 29 Παλαιστίνιους, ενώ προσεύχονταν. Οι έποικοι διοργάνωσαν ένα μουσικό φεστιβάλ και ένα πάρτι χορού στο τζαμί. Κρέμασαν μια ισραηλινή σημαία από την οροφή και έχουν κυκλοφορήσει βίντεο όπου χλευάζουν και γελοιοποιούν τους Παλαιστίνιους.

 

 

 

 

Ο Al-Araj έγραψε ότι η προπαγάνδα του Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για να ενσταλάξει πανικό, να δαιμονοποιήσει τους Παλαιστίνιους και να περάσει  την ηττοπάθεια.

 

 

"Τώρα ξεκινάμε τη Νάκμπα της Γάζας", δήλωσε το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ασφαλείας και υπουργός Γεωργίας Avi Dichter, αναφερόμενος στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από τη γη τους το 1948, με σφαγές, βιασμούς Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών και την ισοπέδωση ολόκληρων χωριών από σιωνιστικές πολιτοφυλακές.  "Από επιχειρησιακή άποψη, δεν υπάρχει τρόπος να διεξαχθεί ένας πόλεμος -όπως θέλουν οι IDF στη Γάζα- με μάζες ανάμεσα στα τανκς και τους στρατιώτες". "Νάκμπα της Γάζας 2023.Να πως θα τελειώσει", κατέληξε.

 

 

Το Ισραήλ εξισώνει τους Παλαιστίνιους με τους Ναζί. Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο Sky News στις 12 Οκτωβρίου δήλωσε: "Πολεμάμε τους Ναζί". Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη Χαμάς ως "τους νέους Ναζί".

 

 

Ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε ένα tweet που έγραφε: "Το Ποτέ ξανά είναι ΤΩΡΑ’’. Οι δυνάμεις των ισραηλινών ανακάλυψαν ένα αντίγραφο του διαβόητου βιβλίου του Χίτλερ "Mein Kampf" - μεταφρασμένο στα αραβικά - σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο που χρησιμοποιείται ως βάση τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα. Το βιβλίο βρέθηκε στα προσωπικά αντικείμενα ενός τρομοκράτη, με σημειώσεις και επισημάνσεις. Η Χαμάς ασπάζεται την ιδεολογία του Χίτλερ, του υπεύθυνου για την εξόντωση του εβραϊκού λαού".

 

 

 Το μήνυμα είναι σαφές. Οι Παλαιστίνιοι ενσαρκώνουν το απόλυτο κακό.

 

 

Το Ισραήλ δημοσιεύει εικόνες που δείχνουν Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιους κρατούμενους να ξεφτυλίζονται και να κακοποιούνται από Ισραηλινούς. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ παρουσιάζεται ως συμπονετικό.

 

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε  βίντεο με τίτλο "Στρατιώτες των IDF δίνουν νερό σε πολίτες της Γάζας αφού η Χαμάς τους το αρνήθηκε". Το βίντεο, σαφώς σκηνοθετημένο, μου θύμισε τα πλάνα του διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ratko Mladic, ο οποίος μοίραζε καραμέλες στα παιδιά στη Σρεμπρένιτσα το 1995 πριν επιβλέψει την εκτέλεση 8.000 ανδρών και αγοριών.

 

 

"Ο εχθρός θα πραγματοποιήσει τακτικές, ποιοτικές επιχειρήσεις για να δολοφονήσει κάποια σύμβολα [της αντίστασης], και όλα αυτά είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου", έγραψε ο al-Araj. "Αυτοί που έχουν πεθάνει και αυτοί που θα πεθάνουν δεν θα επηρεάσουν ποτέ το σύστημα και τη συνοχή της αντίστασης, επειδή η δομή και οι σχηματισμοί της αντίστασης δεν είναι συγκεντρωτικοί αλλά οριζόντιοι και ευρέως διαχεόμενοι. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν τη βάση υποστήριξης της αντίστασης και τις οικογένειες των αντιστασιακών, καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν τους άνδρες της αντίστασης".

 

 

Σε κάθε πόλεμο, η πληροφορία αποτελεί όπλο. Αλλά το να βασιστεί κανείς αποκλειστικά στην ισραηλινή αφήγηση σημαίνει ότι εξαπατάται, όχι μόνο αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ, αλλά και τη φύση του ίδιου του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι κατανοούν τον εχθρό τους. Έχουν μεγάλη εμπειρία. Ήξεραν ότι αυτό θα ερχόταν. Υποψιάζομαι ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα Το Ισραήλ πλήρωσε υψηλό τίμημα στις 7 Οκτωβρίου όταν Παλαιστίνιοι μαχητές παραβίασαν τα σύνορά του. Θα πληρώσει ακόμη υψηλότερο τίμημα στη Γάζα.

[---->]