Γερμανία: ο γερμανικός στρατός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (φυσικά)


Η είδηση έχει κάτι το περίεργο. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο  άναψε το πράσινο φως στο γερμανικό  στρατό  ο οποίος στο εξής θα μπορεί να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων στο εσωτερικό της χώρας. Αποκλειστικά για την καταπολέμηση και μόνο της τρομοκρατίας  και ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, οι  προϋποθέσεις όμως που βάζει το δικαστήριο είναι τόσο αόριστες που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να χωρέσουν τα πάντα. 

Η είδηση έχει κάτι το περίεργο για τρεις βασικά λόγους :

1.Το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τη χρήση στρατού και στρατιωτικών μέσων, τεθωρακισμένων και πυροβολικού, στα πάτρια εδάφη.Προφανώς για να μην έχουμε επανάληψη των παλιών καταστάσεων.

2. Για μια τέτοια απόφαση, στα πλαίσια, φυσικά,  του σεβασμού και της αυτονομίας του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφασίζει ελεύθερα, είναι δυνατό να μη είχε ζητηθεί  η άποψη και η συγκατάθεση των νικητών του Β’ Παγκόσμιο πόλεμο;

3. Την περίοδο αυτή, μάλλον δε φαίνεται να βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναζωπύρωση του φαινόμενου της τρομοκρατίας, έτσι τουλάχιστον όπως την έχουμε γνωρίσει.

Η γερμανική Αριστερά και με το δίκιο της φυσικά, αντέδρασε έντονα, μιλώντας για συνταγματική αναθεώρηση "από την πίσω πόρτα" και στρατιωτικοποιήση της εσωτερικής πολιτικής.
 Μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και γενικότερα η εσωτερική ασφάλεια της χώρας ήταν αρμοδιότητα μόνο της αστυνομίας.